Ένα σημαντικό ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού, βιώνει ήπια κατάθλιψη ή τη λεγόμενη «μελαγχολία της λοχείας» μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο, που συχνά φέρνει τη γυναίκα στο σημείο να μην μπορεί να φροντίσει τον εαυτό και το παιδί της. Οι συναισθηματικές διαταραχές αποτελούν την κύρια διαταραχή της ψυχικής υγείας της γυναίκας και τυπικά εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αισθήματα φόβου, άγχους, σύγχυσης, έντονου θυμού, μελαγχολίας συχνά κατακλύζουν το μυαλό της γυναίκας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία ακατανόητη αποστροφή προς το παιδί.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν μία νέα μητέρα σε αυτή την κατάσταση;

naftemporiki.gr

Ας τις δούμε προσεκτικά:

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Απαισιόδοξα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, αρνητικό τρόπο σκέψης, αισθήματα ανικανότητας παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.
  • Το άγχος επηρεάζει σημαντικά τις μητέρες – ιδιαίτερα αυτές που βιώνουν τη μητρότητα για πρώτη φορά- αφού η απειρία τους τις κάνει να νιώθουν ανίκανες να φροντίσουν το νεογνό. Επιπλέον άγχος μπορεί να προκαλέσουν οι ορμονικές εναλλαγές στο σώμα και τα παραπανίσια κιλά της εγκυμοσύνης, δημιουργώντας στη γυναικά μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό της.
  • Το ιατρικό ιστορικό της οικογένειας σε κάποια ψυχιατρική διαταραχή αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Αποτελέσματα έδειξαν ότι μητέρες με ιστορικό κατάθλιψης ή μητέρες που είχαν συγγενείς πρώτου βαθμού με ιστορικό κατάθλιψης, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια απ’ ότι τα άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό.
  • Δυσκολίες στον γάμο ή στο σπίτι μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη ψυχολογία της μητέρας.

Σημαντικοί παράγοντες  θεωρούνται οι κακές συζυγικές σχέσεις ή η απουσία γάμου, η κακή σχέση της ασθενούς με τη μητέρα της, η μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη.

bbend.net

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της επιλόχειας κατάθλιψης είναι οι έμμονες ιδέες ενοχής της μητέρας, οι οποίες τροφοδοτούν τις ανησυχίες της για ανικανότητα και ανεπάρκεια όσον αφορά τον γονικό της ρόλο. Οι νέες μητέρες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, αναφέρουν έντονη επιθυμία για ύπνο, κοιμούνται βαριά, αλλά ξυπνούν στιγμιαία με κάθε θόρυβο που μπορεί να προκαλέσει το νεογνό. Ξεσπούν σε ανεξέλεγκτες φωνές και έντονους λυγμούς χωρίς προφανή λόγο και αιτία, ενώ η χαρακτηριστική ατάκα που αναφέρουν οι περισσότερες είναι «κλαίει συνεχώς και μου ‘ρχεται να το χτυπήσω».

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι συχνά ένα γεγονός που δε θα περάσει «από μόνο του». Χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ούτως ώστε να μη εξελιχθεί σε χρόνιο νόσημα για τη μητέρα. Σημαντικός θα πρέπει να είναι ο ρόλος του συζύγου αλλά και των στενών συγγενικών προσώπων για την παροχή ψυχολογικής στήριξης στη μητέρα και απαραίτητης φροντίδας στο παιδί.

Δεν είναι μία απλή μορφή κατάθλιψης! Όσο η επιλόχειος κατάθλιψη δεν αντιμετωπίζεται, η σχέση μητέρας παιδιού μπορεί να φτάσει στα άκρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα και των δύο.

Η μητρότητα όμως, θα πρέπει να αποτελεί την πιο ευχάριστη και χαρούμενη περίοδο της γυναίκας.  Ας προλάβουμε τα χειρότερα λοιπόν.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: maryntafouli.com


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
2
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
1
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!