Το καλοκαίρι για πολλούς είναι μια εποχή που συνοδεύεται από ξεγνοιασιά και χαλάρωση, όμως όχι για όλους! Το άγχος, οι σωματικές διαταραχές και εν γένει η ψυχολογία μας, δεν έχει εποχές. Το καλοκαίρι ειδικότερα, είναι εκείνη η περίοδος του χρόνου που εστιάζουμε λίγο παραπάνω στο σώμα μας αλλά και στα σώματα των άλλων. Είναι η εποχή που θα πάμε παραλία, η εποχή για πιο ανοιχτά ρούχα, δηλαδή η εποχή που το σώμα μας φανερώνεται λίγο περισσότερο .

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Και φυσικά όλοι είμαστε εν δυνάμει ανασφαλείς. Λίγα κιλά που θέλουμε να χάσουμε, λίγο ένα σημείο του σώματος μας που το θεωρούμε λιγότερο ελκυστικό και το αναφέρουμε ανά διαστήματα στους φίλους μας. Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά ανάμεσα στη φυσιολογική παρατήρηση του σώματος μας και στην εμμονική προσοχή σε ορισμένα «ελαττώματα» μας . Στη δεύτερη περίπτωση βρισκόμαστε στη λεγόμενη διαταραχή σωματικής δυσμορφίας, στο φάσμα του ιδεοψυχαναγκασμού .

Η διαταραχή αυτή που έχει ως αφετηρία συνήθως την εφηβεία, περιγράφεται από ειδικούς ως η εμμονή με κάποιο «μειονέκτημα» του σώματος μας, το οποίο μπορεί να είναι ορατό, μπορεί όμως και όχι. Δηλαδή, μπορεί να έχουμε τα κατάλληλα ή και λιγότερα κιλά σύμφωνα με το ύψος μας, όμως να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη εμμονικά και να βλέπουμε τον εαυτό μας με περισσότερα κιλά.

therapia.gr

Η εμμονή αυτή και οι εντατικές προσπάθειες του ατόμου να φτάσει το σημείο που θεωρεί ότι πλέον θα έχει διορθώσει τα φυσικά μειονεκτήματα του, έχει σοβαρές συνέπειες στη λειτουργικότητά του. Από το να κάνει κάποιος ακραίες δίαιτες, να γυμνάζεται πολλές ώρες την ημέρα ή και ακόμη να προσπαθήσει να αλλάξει κάτι χειρουργικά, οι εντατικές προσπάθειες μπορούν να ερμηνευθούν ποικίλως . Όμως καμία από αυτές δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα και το άτομο οδηγείται στην απογοήτευση. Εκεί είναι που η καθημερινότητα του βάλλεται συνεχώς και η παραγωγικότητα του ατόμου μειώνεται.

Κατ΄ επέκταση, μπορεί να οδηγηθεί σε διατροφικές διαταραχές ή και καταθλιπτικά επεισόδια με κίνδυνο την υγεία και τη σωματική του ακεραιότητα. Ένας άνθρωπος που βιώνει παρόμοιες καταστάσεις, το καλύτερο είναι να απευθυνθεί σε κάποιο ψυχολόγο, ενώ όλοι οι υπόλοιποι που μας είναι πιο εύκολο να βάλουμε το μαγιό μας, το κοντομάνικό μας και να βγούμε έξω, να σκεφτόμαστε ότι ακόμα και αυτό δεν είναι δεδομένο.

Ό,τι είναι εύκολο για σένα, φαντάζει για κάποιους το μεγαλύτερο εμπόδιό τους!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευεση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: prth.gr

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
4
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
1
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
0
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!