Έχεις ποτέ παρατηρήσει την συμπεριφορά σου κατά τις βροχερές μέρες;

1.Andama
2.Boutique
3.Mouseio
4.Pearls
5.Unismart
6.Avocado
7.Politia
8.Almyra
previous arrow
next arrow

Ποια είναι η στάση απέναντι σε νέες περιπέτειες τις ηλιόλουστες μέρες ;

Ποια εποχή του χρόνου αισθάνεσαι πιο παραγωγικός ως άνθρωπος και πότε νιώθεις την μεγαλύτερη αισιοδοξία;

 Όλοι έχουμε κάποια στιγμή στην ζωή μας έρθει αντιμέτωποι με εναλλαγές στην διάθεση μας χωρίς να κατανοήσουμε τους ακριβείς λόγους και αιτίες. Σύμφωνα με ψυχολογικές έρευνες ,έχει διαπιστωθεί ότι μερίδιο ευθύνης για αυτές τις αλλαγές στην ψυχοσύνθεση μας, αποτελούν και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την διαφοροποίηση των εποχών. Είναι όντως η επιρροή του καιρού τόσο ισχυρή ώστε να μεταλλάξει την εσωτερική μας ψυχική κατάσταση ; Και αν ναι, τότε γιατί συμβαίνει αυτό;

Καταρχάς, αξίζει να διασαφηνιστεί ότι με την έννοια «αλλαγή καιρικών συνθήκων» δεν εννοούμε αποκλειστικά και μόνο την ηλιοφάνεια ή τις βροχοπτώσεις, αλλά επίσης τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, την ένταση των ανέμων, την χιονόπτωση και την ατμοσφαιρική πίεση. Η κάθε μια από αυτές τις καταστάσεις ξεχωριστά μπορεί να  προκαλέσει ανακατατάξεις στην διάθεση μας είτε αυτές είναι θετικές, είτε αρνητικές. Συγκεκριμένα, μια έρευνα του πανεπιστήμιου Humboldt στο Βερολίνο, που περιλάμβανε 1.233 συμμετέχοντες από 13 έως 68 ετών, είχε αναθέσει στους ενδιαφερομένους ως καθημερινή εργασία την συμπλήρωση ενός διαδικτυακού «ημερολόγιου». Μέσα από αυτό απαντούσαν σε ερωτήσεις που αξιολογούσαν την κούραση και την διάθεση τους και με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές μπόρεσαν να διασταυρώσουν τις εναλλαγές στην ψυχολογία με τις αντίστοιχες διαφοροποιήσεις  του καιρού.

Τα πορίσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν σημαντική επίδραση στον ψυχικό μας κόσμο:

  • Η αυξημένη ηλιοφάνεια φάνηκε να μειώνει το αίσθημα της κόπωσης σε αντίθεση με βροχερές μέρες, που η κούραση ήταν σε ψηλή συχνότητα.
  • Ο άνεμος είχε περισσότερο αρνητική επιρροή στη ψυχολογία  κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού σε σύγκριση με το φθινόπωρο και το χειμώνα.
  • Σε μέρες που έχουν μικρότερη διάρκεια, η διάθεση μερικών ανθρώπων αλλάζει κάπως αρνητικά, ενώ άλλα άτομα νοιώθουν περισσότερα θετικά συναισθήματα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι σε περίπτωση που η ψυχική διάθεση ενός ατόμου αλλάζει προς το χειρότερο όταν η διάρκεια της ημέρας συρρικνώνεται, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής. Όταν αναφερόμαστε στη συγκεκριμένη διαταραχή, εννοούμαι μια μορφή κατάθλιψης , η οποία σχετίζεται με την μείωση του φωτός που προσφέρει ο ήλιος, λόγω της μείωσης της μέρας. Είναι γνωστή επίσης και ως «κατάθλιψη του χειμώνα» ή «κατάσταση χειμερίας νάρκης».  Τα άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους κατάθλιψη , κατά την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα, παρουσιάζουν κακή διάθεση, ευερεθιστότητα, απελπισία, ανικανότητα καθώς επίσης, απώλεια ενδιαφέροντος για διάφορες δραστηριότητες.

https://www.globalwomenconnected.com/wp-content/uploads/2016/05/Screen-Shot-2016-05-18-at-15.44.59.png

globalwomenconnected.com

Παράλληλα, αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο να παρουσιάζουν έλλειψη ενέργειας, να κοιμούνται πολλές ώρες, αφού νυστάζουν το περισσότερο ποσοστό της ημέρας καθώς, το πρωινό ξύπνημα καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο. Από βιολογικής άποψης, ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι τα επίπεδα φωτός, επηρεάζουν τον εγκέφαλο μας, κάνοντας τον να μεταβάλλει την παραγωγή της μελατονίνης(υπεύθυνη για τον έλεγχο του ύπνου) και της σεροτοτίνης (υπεύθυνη για την διάθεση). Στην ουσία, τον χειμώνα η μελατονίνη αυξάνεται και για αυτό τον λόγο τα άτομα παρουσιάζουν υπνηλία , καθώς επίσης, η σεροτοτίνη μειώνεται και για αυτό τον λόγο το άτομο παρουσιάζει αδιαθεσία. Το καλοκαίρι οι 2 αυτές ουσίες αυξομειώνονται αντίθετα με τον χειμώνα.

Εσένα πώς επηρεάζεται η διάθεση σου στις διαφορετικές καιρικές συνθήκες ;

Πηγές:
midcitytms.com, iatropedia.gr, webmd.com


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: maxmag.gr


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
3
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
2
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
8
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!