-Πάλι έχω έντονο πόνο στο στομάχι, ίσως ο γιατρός να έκανε λάθος διάγνωση , ίσως η πάθηση μου να είναι τόσο σπάνια που να μην μπορούν να την εντοπίσουν ακόμη… Ας ψάξω στο διαδίκτυο και να ελέγξω αν διαθέτω κάποια συμπτώματα για να διαβεβαιωθώ …

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Αυτές είναι μερικές από τις πιο συχνές σκέψεις που βασανίζουν το μυαλό των ατόμων που παρουσιάζουν αρρωστοφοβία, γνωστή και ως υποχονδρία.

Το ψυχολογικό προφίλ αρρωστοφοβικών ατόμων :

olympiada.files.wordpress.com

  • Έντονη και συνήθως παραλογή ανησυχία για την υγεία τους (υπάρχουν περιπτώσεις που το άτομο διαθέτει ήπια, μέχρι και καθόλου συμπτώματα συγκεκριμένης πάθησης, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν μια υπάρχουσα πάθηση, όπως για παράδειγμα αναπνευστικά προβλήματα και αντιδρούν υπερβολικά, θεωρώντας  ότι κρύβεται κάτι σοβαρότερο).
  • Είθισται τα άτομα να διακατέχονται από άγχος, κατάθλιψη ή διακυμάνσεις στη διάθεση.
  • Παρερμηνεύουν αθώα συμπτώματα (σε περίπτωση που δεν υπάρχει προ υπάρχουσα πάθηση) πχ. Ένας απλός πόνος στο στομάχι να θεωρηθεί καρκίνος.
  • Συχνή ή καθημερινή εξέταση σώματος.
  • Δυσπιστία προς τις διαγνώσεις των ιατρών.
  • Έρευνα στο διαδίκτυο για πιθανές παθήσεις που μπορεί να προκύψουν.
  • Διαρκής επιζήτηση καθησυχαστικών σχολίων από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον.
  • Αποφυγή κοινωνικών περιστάσεων από φόβο έκθεσης σε ασθένειες. 

Η αρρωστοφοβία / υποχονδρία μπορεί να παραλληλιστεί με ένα φαύλο κύκλο. 

Αρχικά, την έναρξη αυτού του κύκλου την πυροδοτεί ένα αίσθημα πόνου σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Στη συνέχεια, ο πόνος αυτός παρερμηνεύεται και ίσως να αναζητήσει το άτομο περεταίρω πληροφορίες από φιλικά πρόσωπα ή από το διαδίκτυο.  Η καθημερινότητα κυλάει με συχνή και εξονυχιστική εξέταση του σώματος, καθώς η  παρακολούθηση πιθανής εμφάνισης συμπτωμάτων είναι δεδομένη. Τα άτομα απομονώνονται και αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές, αφού θεωρούν ότι είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους.

Τέλος, λόγω αυτής της συνεχούς αγωνίας και αβεβαιότητας για τη σωματική τους ακεραιότητα, καταφεύγουν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες αν δεν δείξουν κάτι ανησυχητικό, τις αμφισβητούν. Ο κύκλος αυτός κλείνει με την παροδική ανακούφιση από τις εξετάζεις του ιατρού, αλλά θα επανέλθει η έναρξη του με το επόμενο αίσθημα πόνου που θα βιώσει το άτομο.   

Πώς μπορώ να βοηθήσω ένα δικό μου άτομο με αρρωστοφοβία ;

Η συγκεκριμένη πάθηση είναι  μακροχρόνια  και ενδέχεται να επιδεινωθεί με την ηλικία ή το στρες. Οι συγγενείς/ φίλοι  των πασχόντων πρέπει να δείχνουν εξαιρετικά μεγάλη υπομονή και κατανόηση, αφού τα ίδια τα άτομα δεν αντιλαμβάνονται ότι υπερβάλουν, λόγω των στρεσογόνων  σκέψεων που τους περιβάλλουν καθημερινά. Επίσης, είναι σημαντικό να τους δίνεται η δυνατότητα ενασχόλησης με δραστηριότητες που όχι μόνο θα διώχνουν το άγχος, αλλά θα τους αποπροσανατολίζει από σχετικές σκέψεις ασθενειών.  Εξίσου αναγκαία είναι και η συνεισφορά ενός ψυχολόγου ή ψυχιάτρου, ο οποίος θα εκλογικεύσει το άτομο και μέσω της ψυχοθεραπείας θα επανέλθει η φυσιολογική ροή της ζωής του.

Αξίζει να αναφερθεί , ότι κατά την περίοδο της έξαρσης  του covid-19, έχει παρατηρηθεί αύξηση της συγκεκριμένης ψυχολογικής πάθησης, καθώς τα συμπτώματα τείνουν να είναι εντονότερα. Η πανδημία έχει αναζωπυρώσει φοβίες και τις κάνει να χάνουν τα επίπεδα λογικής, αγγίζοντας τα όρια της ψύχωσης.

Πηγές:
Chiefetz, A., Dunne, J., Fischel, A., Micklem, J., Pyke, V. & Rutlant, Z. (2019). How psychology works: Penguin Random House, insurancedaily.gr, onmed.gr


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: lifo.gr

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
4
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
1
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
6
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!