Η μητρότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού προϋποθέτει όχι μόνο σωματικό πόνο, καθώς και ψυχολογικές ανακατατάξεις. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης η γυναίκα ακόμη βρίσκεται σε μια σύγχυση και σε μια γενικευμένη άγνοια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι  το παιδί της και η ίδια είναι σαν δυο ψυχές σε ένα σώμα. Αντίθετα, όταν το παιδί γεννιέται, η μητέρα και το παιδί διαχωρίζονται και πλέον γίνονται αυτόματα δυο ψυχές σε δυο διαφορετικά σώματα. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, η ψυχοσύνθεση της γυναίκας μεταβάλλεται, αφού η ζωή της από εκεί και πέρα αλλάζει ριζικά και έχει ευθύνη για μια καινούργια ζωή.

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Τίποτα δε θα σε κάνει τόσο χαρούμενη ή τόσο λυπημένη, τόσο περήφανη ή τόσο κουρασμένη, όσο η μητρότητα.
~ Ella Parsons

Αρχικά, σημαντικό ρόλο στην απότομη εναλλαγή ψυχολογικών εσωτερικών καταστάσεων της μητέρας, είναι οι ορμόνες.  Κατά την κύηση, οι ορμόνες της μελλοντικής μητέρας βρίσκονται στα ύψη. Αξίζει να τονισθεί πως όταν οι ορμόνες δέχονται εναλλαγές, κάτι πολύ φυσιολογικό στη συγκεκριμένη κατάσταση, επηρεάζονται παράλληλα και οι νευροδιαβιβαστές, που ελέγχουν τα συναισθήματα. Ουσιαστικά, το κάθε συναίσθημα βιώνεται με ένταση, όπως για παράδειγμα ο φόβος για το μέλλον θα είναι εντονότερος από κάθε άλλη φορά και η νευρικότητα θα κτυπάει καμπανάκι.

Αμέσως μετά το τέλος του τοκετού, όλες αυτές οι ορμόνες που βρισκόντουσαν σε μεγάλα ποσοστά και δημιουργούσαν στην μητέρα συναισθήματα ευφορίας, μειώνονται απότομα  και κατακόρυφα. 

Επομένως, οι νέες μητέρες έρχονται αντιμέτωπες με τις καινούργιες προκλήσεις που φέρνει το παιδί, με πολύ χαμηλές ψυχολογικές αντοχές. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που εμφανίζεται πολύ συχνά η επιλόχειος κατάθλιψη σε συνδυασμό με την κούραση, την απομόνωση και την αϋπνία. 

mothers.bbend.net

Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα όμως, δεν φέρνουν μόνο αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογία της γυναίκας. Δημιουργούν επίσης πρωτόγνωρα συναισθήματα, που δεν είχε καμία κοπέλα βιώσει προηγουμένως. Οι ναυτίες της κύησης θα ξεχαστούν στο πρώτο άκουσμα της καρδιάς του εμβρύου, καθώς η καινούργια φουσκωμένη κοιλιά θα αγαπηθεί στο πρώτο αίσθημα κλωτσιάς. Όλες αυτές οι οδύνες του τοκετού θα ξεγραφτούν από το μυαλό, όταν πάρεις στα χέρια σου το νεογέννητο, οι αϋπνίες και τα ξενύχτια θα είναι μηδαμινά τη στιγμή που το παιδί σου θα σου χαμογελάσει για πρώτη φορά και σου φωνάξει μαμά … Η ευαισθησία και η συγκίνηση θα καταπνίξει την σκληρή γυναίκα  που βρισκόταν μέσα σου.

Μπορεί η διαδικασία του να γίνεις μητέρα να είναι επίπονη και βάναυση, αλλά αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο χρονικό διάστημα . Η ανταμοιβή που έρχεται στην συνέχεια αξίζει κάθε πόνο, αφού ένα παιδί θα σε κάνει ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη.

Συγκινητικές μαρτυρίες γυναικών για μητρότητα:

“Εντάξει, δεν μπορώ να σου περιγράψω τι ένιωσα όταν πρωτοείδα το μωρό μου και η μαία το ακούμπησε στο στήθος μου… Ήθελα να σταματήσει ο χρόνος και να μείνω να το χαζεύω ώρες ατελείωτες. Δεν πίστευα ότι αυτό το τόσο δα κοριτσάκι είναι δικό μου… δικό μας.’’

“Νομίζω κοιτάζαμε και οι δύο το μωρό μας για αρκετή ώρα, αμίλητοι και χαρούμενοι. Δεν πιστεύαμε ότι αυτό το πλασματάκι ήταν δικό μας…’’

mommyland.gr

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: 4.bp.blogspot.com

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
3
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
9
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!