Loading

5 λόγοι για να συμπεριλάβεις τον κουρκουμά (Turmeric) στη διατροφή σου.

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ. Είναι ένα από τα κύρια συστατικά στο κάρυ και χρησιμοποιούταν για χρόνια στην ινδική ιατρική αφού έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

1.Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες:

wordpress.com

Η φλεγμονή γενικότερα είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση των “ξένων” εισβολέων στο σώμα και την επιδιόρθωση των ζημιών. Εάν όμως είναι χρόνια μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον οργανισμό. Η κουρκουμίνη που περιέχεται στον κουρκουμά βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής, φτάνοντας την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

2.Αντιοξειδωτικές ιδιότητες:

Η οξειδωτική βλάβη κρύβεται πίσω από την γήρανση και πολλές ασθένειες. Ο κουρκουμάς με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό και το συκώτι μας από διάφορες τοξίνες αλλά και να τονώσει την δράση των αντιοξειδωτικών ενζύμων που βρίσκονται ήδη στον οργανισμό.

3.Ενισχύει την λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικές παθήσεις:

lefkadazin.gr

Ο νευροτροφικός παράγοντας είναι μια ορμόνη που δρα στον εγκέφαλο. Χαμηλά επίπεδα αυτής στον οργανισμό έχουν συνδεθεί με πολλές διαταραχές όπως κατάθλιψη και Αλτσχάιμερ. Η κουρκουμίνη έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα στον οργανισμό μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εκδήλωσης κάποιας διαταραχής.

4.Μείωση κινδύνου για καρδιακές παθήσεις:

Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων μας βοηθώντας τα έτσι να ρυθμίζουν την πίεση του αίματος.

5.Αντικαρκινικές ιδιότητες:

pharmacy.biz

Πιστεύεται ότι ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, την μετάσταση και να συμβάλει στην εξόντωσή τους. Μπορεί ακόμη να αποτρέψει την εμφάνιση καρκίνου ειδικότερα στο πεπτικό σύστημα.

chicagotribune.com

Μπορείς εύκολα να εντάξεις τον κουρκουμά στην διατροφή σου. Μπορείς να τον συνδυάσεις με κρέας ψάρι ή και λαχανικά σε μικρές ποσότητες για να μην δίνει έντονη γεύση ή να χρησιμοποιήσεις συμπληρώματα διατροφής αν δεν σου αρέσει η γεύση και να επωφεληθείς από τις ιδιότητές του.

Πηγές: nuffieldhealth.com, healthline.com, iatropedia.gr, itrofi.gr


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: 24mantra.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    5 λόγοι για να συμπεριλάβεις τον κουρκουμά (Turmeric) στη διατροφή σου.