Loading

Halo effect – Σύνδρομο φωτοστέφανου.

svg1 Νοεμβρίου, 2022HealthybeezΑΝΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ποια είναι η πρώτη σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό βλέποντας την ελληνική μετάφραση του Halo Effect για το τί μπορεί να είναι;

Μάλλον το συνδυάσατε και  μαντέψατε λάθος….

Ρίξτε μια ματιά πιο κάτω και θα δείτε τί είναι το συγκεκριμένο σύνδρομο !!

Τι είναι ακριβώς;

Μπορεί άνετα να ταυτιστεί ως γενίκευση αλλά και ολίγον προκατάληψη και πλάνη. Όλα ξεκινούν από την γενικευμένη άποψη – είτε θετική (κυρίως) είτε αρνητική – που σχηματίζουμε γοργά για έναν άνθρωπο μόλις ίσα που  γνωρίσαμε. Για να σας δώσω να καταλάβατε, αρχικά όσον αφορά το θετικό κομμάτι, μπορεί για παράδειγμα να γνωρίσεις κάποιο/α στην υπεραγορά και να σου δώσει τη σειρά του/της στο ταμείο. Αυτόματα εσύ θα σχηματίσεις γνώμη ότι το συγκεκριμένο άτομο είναι ευγενικό με όλο τον κόσμο και το κάνει συχνά αυτό. Στον αντίποδα, βλέπουμε ένα άτομο να φοράει μια φτηνή και ξεθωριασμένη φανέλα. Βλέποντας αυτό, θα αναλύσεις το γεγονός της κακής ποιότητας του ρούχου και θα συμπεράνεις ότι το συγκεκριμένο άτομο είναι φτωχό και δεν έχει λεφτά για να αγοράσει άλλα ρούχα.  

Και κάπου εδώ έρχεται η φράση που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε προηγούμενο μου άρθρο «η πρώτη εντύπωση δεν αλλάζει όσο και να λένε», την οποία αδυνατώ να υποστηρίξω πλήρως. Το σύνδρομο του φωτοστέφανου μας δημιουργεί αυτόματα την άποψη μας για έναν άνθρωπο άσχετα αν δεν τον αντιπροσωπεύει.  Χαλιναγωγεί τις σκέψεις μας και μας εμποδίζει αυτομάτως από το να δούμε την άλλη πλευρά που έχει το άτομο. Την πραγματική του.

post.healthline.com

Από πού προέρχεται;

Έχει τις ρίζες του από το 1920, όπου ο πασίγνωστος τουλάχιστον στον τομέα της Ψυχολογίας Edward Thorndike κατέγραψε συμπεριφορές στρατιωτών και των ανώτερων τους για να δει αλληλεπιδράσεις και γρήγορες απόψεις. Από τις καταγραφές συμπεριφορών που μάζευε κατέληξε στο ότι  οι υψηλές βαθμολογίες σε ερώτηση συσχετιζόταν με υψηλές βαθμολογίες των άλλων χαρακτηριστικών, ενώ από την άλλη οι αρνητικές εκτιμήσεις μιας συγκεκριμένης ερώτησης οδήγησαν φυσικά σε χαμηλότερες αξιολογήσεις των άλλων χαρακτηριστικών.

Βέβαια, οι εισερχόμενοι στον τομέα επιστήμονες δεν άφησαν ακατέργαστο το Halo effect και το μελέτησαν αρκετά μπορώ να πω μέσω άλλων πειραμάτων που έτρεξαν. Ακόμη, κρατάει γερά θεμέλια στον τομέα της επιχειρηματικότητας, και ειδικότερα στις πωλήσεις και στην ευχαρίστηση. Για παράδειγμα, στα ξενοδοχεία, τηρούν ως συνήθως το πρώτο «τέλειο 15λέπτο», όπου ο/η τουρίστας/ια σχηματίζει την γνώμη του/ης για το ξενοδοχείο που θα μείνει τα πρώτα 15 λεπτά ανάλογα το πόσο ευχαριστημένος/η είναι μέχρι στιγμής.

nymag.com

Τόσο η ελκυστικότητα όσο και η διασημότητα κρατούν τα ινία…  Διαστρεβλώνουν κάπως την προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου, διαψεύδοντας τα και φουσκώνοντας γύρω τους ένα μπαλόνι προκατάληψης πλάνης.

Πηγή:  Cherry, J. (2020, July 19).  Why the Halo Effect Influences How We Perceive Others. Verywell mind. Ανακτήθηκε από το verywellmind.com


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: unsplash.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Halo effect – Σύνδρομο φωτοστέφανου.