Loading

Γυναικεία Μόδα: 1970s v 2020s

Η Μαρία προκλήθηκε να μεταφερθεί από την #travelbeez στην #beautybeez και να γράψει το θέμα «Γυναικεία Μόδα: 1970s v 2020s!». Το θέμα της δόθηκε από έναν άλλο αρθρογράφο. Το ποιος την προκάλεσε, θα το μάθεις στο τέλος αυτού του άρθρου! Τι λες, να της αλλάξουμε κατηγορία; Δείξε μας πατώντας ένα μελισσο-reaction μετά το άρθρο!


Τι κι αν οι άνθρωποι αλλάζουν, τι κι αν εξελισσόμαστε μέρα με τη μέρα… Συμβαίνει άραγε το ίδιο με τη μόδα; Υπάρχουν λέτε απηχήσεις της μόδας της δεκαετίας του ’70 σήμερα; Θα φορούσαμε, λέτε, ό,τι υπάρχει στη ντουλάπα της μαμάς ξανά και να είμαστε in fashion? Στο σημερινό άρθρο θα κάνουμε μια ανασκαφή στο παρελθόν λοιπόν, για να δούμε τι έχει αλλάξει σε σχέση με σήμερα, στη γυναικεία μόδα.

Καταρχάς, οι πανώμεσες παντελόνες αποτελούσαν προφανώς σήμα κατατεθέν την δεκαετία του ’70 όπως και τα ανοιχτόχρωμα παντελόνια. Τα λεγόμενα παντελόνια καμπάνα, φορέθηκαν πολύ τη δεκαετία αυτή και συνδυάστηκαν άψογα με μοτίβα στα πουκάμισα. Τα έντονα χρώματα επίσης είχαν κύριο ρόλο. Η γενιά των χίπις, δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

byxublog.files.wordpress.com

Σε αντίθεση με την μόδα τότε, σήμερα επιλέγουμε πιο στενά ρούχα για να φορέσουμε εκτός κι αν προκύπτει η ανάγκη να κρύψουμε κάτι. Για παράδειγμα οι γυναίκες σπάνια φοράνε καμπάνα παντελόνι ενώ επιλέγουν στενά δερμάτινα ίσως κολάν, τζιν και γενικότερα υφάσματα που είναι πιο ευκολοφόρετα.  Από την άλλη τα έντονα χρώματα, δεν επιλέγονται σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως τη δεκαετία του ’70, αφού σήμερα κυριαρχούν τα ουδέτερα χρώματα αλλά και το μαύρο, που κατά κοινή ομολογία κρύβει πολλές ατέλειές μας! Και όπως λέει και το γνωστό ινσταγκραμικό hashtag #blackismyhappycolour!

munchiieesdotcom.files.wordpress.com

Όσον αφορά τώρα τα φορέματα, τότε ήταν πολύ συνηθισμένα εκείνα που είχαν μήκος πιο κάτω από τον αστράγαλο. Συνήθως φοριούνταν τα μονόχρωμα, συμμετρικά, με αυστηρές γραμμές ή αυτά με μοτίβα γεωμετρικά ενώ τα λουλούδια δεν έλειπαν . Πολύ συχνά, τα φορέματα συνοδεύονταν από μακριά παλτά και ανάλογες «στημένες» κομμώσεις ή φανελάκια από μέσα, αφού η γυναικεία σεξουαλικότητα ήταν ταμπού, όταν προβαλλόταν έντονα!

vintagedancer.com

Τώρα βέβαια, το να συγκρίνω τη μόδα εκείνης της εποχής, είναι μάλλον άστοχο, γιατί δεν υπάρχουν και τόσες ομοιότητες, παρά απηχήσεις θα έλεγα. Σήμερα στη μόδα τα φορέματα έχουν εντελώς διαφορετική κοσμοθεωρία, για παράδειγμα φοριούνται πολύ τα πολυαγαπημένα μας φουτερ/φουστανάκια, που τα βρίσκουμε σε πολλά χρώματα και συνδυάζονται εύκολα για όλες τις ώρες. Από την άλλη για βραδινές εμφανίσεις προτιμούμε τα αστραφτερά, μεταλλιζέ φορέματα ή τις μάξι τουαλέτες. Όπως και να το δω πάντως, λίγες οι ομοιότητες.

vintagedancer.com

Τέλος must trend του ’70 ήταν τα κοντά φανελάκια, μέσα από τα φορέματα. Άλλοτε πεσμένα στους ώμους ή με ανοιχτό ντεκολτέ  ή U σχήμα στο λαιμό και επίσης που δένουν στην μέση είναι μερικά από τα πιο πολυφορεμένα. Αυτό σαν άποψη, θα το δούμε και σήμερα, ειδικά το χειμώνα, βέβαια όχι τόσο συντηρητικό αποδομένο.

Όπως και να το κάνουμε, η μόδα αλλάζει, οι άνθρωποι αλλάζουν. Εμείς κρατάμε τα ρούχα μας βέβαια, γιατί η μόδα επιστρέφει και ίσως, αυτό που φοράς εσύ σήμερα, να είναι αύριο ένα vintage item για την κόρη σου!

Ελπίζω να βοήθησα, με ότι μέσα είχα, γιατί ευτυχώς, δεν έζησα στα ‘70ς. 😊

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: byxublog.files.wordpress.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Γυναικεία Μόδα: 1970s v 2020s