Loading

Γυναίκες-εμπορεύματα: σημάδι της απόλυτης ανθρώπινης παρακμής

Είμαστε στο 2019. Το γράφω σαν βαρυσήμαντη δήλωση γιατί προσπαθώ να εννοήσω ΠΩΣ είναι δυνατό να είμαστε στο 2019 σε ένα κόσμο που μιλά για τεχνητή νοημοσύνη, που ενδιαφέρεται για ανθρωπόμορφα ρομπότ και να εξακολουθούμε να αγνοούμε καταστάσεις όπως η εμπορία των γυναικών. Δεν είναι ένα παραμύθι που μας λένε στα σχολεία για να σεβόμαστε τη μάνα και την αδερφή μας. Είναι μια πραγματικότητα που συμβαίνει τη στιγμή που μιλάμε και που στερεί σε εκατομμύρια γυναίκες ανά το παγκόσμιο τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου που εμείς θεωρούμε δεδομένα.

Ήταν φτωχή και της πρότειναν εργοδότηση σε άλλη χώρα. Ήταν αφελής να πιστέψει τον άγνωστο που γνώρισε ονλάιν. Ήταν κοριτσάκι 7 χρονών που το πήραν από τη μάνα του. Τις χτύπησαν, τις βίασαν, τις πούλησαν σαν εμπορεύματα. Ξανά και ξανά. Έγινε σήμερα, έγινε χτες θα γίνει και αύριο. Θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι σ΄ ένα κόσμο που μας πουλά και μας αγοράζει.

Κάθε φορά που μια γυναίκα πουλιέται μαζί της ξεπουλιέται και ξεφτιλίζεται ότι ηθική θέλουμε να πιστεύουμε ότι διαθέτει ο πλανήτης, η κοινωνία και κατ’ επέκταση εμείς.

Το χειρότερο είναι πως δε μας νοιάζει. Δε μας αγγίζει καν. Είναι μια μακρινή πραγματικότητα που δε θα φτάσει ποτέ στο σημείο του εγκεφάλου μας να εννοηθεί όντως υπαρκτή.  Αρκούμαστε στο post στο instagram που θα βάλουμε τη μέρα της γυναίκας χαλαροί και άνετοι από τον καναπέ μας. Έπειτα, αν προκύψει καμιά φιλοσοφική συζήτηση μπορεί να διερωτηθούμε κιόλας γιατί μιλάμε ακόμα για ισότητα των δύο φύλων, αφού οι γυναίκες και οι άντρες έχουν πλέον τα ίδια δικαιώματα. Δεν περνά καν από τη σφαίρα του εγκεφάλου μας ότι την ίδια στιγμή που το λέμε κάπου υπάρχει η Χέλεν που είναι 14 χρόνων και είναι κλειδωμένη σ’ ένα υπόγειο χωρίς φως, δεμένη και περιμένει να  πουληθεί για να γίνει πόρνη πολυτελείας.

Η εμπορία γυναικών που «εισάγονται» από φτωχές χώρες και εμπόλεμες ζώνες προς σεξουαλική εκμετάλλευση στα πλουσιότερα κράτη είναι αυξημένη σήμερα επειδή η ζήτηση μεγαλώνει και από κάπου πρέπει να βρεθεί «εμπόρευμα» για να την ικανοποιήσει, λέει η Τζούλι Μπίντελ σε συνέντευξή της στο Φιλελεύθερο. Βέβαια εμείς αρκεστήκαμε στα αθλητικά και τα νέα της σόουμπιζ. Υπάρχουν νέες πτυχές στο σεξουαλικό εμπόριο που τώρα προωθούνται ως πιο ισότιμες και λιγότερο καταχρηστικές, αλλά όλες αποτελούν μέρος της ίδιας ιστορίας φρίκης. Οι «νύφες με παραγγελία» για παράδειγμα δεν είναι τίποτε άλλο από πόρνες ολικής απασχόλησης με επιπλέον καθήκοντα οικιακής βοηθού. Συνεχίζει για να καταλήξει ότι η «χαρούμενη πόρνη» είναι ένας από τους καλύτερα πουλημένους μύθους που υπάρχουν.

Και για να μη νομίζουμε ότι αυτά συμβαίνουν σε άλλα σύμπαντα από τα δικά μας. Κύπρος 2009, 34 υποθέσεις, 113 άτομα αναγνωρισμένα ως θύματα human trafficking. Κύπρος 2010, 35 υποθέσεις, 52 θύματα human trafficking. Στις 7 Ιανουαρίου το 2010 το European Council of Human Rights βρήκε την Κυπριακή Δημοκρατία ένοχη στην υπόθεση  Rantsev v. Cyprus. Η Οξάνα ήταν Ρωσίδα και ήρθε στην Κύπρο ως χορεύτρια ενώ στην πραγματικότητα υποχρεωνόταν να δουλεύει σε καμπαρέ. Όταν βρέθηκε νεκρή κάτω από το διαμέρισμα της η Κυπριακή αστυνομία έκλεισε την υπόθεση ως θάνατο κάτω από ανεξήγητες περιστάσεις. Ο πατέρας της κινήθηκε νομικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και κέρδισε αφού η χώρα μας κρίθηκε ανίκανη να προστατέψει την κοπέλα από το να χρησιμοποιηθεί ως εμπόρευμα, να κρατηθεί παρά τη θέληση της και να ερευνήσει κατάλληλά το θάνατό της. Κύπρος 2011, 26 υποθέσεις, 40 άτομα θύματα human trafficking.. Και συνεχίζουμε ακάθεκτοι, 11 Σεπτεμβρίου 2018 η Κυπριακή αστυνομία συλλαμβάνει 5 άτομα 3 εκ των οποίων αστυνομικοί και οι ίδιοι, για εξαναγκασμό γυναικών της ανατολικής μεσογείου σε πορνεία.

Αυτά ήταν μερικά παραδείγματα, από ένα τυχαίο Google Search. Υπολογίστε πόσα ακόμα δεν ξέρουμε και φανταστείτε πόσο λίγο μας νοιάζει. Εξακολουθούμε να συνεχίζουμε τις ζωές μας, να καταπιανόμαστε με τα καθημερινά μικροπροβλήματά μας και να κοιμόμαστε με τη συνείδησή μας καθαρή, ενώ αυτά συμβαίνουν δίπλα μας.

Για ποια ανθρωπότητα, ποια δικαιώματα και ποιες αρχές είμαστε σε θέση να μιλάμε. Ποια κουλτούρα και ποιο πολιτισμό.

Απλά για προβληματισμό.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Γυναίκες-εμπορεύματα: σημάδι της απόλυτης ανθρώπινης παρακμής