Loading

Γυναικοκτονίες: Πότε θα δοθεί ένα τέλος;

Μέσα στους τελευταίους οκτώ μήνες έχουμε σταθεί απέναντι σε πάρα πολλά και παγκόσμια φαινόμενα βίας ή κατάρρευσης όλων των ηθικών αξιών του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ένα φαινόμενο το οποίο συνεχίζει εν έτει 2021 να αποτελεί τεράστιο πρόβλημα είναι η βία και η κακοποίηση που δέχονται καθημερινά οι γυναίκες παγκοσμίως. Μεγάλο μέρος του προβλήματος εμφανίζεται στην Ελλάδα, καθώς από την αρχή του 2021 μέχρι και σήμερα μετράμε εννιά (9) γυναικοκτονίες και πιθανότατα μέχρι τη στιγμή που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές το ποσοστό ίσως να έχει αυξηθεί.

Εξετάζοντας με περισσότερη λεπτομέρεια τον όρο «γυναικοκτονία», βλέπουμε πως ο ορισμός που παρουσιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη γυναικτοκτονία, είναι ότι πρόκειται για «ανθρωποκτονία γυναικών» από πρόθεση επειδή είναι γυναίκες. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι όταν ένας άντρας επιλέγει να στερήσει τη ζωή μιας γυναίκας επειδή τη ζηλεύει, τη θεωρεί κτήμα του, επειδή δε τον υπάκουσε ή ίσως λόγω της «κακίας στιγμής» πρόκειται για γυναικοκτονία.

Όπως σημειώνει σε κείμενό του για το θέμα αναλυτικά και το Κέντρο Διοτίμα, «κάθε μέρα, σε όλον τον κόσμο, δολοφονούνται 137 γυναίκες, κατά μέσο όρο, από -πρώην ή νυν- συζύγους ή συντρόφους ή από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.»

Από τις 87.000 δολοφονίες γυναικών παγκοσμίως το 2017, το 58% διαπράχθηκε από -πρώην ή νυν- συζύγους ή συντρόφους ή μέλη της οικογένειας τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

https://i2.wp.com/thesafiablog.com/wp-content/uploads/2019/05/kakopoihsi-ginaikon.jpg?fit=1260%2C756&ssl=1

thesafiablog.com

Λόγω των παραπάνω δεδομένων έχω να σας κάνω την εξής έκκληση.

Ως γυναίκα που φοβάται να γυρίσει μόνη της στο σπίτι, ως γυναίκα που θα έχει επιφυλάξεις και θα σκεφτεί τα χειρότερα σενάρια όταν γνωρίσει κάποιον και θέλει να βγει μαζί του γιατί σκέφτεται την πιθανότητα του να είναι τρελός, ως γυναίκα που έχει κλάψει γιατί νόμιζε πως έκανε κάτι λάθος όταν της σφύριζαν και της φώναζαν στον δρόμο σαν να είναι ένα κομμάτι κρέας, ως γυναίκα που δεν είναι μέσα στα πρότυπα των αντρών για την τέλεια γκόμενα και ως γυναίκα που της έχει τονιστεί αρκετά το ότι ναι, “είσαι ιδιοκτησία των αντρών και πρέπει να κάνεις τα πάντα για να αρέσεις σε εκείνους και μόνο”, ως γυναίκα που έχει υποστεί όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, κάνω μια ωδή προς όλους τους άντρες.

Σας παρακαλώ, σας ικετεύω με όλη μου την ψυχή, φερθείτε ανθρώπινα.

Όταν βλέπετε μια κοπέλα μόνη της το βράδυ στον δρόμο περιμένετε δυο λεπτά να απομακρυνθεί για να μη φοβάται όσο περπατάτε κοντά της.

Όταν βλέπετε κάποιον περίεργο να ενοχλεί κοπέλες κάντε πως τις γνωρίζετε και μιλήστε τους για να τις βγάλετε από τη δύσκολη θέση.

Όταν κάποιος φίλος σας μιλήσει υποτιμητικά ή με μίσος για το γυναικείο φύλο (η για μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων) σκεφτείτε λίγο καλύτερα τι άτομα κάνετε παρέα.

Μιλήστε στις φίλες σας, στις αδελφές σας,  είστε κοντά τους και να τις ακούτε, να ξέρουν πως θα τις ακούσετε προσεκτικά αν χρειαστεί.

Όταν θέλετε μια κοπέλα και εκείνη αδιαφορεί σας παρακαλώ καταλάβετε πως δεν το κάνει ούτε για να «το παίξει δύσκολη» ούτε επειδή είναι «σκληρή γκόμενα», αλλά επειδή δε σας γουστάρει.

Κι εσείς οφείλετε να το σεβαστείτε αυτό.

Όχι να την ενοχλείτε, ούτε να την κυνηγήσετε, να την αφήσετε να συνεχίσει τη ζωή της και να βρείτε και εσείς μια κοπέλα η οποία όντως σας θέλει και θα σας δώσει αυτά που έχετε ανάγκη.

Δεν είναι υποχρέωση σας να κυνηγάτε ό,τι κινείται, ούτε είστε λιγότερο άντρες άμα σας απορρίψει μια κοπέλα.

Ψάξτε μέσα σας το πρόβλημα και διορθώστε το μπας και σωθούν κάποιες γυναίκες από τα χέρια της πατριαρχίας που τόσο καλά κρατιέται μέχρι και σήμερα, εν έτει 2021.

Ως γυναίκα, σας παρακαλώ, αν εντοπίζετε έστω και ένα μικρό πρόβλημα στη συμπεριφορά σας ζητήστε βοήθεια.

Όσο για τους υπόλοιπους, όπου μπορείτε να δώσετε βοήθεια κάντε το.

Δε χρειάζεται να βρεθεί η αδελφή σας ή η μάνα σας στη θέση του θύματος για να ενεργοποιηθείτε.

Σταθείτε δίπλα μας γιατί μας σκοτώνουνε.

*με πληροφορίες από το Είναι σωστός τελικά ο όρος «γυναικοκτονία»; – Διοτίμα (diotima.org.gr) *


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: tomov.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Γυναικοκτονίες: Πότε θα δοθεί ένα τέλος;