Βαλεντίνα Βλαντίμιροβνα Τερεσκόβα

blogspot.com
Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα είναι η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα τον Ιούνιο του 1963. Επιλέχθηκε μέσα από 400 υποψήφιους και κατά την διάρκεια της αποστολής κατέγραφε πως αντιδρούσε το γυναικείο σώμα στην διαστημική πτήση. Μετά την αποστολή έγινε μέλος του Σοβιετικού Κομουνιστικού Κόμματος και ακόμα και σήμερα αναγνωρίζεται σαν ηρωίδα.
Ιντίρα Γκάντι

all4fun.gr
Η πρώτη και μόνη γυναίκα που έχει υπηρετήσει σαν πρωθυπουργός στην Ινδία. Διετέλεσε τρεις συνεχόμενες θητείες από το 1966 μέχρι το 1977 και μια τέταρτη θητεία από το 1980 μέχρι και την δολοφονία της το 1984. Ήταν πρωθυπουργός της Ινδίας συνολικά 15 χρόνια μέχρι που την δολοφόνησαν οι σωματοφύλακες της λόγο της διαμάχης που είχε με αυτονομιστές του Παντζάμπ.
Ρόζα Παρκς

tbn0.gstatic.com
Τον Δεκέμβριο του 1955 η Ρόζα Πάρκς γυρνούσε από την δουλειά της με το λεωφορείο και είχε κάτσει στις πίσω θέσεις που ήταν για τους μαύρους. Όταν μπήκαν μερικοί λευκοί, ένας από αυτούς δεν είχε θέση και ο οδηγός είπε στην Παρκς να σηκωθεί για να κάτσει αυτός αλλά η Παρκς αρνήθηκε. Μετά από απειλές ο οδηγός κάλεσε την αστυνομία και η Παρκς κατέβηκε από το λεωφορείο με την βία και φυλακίστηκε για μια ημέρα. Μετά από την δίκη της έκανε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. Μετα από αυτό όλοι οι Αφροαμερικάνοι του Μοντγκόμερι αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τα λεωφορεία με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οικονομικά. Έτσι, τον Νοέμβρη του 1956 το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι νόμοι του φυλετικού διαχωρισμού είναι αντισυνταγματικοί.
«Όλοι λένε ότι δεν άφησα την θέση μου επειδή ήμουν κουρασμένη, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν ήμουν κουρασμένη σωματικά, είχα κουραστεί να υποχωρω.»
Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ

sansimera.gr
Αγγλίδα νοσοκόμος και φιλάνθρωπος που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης νοσηλευτικής. Έγινε διάσημη για την δράση της στο Κριμαϊκό Πόλεμο οπού ήταν επικεφαλής 100 νοσοκόμων. Το 1854 πήγε στην Κριμαία μαζί με 38 νοσηλεύτριες που είχε εκπαιδεύσει η ίδια και αντίκρισε ένα νοσοκομείο πολύ ανοργάνωτο και στο Σκούταρι με άθλιες συνθήκες υγιεινής με αποτέλεσμα να πεθαίνουν πολλοί στρατιώτες. Τότε έκανε έκκληση προς την βρετανική κυβέρνηση για καλύτερες εγκαταστάσεις και το αίτημα της εισακούστηκε. Της δόθηκε το όνομα «Η Κυρία με το Φανάρι» γιατί γύριζε στους κοιτώνες το βράδυ παρακολουθώντας την κατάσταση των ασθενών.
Μαρί Κιουρί

klik.gr
Η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ σε δύο διαφορετικούς τομείς. Το 1903 βραβεύθηκε με το Νόμπελ Φυσικής για την έρευνα της στην ραδιενέργεια και το 1911 κέρδισε το Νόμπελ Χημείας. Το 1906 η Κιουρί ήταν η πρώτη γυναίκα που της δόθηκε έδρα πανεπιστημίου και η πρώτη γυναίκα που έδωσε διάλεξη στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης.
Μάργκαρετ Χάμιλτον

nasa.gov
Ήταν διευθύντρια του τμήματος Λογισμικού και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του πανεπιστημίου MIT και ήταν αυτή που έφταιξε όλο το πρόγραμμα απογείωσης και προσγείωσης του Apollo 11. Κατά την διάρκεια προσγείωσης το Apollo 11 έδειξε σημάδια υπερφόρτωσης και ήταν επικίνδυνο να προσγειωθεί. Χάρις τον κώδικα της Μάργκαρετ κατάφερε να ρυθμίσει κάποιες λειτουργίες κάνοντας την προσγείωση ασφαλής.
Ντόροθι Κρόουφουτ Χότζκιν

2happy.gr
Μετά την Μαρί Κιουρί και την κόρη της Ιρεν Ζολιό-Κιουρί, η Ντόροθι Χότζκιν έγινε η τρίτη γυναίκα που βραβεύθηκε με το βραβείο Νόμπελ χημείας το 1964 για τον προσδιορισμό της δομής της βιταμίνης Β12. Το 1965 βραβεύθηκε από την Βασίλισσά Ελισάβετ Β’ με το Τάγμα της Τιμής και έγινε η δεύτερη γυναίκα που αποδύθηκε αυτή την τιμή μετά την Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ.
Πηγές: tomov.gr, wikipedia.org, mixanitouxronou.gr
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευεση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment