Loading

Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο.

Γυναίκες που αντιστάθηκαν, γυναίκες που δημιούργησαν, γυναίκες που ανακάλυψαν, γυναίκες που καινοτόμησαν. Γυναίκες που σε έναν ανδροκρατούμενο και κατεξοχήν πατριαρχικό κόσμο πολέμησαν και άφησαν το στίγμα τους.

Ρόζα Παρκς:

morningstaronline.co.uk

To 1955 η Παρκς, Αφροαμερικανή μοδίστρα αρνείται να δώσει την θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό άντρα, όπως πρόσταζε ο τότε νόμος των ΗΠΑ περί φυλετικού διαχωρισμού. Έτσι συλλαμβάνεται και κρίνεται ένοχη, και έπειτα ασκεί έφεση σχετικά με την καταδίκη της στο Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ. Η αντίσταση της πυροδότησε ένα νέο κίνημα ενάντια στον φυλετικό ρατσισμό με πρωτοστάτες την ίδια και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, όπου μεταξύ άλλων έγχρωμοι πολίτες μποϋκόταραν τα λεωφορεία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γονατίσει οικονομικά το σύστημα μεταφορών. Τον Νοέμβριο του 1956 μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστήριο ότι οι νομοί περί φυλετικού διαχωρισμού είναι αντισυνταγματικοί, οι εν λόγω νόμοι καταργούνται.

Η ίδια δήλωσε :

«Όλοι λένε ότι δεν άφησα τη θέση μου, επειδή ήμουν κουρασμένη, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν ήμουν κουρασμένη σωματικά (…) είχα κουραστεί να υποχωρώ»….

Μαρί Κιουρί

influential-women.com

Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ – και μάλιστα 2 φορές-, καθώς και η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στον πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές γυναικείες φιγούρες στην ιστορία της επιστήμης, αφού μαζί με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και το πολώνιο. Οι μελέτες της σχετικά με τα φαινόμενα της ραδιενέργειας συμβάλλουν από τότε στην μάχη κατά του καρκίνου. Παράλληλα έχει αγωνιστεί για την ισότητα μεταξύ των 2 φυλών.

Φρίντα Κάλο

assets.vogue.com

Πέραν από είδωλο ποπ κουλτούρας, η Κάλο αποτελεί πρότυπο γυναικείας δημιουργικότητας. Στα 18 της ένα ατύχημα που είχε καθώς επέβαινε σε ένα λεωφορείο, την καθήλωσε στο κρεβάτι, και εκεί ξεκίνησε να ζωγραφίζει. Μέσα από την τέχνη της πραγματεύτηκε θέματα που τότε θεωρούνταν ταμπού όπως η αναπηρία, η αποβολή, και η γυναικεία σεξουαλικότητα, και προώθησε ένα μοντέλο εναλλακτικής θηλυκότητας. Ήταν επίσης ενεργή στα πολιτικά δρώμενα, θερμή υποστηρίκτρια του Κινήματος των Νέων Κουμουνιστών, καθώς και του Κομουνιστικού Κόμματος Μεξικού.

Μαλάλα Γιουσαφζάι

scarredbeautiful.com

H Μαλάλα σε ηλικία μόλις 11 ετών ξεκινά να γράφει με ψευδώνυμο σε μπλογκ, και εκεί περιγράφει την ζωή της στη γενέτειρα της Μινγκόρα του Πακιστάν, κατά την περίοδο της εξουσίας των Ταλιμπάν, όπου μεταξύ άλλων έχει στερηθεί το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα κορίτσια. Αφού γίνεται γνωστή η ταυτότητά της, ξεκινά να δίνει συνεντεύξεις σε τοπικά και μη μέσα, και η φιγούρα της γίνεται συνώνυμη με τον αγώνα για το δικαίωμα μάθησης τον γυναικών. Στα 15 της πυροβολείται από έναν άντρα στο κεφάλι, και τραυματίζεται αρκετά σοβαρά. Η απόπειρα δολοφονίας του μικρού κοριτσιού, συγκλονίζει το παγκόσμιο, παρόλα αυτά επιστρέφει στον αγώνα της ακόμα πιο μαχητική. Σε ηλικία μόλις 17 ετών της απονέμεται βραβείο Νόμπελ, χρήζοντάς την ως την νεότερη νομπελίστρια στον κόσμο.

Η ίδια δήλωσε :

«Ακόμη και αν είμαι κορίτσι, ακόμη και αν ο κόσμος πιστέψει ότι δεν θα τα καταφέρω, δεν πρόκειται να χάσω την ελπίδα μου».

Μελίνα Μερκούρη:

static.euronews.com

Μία από της σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ και χρυσές σφαίρες και έχει κερδίσει Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στις Κάννες. Πρωταγωνιστεί σε αθηναίικες και παριζιάνικες σκηνές, και σε ταινίες που αποκτούν διεθνή εμβέλεια, και έτσι μέσα από την αναγνωρισιμότητα της κάνει την Ελλάδα διεθνή προορισμό. Πολεμά τη Χούντα και έτσι της αφαιρείται η ελληνική υπηκοότητα, παρόλα αυτά μάχεται για την Ελλάδα από το εξωτερικό. Επιστρέφει στην Ελλάδα μετά την πτώση της Χούντας, και ασχολείται με την πολιτική και μεταξύ άλλων διατελεί Yπουργός Πολιτισμού για αρκετά χρόνια. Κατά την διάρκεια των θητειών της ηγείται προσπάθειες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, προάγει τον πολιτισμό και εισάγει την θεατρική αγωγή στα σχολεία, δημιουργεί τον θεσμό των πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης, και δίνει έμφαση στην αναστήλωση ελληνικών μνημείων όπως την Ακρόπολη.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο.