Loading

Γρίπη των χοίρων: Η πανδημία του 2009.

svg2 Δεκεμβρίου, 2020HealthybeezΛΕΝΟΣ ΜΑΣΤΡΟΥ

Μέσα σε όλο αυτό τον πανικό που επικρατεί ανά το παγκόσμιο όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, ακούστηκε και αρκετές φορές ο ιός της Γρίπης Η1Ν1 σαν μέτρο σύγκρισης. Μια «πανδημία» που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει (;). Γιατί όμως δεν γίνεται τόσος σάλος όσο με τον κορωνοϊό?

Αρχικά ηρεμήστε. Ο λόγος που γίνεται σάλος με τον κορωνοϊό, είναι διότι είναι ένας νέος ιός, ο οποίος είναι ακόμα κάτω από διαδικασίες έρευνας και επίσης δεν έχει βρεθεί ακόμα το εμβόλιο, στο οποίο – μην ανησυχείτε – δε θα σας βάλουν μικροτσίπ για να σας ελέγχουν.

Άρα ας πάρουμε την Γρίπη Η1Ν1 ή αλλιώς την Γρίπη των χοίρων όπως λέγεται από το ευρύ κοινό.  Γρίπη των χοίρων ονομάστηκε αρχικά επειδή τα πρώτα «κρούσματα» ήταν χοίροι, γουρούνια πώς το λέτε. Στην πορεία όμως μια μετάλλαξη κατάφερε να προκαλέσει την μετάδοση από τα γουρούνια στους ανθρώπους, προκαλώντας έτσι την πανδημία της γρίπης των χοίρων το 2009.

Δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος του αναπαραγωγικού πληθυσμού δεν έχει ανοσία σε αυτό τον ιό, αφού είναι μεταλλαγμένος, περιέχοντας γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων. Πιθανό να έχουν ανοσία άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από παρόμοια είδη ιού όπως ο ιός τύπου Α (Η1Ν1), ο οποίος κυκλοφόρησε πριν το 1957.

pentapostagma.gr

Τα συμπτώματα της γρίπης των χοίρων δεν διαφέρουν και πολύ από οποιαδήποτε άλλη γρίπη ή ακόμα και από τον κορωνοϊό. Και αυτός είναι ο λόγος που οι επιστήμονες προσπαθούν να περιορίσουν την ταυτόχρονη παρουσία του κορωνοϊού με την γρίπη γενικότερα, της οποίας η περίοδος πλησιάζει. Τα συμπτώματα λοιπόν της γρίπης των χοίρων είναι πονοκέφαλος, πυρετός (94% σε επιβεβαιωμένους ασθενείς), πονόλαιμος, βήχας (92% σε επιβεβαιωμένους ασθενείς), πόνος στους μυς, μύτη που τρέχει και κούραση. Σε περιπτώσεις που εμφανίζονται συμπτώματα όπως μπλε χείλια και δέρμα, γρήγορη αναπνοή, υπνηλία, οξυθυμία και η μη επιθυμία για αγκάλιασμα (όσο περίεργο και αν ακούγεται), η ιατρική περίθαλψη είναι απαραίτητη.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από βήχα ή φτέρνισμα. Επίσης όμως μπορεί να μεταδοθεί και από νεκρές επιφάνειες, όπως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα πόμολα και άλλα, ενώ υπάρχει και μετάδοση από χέρι σε χέρι.

Σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι η πνευμονία, μπορεί να προκαλέσει σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Σε αυτές τις ομάδες συμπεριλαμβάνονται άτομα όπως παιδιά κάτω των 2 ετών και άτομα άνω των 65 ετών, εγκυμονούσες και άτομα με υποκείμενα νοσήματα και βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό.

Όπως σε όλες τις ασθένειες, έτσι και στην γρίπη, η πρόληψη είναι το παν. Σε περιόδους έξαρσης συνιστάται η χρήση προστατευτικής μάσκας (ναι δεν είναι καινούργιο φρούτο η μάσκα γι’ αυτό να τη φοράτε και τώρα χωρίς να υπάρχει μουρμούρα).

Για να γίνει επιβεβαίωση ύποπτων κρουσμάτων για περιστατικά της γρίπης των χοίρων, οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να πάρουν δείγμα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Το καταλληλότερο δείγμα είναι το ρινοφαρυγγικό επίχρισμα που παίρνεται από το βάθος του στόματος με βαμβακοφόρο στυλεό, αλλιώς swab ή από δείγμα που παίρνεται από την ρινική κοιλότητα (τα ρουθούνια). Έτσι στο τέλος καταλήγει στο εργαστήριο, όπου ο ιός ανιχνεύεται με την μοριακή μέθοδο PCR.

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά?

media.liberal.gr

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: healthpharma.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Γρίπη των χοίρων: Η πανδημία του 2009.