Loading

Γοργόνες: Ζουν στο νερό ή στα παραμύθια;

Η Στάλω προκλήθηκε να μεταφερθεί από την #showbeez στην #sciencebeez και να γράψει το θέμα «Γοργόνες: Ζουν στο νερό ή στα παραμύθια;!». Το θέμα της δόθηκε από έναν άλλο αρθρογράφο. Το ποιος την προκάλεσε, θα το μάθεις στο τέλος αυτού του άρθρου! Τι λες, να της αλλάξουμε κατηγορία; Δείξε μας πατώντας ένα μελισσο-reaction μετά το άρθρο!


Εκατομμύρια είναι τα είδη ζωής που ζουν εντός του νερού, ασχέτως από το γεγονός ότι ο άνθρωπος έχει ήδη εξοντώσει και καταστρέψει μεγάλο μέρος αυτών. Ποια είναι όμως η πραγματική σχέση του ανθρώπου με το νερό; Το αν υπάρχουν γοργόνες, αποτελεί μέχρι σήμερα για όλους μας ένα αναπάντητο ερώτημα. Ζουν όντως στο νερό ή στα παραμύθια; Μύθοι, παραμύθια για γοργόνες και παρεμφερή πλάσματα υπάρχουν από την αρχαιότητα σχεδόν σε όλους τους λαούς του κόσμου. Οι γοργόνες υπάρχουν ή υπήρξαν ποτέ πραγματικά; Πώς ξεκίνησαν οι μύθοι και οι θρύλοι για αυτά τα ημι- ανθρώπινα ψάρια και μυθικά πλάσματα της θάλασσας;

Οι γοργόνες, τα παράξενα αυτά πλάσματα με τη μορφή γυναίκας από τον κορμό και πάνω και ψαριού από τον κορμό και κάτω είναι ίσως από τους πιο δημοφιλείς μύθους σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην ελληνική μυθολογία οι γοργόνες αποτελούσαν θεότητες του νερού και ήταν 3 οι Σθενώ, η Ευρυάλη και η Μέδουσα. Όμως σύμφωνα με τις περιγραφές πρόκειται για φτερωτά τέρατα με άγρια μάτια, τεράστια δόντια, πεταχτή γλώσσα, χάλκινα χέρια και λέπια φιδιού. Για να είμαι ειλικρινής στο άκουσμα της λέξης «γοργόνα», στο δικό μου μυαλό φαντάζει θεικό ημι- ανθρώπινο ψάρι βγαλμένο από τα παραμύθια.

 Ένας από τους γνωστότερους μύθους είναι αυτός της γοργόνας με το όνομα Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη ήταν αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου και όποτε συναντούσε ένα πλοίο ρωτούσε τους ναυτικούς για τον αδελφό της. Αν οι ναυτικοί της έλεγαν ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει, η γοργόνα χαιρόταν και ηρεμούσε  τα νερά αν όμως οι ναυτικοί έδιναν οποιαδήποτε άλλη απάντηση, οργιζόταν και ξεκινούσε μια τεράστια καταιγίδα.

Το πιο χαρακτηριστικό όμως με τον μύθο της γοργόνας είναι ότι τον συναντούμε σε πολλά μέρη του κόσμου και σε διαφορετικές εποχές οπότε και οι μύθοι διαφέρουν ανάλογα. Πολλοί ναυτικοί ισχυρίζονταν ότι είχαν δει γοργόνες, ανάμεσα τους και ο Χριστόφορος Κολόμβος, το πιθανότερο βέβαια είναι ότι έβλεπαν διάφορα υδρόβια θηλαστικά που ο τρόπος που κολυμπούσαν θύμιζε τον ανθρώπινο.

Το κανάλι «Animal planet» κατά καιρούς έχει παρουσιάσει διάφορα βίντεο που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του καναλιού αποδεικνύουν την ύπαρξη τους . Ένα από τα πιο δημοφιλή βίντεο που έχει παρουσιαστεί, έδειχνε ένα πλάσμα στα βράχια να εμφανίζεται στο παράθυρο ενός καταδυτικού σκάφους. Ένα μυστήριο πλάσμα που έμοιαζε με γοργόνα. Το βίντεο έχει κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από το διαδίκτυο, προκαλώντας σάλο. Στη συνέχεια παρουσίασε ένα ακόμα βίντεο με την ονομασία « Mermaids», όπου παρουσίαζε μια νεκρή γοργόνα. Το κανάλι τότε είχε σπάσει κάθε ρεκόρ τηλεθέασης  αν και το «Animal Planet»  χαρακτήρισε το πρόγραμμα επιστημονική φαντασία βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και επιστημονικές θεωρίες, φαίνεται ότι οι τηλεθεατές επηρεάστηκαν και θεώρησαν το πρόγραμμα ντοκιμαντέρ.

pinimg.com

Παρά τις πολυάριθμες ανθρώπινες μαρτυρίες για γοργόνες σε όλον τον πλανήτη, η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών (National Ocean Service-NOS), αρμόδια για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στις θάλασσες, δεν έχει ξεκαθαρίσει ρητά ότι δεν υπάρχουν γοργόνες.  

Σύμφωνα με νέες θεωρίες όμως, υπήρξε κάποτε στη Γη ένα είδος προϊστορικού υδρόβιου πιθήκου που ζούσε στη θάλασσα και έμοιαζε πάρα πολύ με αυτό που έχουμε σήμερα στο μυαλό μας ως «γοργόνες». Τα πλάσματα αυτά είναι καταγεγραμμένα στο ανθρώπινο συλλογικό ασυνείδητο όλων σχεδόν των ναυτικών λαών από την παλαιολιθική εποχή ακόμα. Αν αναλογιστούμε ότι περισσότερο από το 90% των ωκεανών παραμένει ανεξερεύνητο και ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 213.000 περίπου θαλάσσια είδη, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν εκατομμύρια ακόμα για τα οποία δεν γνωρίζουμε τίποτα, μάλλον οποιαδήποτε δογματική άποψη περί μη ύπαρξης γοργόνων ή άλλων “περίεργων” υδρόβιων όντων στον πλανήτη ουσιαστικά είναι αβάσιμη.

atlasobscura.com

Το πού τελειώνει ο μύθος και που αρχίζει η πραγματικότητα είναι κάτι που με δυσκολία μπορεί να προσδιοριστεί. Δεν αποκλείεται η γοργόνα  να δημιουργήθηκε από ταλαιπωρημένους ναυτικούς που ήταν αντιμέτωποι με  άγρια κύματα ή βασανίζονταν από ασθένειες ή άλλες περιπέτειες που αναπόφευκτα επιφυλάσσει η θάλασσα και αναζητούσαν έναν μαγικό προστάτη που θα τους σώσει από το θάνατο.

Οι ωκεανοί είναι απέραντοι. Υποστηρίζεται ότι ξέρουμε περισσότερα για το Διάστημα παρά για τη θάλασσα. Ποιος ξέρει; Η θάλασσα, η φύση και οπωσδήποτε η ίδια η ζωή μας εκπλήσσουν διαρκώς.

amazon.com

Ίσως πράγματι κάτι να κολυμπά στους σκοτεινούς βυθούς. Κάτι που μπορεί να μην είναι ανθρώπινο, μπορεί όμως και να είναι… Ποιος ξέρει; Για μένα οι γοργόνες θα υπάρχουν πάντα στα παραμύθια..

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: leisurepro.com

ΣΤΑΛΩ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Είμαι κοινωνική, δυναμική και αποφασιστική όπως κάθε Λιονταρίνα που σέβεται το άστρο της. Ήξερα από πολύ μικρή πως θα ακολουθούσα το επάγγελμα του δημοσιογράφου και φρόντιζα να μεταμορφώνω τα πάντα σε μικρόφωνα και καλεσμένους. Λατρεύω τα ταξίδια, τις περιπέτειες, το καλό φαγητό -ειδικά αυτό-, τις οικογενειακές συνάξεις και τις βραδιές με φίλους. Αν δεν ζούσα στην Κύπρο, θα ήμουν στα νησιά Φίτζι, καθισμένη πλάι στο κύμα πίνοντας κοκτέιλς! Πάντως σε ηλιόλουστο νησί, γιατί λατρεύω τον ήλιο και τη θάλασσα. <3

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Γοργόνες: Ζουν στο νερό ή στα παραμύθια;