Loading

Γονείς, παιδιά, κοινωνικός περίγυρος: Ποιος φταίει τελικά;

Η σωστή ανάπτυξη και η διαμόρφωση της προσωπικότητας του κάθε παιδιού, δεν είναι μια πτυχή που έχει μόνο μια απάντηση, αλλά είναι ένα πολύπλευρο θέμα, το οποίο μπορεί να σου δώσει χιλιάδες απαντήσεις.

Τα παιδιά δεν είναι δημιούργημα δικό μας, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να το πιστεύουν αυτό. Τα παιδιά είναι αυτοδημιούργητα κι έχουν τις δικές τους ιδιότητες και ιδιαιτερότητες για να αναπτυχθούν μέσα στη κοινωνία που τους περιβάλλει. Το αν θα αναπτυχθούν σωστά λοιπόν εκτός από το οικογενειακό περιβάλλον, εξαρτάται και από τον κοινωνικό τους περίγυρο αλλά και από το πόσο σθένος και από το πόσες ευαισθησίες κουβαλούν μέσα τους, έτσι ώστε να το πετύχουν αυτό. Από το πόση δύναμη κρύβουν μέσα τους η οποία τους δόθηκε από τους γονείς τους είτε από γονιδιακή, είτε από τον τρόπο διαπαιδαγώγησης.

Παρόλα αυτά, κύριο ρόλο θα παίζει πάντοτε, η διαπαιδαγώγηση των παιδιών από το σπίτι και τα παραδείγματα προς μίμηση.

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μεγαλώνουν τα παιδιά τους μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον κι έτσι καταλήγουν τα παιδιά τους οι πιο παραγκωνισμένες και άθλιες προσωπικότητες.

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μεγαλώνουν τα παιδιά τους μέσα στην αγάπη, την κατανόηση, την γαλήνη και την στοργή και τα παιδιά τους καταλήγουν οι πιο φιλήσυχοι άνθρωποι με τις πιο αξιοθαύμαστες προσωπικότητες.

Και τέλος, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις οι οποίες σπάζουν τον κανόνα, που θέλουν τους γονείς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο όπως οι παραπάνω, με υπέρμετρη αγάπη και πνευματική ανάπτυξη, όμως τα παιδιά τους καταλήγουν να είναι οι πιο αποτυχημένες προσωπικότητες που υπάρχουν.

canadianfamily.ca

Γιατί; Γιατί παίζει ρόλο και το γονιδιακό του σύμπλεγμα, γιατί μπορεί να επηρεαστεί στο μέλλον από το κοινωνικό του περιβάλλον, γιατί μπορεί να μη βρει στο δρόμο του καλούς εκπαιδευτικούς, γιατί το μυαλό και η ψυχολογία του κάθε ανθρώπου είναι ένα πολύ ευαίσθητο πολυμηχάνημα και γιατί η δύναμη ναι εξασκείται αλλά δεν είναι σπόρος για να φυτευτεί μέσα μας. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις οι ίδιες σε αυτό το κομμάτι και δεν θα είναι ποτέ όλα άσπρο-μαύρο. Γι’ αυτό και υπάρχουν διαφορετικές και πολυεπίπεδες προσωπικότητες.

Κι ευτυχώς οι περιπτώσεις αυτές, δεν είναι πολλές γιατί στο τέλος όλοι αυτό που ελπίζουμε και κρύβουν τα ποσοστά επιτυχίας, είναι το ότι τα παιδιά μας γίνονται δυνατές και αξιοθαύμαστες προσωπικότητες μέσα από τη δική μας συμβολή. Γιατί ναι μπορεί να μεγαλώσουν σε ένα τοξικό περιβάλλον και παρόλα αυτά να επιτύχουν στο μέλλον, αλλά δεν είναι λόγω του ότι δεν έχουν επηρεαστεί ποτέ από τις τοξίνες που τους μεγάλωσαν. Είναι επειδή έχουν δυνατή κρίση κι ενσυναίσθηση για να προχωρήσουν και να αναπτυχθούν μόνοι τους. Είναι επειδή έχουν τη δύναμη μέσα τους και τη πίστη από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Γι’ αυτό επιβάλλεται εάν όντως αντιλαμβανόμαστε πως κάνουμε λάθος με τα παιδιά μας, να το συνειδητοποιήσουμε έγκαιρα και να σώσουμε τη κατάσταση, πριν να είναι πολύ αργά. Κι αν δεν συνειδητοποιούμε τα λάθη μας, υπάρχουν και οι συμβουλευτικοί φορείς γιατί κανείς δεν είναι τέλειος.

Από την άλλη, υπάρχουν κι οι περιπτώσεις από τον κοινωνικό περίγυρο του κάθε παιδιού, οι οποίες μπορούν να το επηρεάσουν αρνητικά, είτε αυτές είναι φιλικές, είτε εκπαιδευτικοί φορείς. Γιατί, έστω κι αν πολλοί γονείς κάνουν λάθη, πιο αγνή κι αληθινή αγάπη από αυτή που έχει ο γονέας για το παιδί του, δεν υπάρχει πουθενά. Όσο υπάρχουν καλοί εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με αφοσιωμένους γονείς, τις πλείστες των περιπτώσεων μιλάμε για πραγματική επιτυχία. Το κάθε παιδί, έχει διαφορετική προσωπικότητα και μαθαίνει με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετική ταχύτητα.

Η εμπιστοσύνη λοιπόν προς τα δικά μας παιδιά, είναι η επιτομή της επιτυχίας μας. Γιατί πίσω από κάθε παιδί που πιστεύει στον εαυτό του, υπάρχει ένας ενήλικας που πίστεψε πρώτα σε αυτό.

Τέλος, για τα παιδιά τα οποία τώρα πια έχουν μεγαλώσει, καλό θα ήταν εφόσον έχουν χτίσει τώρα πια τις δικές τους προσωπικότητες, να σταματήσουν να κατηγορούν τους γονείς τους για το παρελθόν τους, γιατί κάποια παιδιά που ενηλικιώθηκαν, βλέπω μετά λύπης πως επιρρίπτουν όλες τις ευθύνες στους γονείς τους. Στους γονείς που έκαναν τόσες θυσίες για να τους μεγαλώσουν και τους αγάπησαν περισσότερο από τον καθένα. Λάθη που δεν είναι καταδικαστέα. Γιατί μη ξεχνάμε πως και οι γονείς μας άνθρωποι είναι κι όχι Θεοί. Κι εδώ που τα λέμε, το να γίνεσαι γονέας, δε συνοδεύεται με οδηγίες χρήσης, όσο διαβασμένος κι αν είσαι. Γι’ αυτό, τα άτομα που νιώθουν πληγωμένα, καλό θα ήταν να σταματήσουν να κατηγορούν το παρελθόν τους και αντ’ αυτού να εστιάσουν στο παρόν και να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους. Να βρουν τη δική τους δύναμη, να διαβάσουν, να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση και να καταλάβουν πως πλέον είναι υπεύθυνοι για τη δική τους ζωή και τις δικές τους πράξεις. Γιατί είναι εύκολο να κατηγορούμε πάντα τρίτους για την κατάληξη μας, έτσι ώστε να αποποιηθούμε των ευθυνών μας για τη συμπεριφορά και την αποτυχία μας.

Ναι, ο άνθρωπος είναι ένα περίπλοκο και εγωιστικό ον, πολλές φορές χωρίς αυτογνωσία. Γιατί η αυτοκριτική, είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της εξέλιξης.

Μα στη ζωή δεν είναι όλα ρόδινα και ούτε ζούμε σε ένα καθημερινό παράδεισο. Αλλιώς οι ωραίες στιγμές δε θα είχαν καμία αξία, όντας δεδομένες.

Επιβάλλεται να επιρρίπτουμε ευθύνες μόνο στον εαυτό μας, γιατί μόνο έτσι προοδεύουμε και ανελισσόμαστε. Μόνο έτσι μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα και να δούμε τα πράγματα από διαφορετική προοπτική. Μόνο έτσι μπορούμε να ελέγξουμε τις ζωές μας και να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι.

themonastery.org

Εσωτερική γαλήνη, ψυχική ηρεμία, πνευματική και σωματική ευεξία. Όλα βρίσκονται μέσα μας.

Και δεν εξαρτάται τίποτα από τους άλλους, ούτε από τους γονείς που τώρα πια σας μεγάλωσαν. Όλα εξαρτώνται από τη δική σας κρίση και μόνο έτσι θα πάτε μπροστά για να μπορέσετε να γίνεται κι εσείς με τη σειρά σας οι κατάλληλοι γονείς, χωρίς τον φαύλο κύκλο που τόσο τους βολεύει όλους να λένε, πως άλλοι τους έσπρωξαν στην άβυσσό του.

Ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεων του κι αυτό εξαρτάται από τη καλλιέργεια της δικής του ενσυναίσθησης!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: hawcdv.org

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Γονείς, παιδιά, κοινωνικός περίγυρος: Ποιος φταίει τελικά;