Loading

Γνώρισε την καλλισθενική γυμναστική!

Ένας 23χρονος ψήλωσε 5 εκατοστόμετρα κάνοντας έλξεις!!!!

Εσύ κομπλεξικέ με το ύψος σου, τώρα που έχω την προσοχή σου, θέλω να σου γνωρίσω την καλλισθενική γυμναστική.

Η καλλισθενική γυμναστική ονομαζόμενη και ως calisthenics ή street workout από τους θαυμαστές της αλλά και bar hopping από τους haters της, είναι μια από τις αρχαιότερες και καλύτερες μορφές φυσικής άσκησης.

Τα δύο συνθετικά του ονόματος είναι το κάλλος (ομορφιά) και το σθένος (δύναμη). Το όνομα ενδεικνύει ότι η γυμναστική θα δυναμώσει το κορμί σου και θα του δώσει αισθητική εμφάνιση. Επιπλέον αν αποκτήσεις δύναμη, ισορροπία και έλεγχο του σώματός σου, μπορείς να κατορθώσεις εντυπωσιακά ακροβατικά με το κορμί σου.

Στόχος του Street Workout είναι να γυμνάσεις ολόκληρο το κορμί σου χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματός σου. Επίσης οι αθλητές προσπαθούν να χρησιμοποιούν όσο το δυνατό λιγότερο εξοπλισμό όπως ασκήσεις σε μονόζυγα και πολύζυγα. Αν είσαι έμπειρος αθλητής, ο οποίος θέλει να αυξήσει τη δύναμή του και όχι την αντοχή του, μπορείς να φορέσεις ζώνη ή γιλέκο στα οποία μπορείς να κρεμάσεις επιπλέον βάρος (μιας και κάνεις είκοσι έλξεις για πρωινό). Η συγκεκριμένη επιβάρυνση καλλισθενικής γυμναστικής έχει το όνομα Street Lifting.

Άλλο παρακλάδι της καλλισθενικής γυμναστικής είναι το Freestyle Calisthenics στο οποίο οι αθλητές δεν νοιάζονται και τόσο για αργές καλές επαναλήψεις. Στόχος τους είναι να κάνουν πιρουέτες, τούμπες και άλλα ακροβατικά χωρίς να πέσουν από το μονόζυγο ή το δίζυγο.

Η καλλισθενική γυμναστική θεωρείται η γυμναστική πολλών αρχαίων Ελλήνων και ρουτίνα για τους Σπαρτιάτες πολεμιστές.

Με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα ο κάθε ένας μπορεί να βελτιώσει φυσική κατάσταση, αντοχή, ευλυγισία, ευκινησία, εκρηκτικότητα και άλλες ικανότητες που όλοι ευχόμαστε να είχαμε. Δεν θα μπορούσε να παραληφθεί η συγκεκριμένη άσκηση από τα προγράμματα εκπαίδευσης αστυνομικών, πυροσβεστών και καταδρομέων, οι οποίοι είναι σε θέση να βγάζουν τον εαυτό τους από δύσκολες καταστάσεις. Βέβαια όχι στην Κύπρο!

Η καλλισθενική γυμναστική υπερτερεί σε μερικούς τομείς εναντίον του κλασικού γυμναστηρίου και υστερεί σε άλλα σημεία. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια παγκόσμια προσπάθεια για ανέγερση δημόσιων πάρκων γυμναστικής και έτσι πολύς κόσμος κάνει γυμναστική δωρεάν. Ως επί το πλείστο, οι ασκήσεις καλλισθενικής γυμναστικής γυμνάζουν τουλάχιστον 2 μύες. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος κάνοντας μόνο έλξεις και βυθίσεις γυμνάζει όλους τους μύες από τη μέση και πάνω!

Συνεπώς μπορείς να κτίσεις ισορροπημένο κορμί χωρίς να είσαι πολύ ψαγμένος. Αντιθέτως, στο γυμναστήριο παρατηρούνται πολλοί που ακούσια γυμνάζουν συγκεκριμένους μύες περισσότερο από άλλους και καταλήγουν με ανισοσκελή μυική ανάπτυξη. Τα σκουότ και οι προβολές χωρίς επιπλέον βάρος γίνονται εύκολες μετά από λίγο καιρό και έτσι παύουν να αυξάνουν την δύναμη των μυών. Κάποιοι συστήνουν ασκήσεις ενός ποδιού, κάτι που κάποιοι βρίσκουν επικίνδυνο για τις αρθρώσεις.

Έχεις ξανακούσει την έκφραση “It never gets easier, you just get stronger”;

Δυστυχώς για τα calisthenics η δυσκολία στις ασκήσεις μειώνεται με τον καιρό καθώς δυναμώνεις. Αυτό σημαίνει ότι αν τώρα προσπαθείς να κάνεις το πρώτο σου πους απ, σε μερικές εβδομάδες θα κάνεις μια ντουζίνα, και του χρόνου 50. Στο γυμναστήριο για όσα χρόνια και αν πηγαίνεις μπορείς να ρυθμίζεις το φορτίο όσο εσύ επιθυμείς. Ένα ώριμο συμπέρασμα καταλήγει ότι ούτε βάρη ούτε calisthenics πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν αποκλειστικό πρόγραμμα γυμναστικής, αλλά ένας συνδυασμός των δύο μπορεί να επιφέρει το επιθυμητό κορμί παραλίας.

Προτείνω το Street Workout ανεπιφύλακτα σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή σωματικής κατάστασης. Όπως ένας αγύμναστος 60χρονος μπορεί να παίξει μπάλα χαλαρά και όχι σαν τον Μέσσι έτσι και η καλλισθενική γυμναστική έχει εξωφρενικά εύκολες ασκήσεις καθώς και ασκήσεις που χρειάζονται μια δεκαετία προπόνησης για να επιτευχθούν!

Καλά six pack!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

Πρέπει να σε κυριαρχήσει το δέος. Όρμα σε ότι σε κάνει να νιώθεις άβολα. Μίλα σε ανθρώπους που φοβάσαι να μιλήσεις. Η ακούραστη μονόδρομη ροή του χρόνου αυξάνει την εντροπία του σύμπαντος και μειώνει τη θερμοκρασία του. Γι' αυτό ζέστανε όσες ψυχές προλαβαίνεις.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Γνώρισε την καλλισθενική γυμναστική!