Loading

Γίνε και εσύ ένας ‘Green-foot Traveller’

Σίγουρα θα διερωτάσαι ποιος είναι αυτός ο green-foot traveler και τι κάνει. Κάνε λίγο υπομονή και θα σου πω.

Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Για να βρίσκεσαι εδώ σημαίνει πως είσαι και συ λάτρης των ταξιδιών. Ζούμε σε υπέροχους καιρούς όπου μέσα σε λίγα λεπτά μπαίνεις στο αεροπλάνο και έφυγες λες και πηγαίνεις το κυριακάτικο “road trip” σου, αν και αυτές τις μέρες δεν ξέρω κατά πόσο ενδείκνυται με τον κορωνοϊό.

Λυπάμαι που θα στο πω ωμά αλλά αυτή μας η δραστηριότητα δεν είναι και τόσο αθώα. Ο ταξιδιωτικός τομέας αποτελεί το 8% των παγκόσμιων ρύπων. Το μέλλον δεν προβλέπεται και τόσο λαμπρό καθώς ταυτόχρονα προβλέπεται αύξηση 4% των τουριστών.

Σε κάθε σου ταξίδι λοιπόν αναπόφευκτα αφήνεις το δικό σου περιβαλλοντικό αποτύπωμα (foot). ‘Όχι, δεν χρειάζεσαι να νιώθεις άσχημα γι’ αυτό. Εντούτοις, μπορείς να υιοθετήσεις μικρές συνήθειες που θα σε κάνουν και σένα ένα ‘πράσινο’ ταξιδιώτη. Λίγη τροφή για το επόμενο σου ταξίδι:

1.Πριν φύγεις από το σπίτι

Κλείσε όλες τις πρίζες που δεν είναι απαραίτητες και μην ξεχάσεις να απενεργοποιήσεις τον θερμοστάτη. Όχι μόνο θα γλιτώσεις λεφτά αλλά και σε περίπτωση υπερφόρτωσης οι συσκευές σου θα είναι ασφαλής.

2. Fly less, explore more

Ξέρω θα μου πεις πως μόνο με αεροπλάνο δραπετεύεις από την Κύπρο. Προτίμησε της απευθείας πτήσεις καθώς εκπέμπουν λιγότερους ρύπους. Εκτός και αν είσαι φοιτητής του εξωτερικού όπου το τρένο είναι η καλύτερη επιλογή (μέχρι 6 ώρες, μην τρελαινόμαστε κιόλας). Την ίδια ώρα βλέπεις τα τοπία να αλλάζουν μέσα από το παράθυρο σου τρέφοντας την όρεξη σου να εξερευνάς.  Όταν φτάσεις στον προορισμό σου ανέβα σε λεωφορείο ή τραμ για να πας στο ξενοδοχείο. Λίγο περπάτημα στην τελική καλό θα σου κάνει.

3. Ξενοδοχείο

Στην ιδανικότερη περίπτωση, ψάξε να βρεις εάν υπάρχει eco-accommodation (CO2 neutral)  κοντά στον προορισμό σου. Ζήτα να μην σου καθαρίσουν το δωμάτιο ή να αλλάξουν τις πετσέτες καθημερινά εκτός και αν είναι ανάγκη. Έτσι αποφεύγεις την χρήση της ηλεκτρική σκούπας, πλυντηρίων και ποσότητες χημικών σκευασμάτων. Καθώς βγαίνεις από το δωμάτιο κλείσε το AC, τα φώτα, την τηλεόραση και τις κουρτίνες για να κρατήσεις δροσερό το δωμάτιο (εάν είναι καλοκαίρι).

4. Πέρνα από την τοπική αγορά

Ταξιδεύοντας διασταυρώνεις διάφορες κουλτούρες με το φαγητό να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος. Τι καλύτερη εμπειρία από το να γευτείς παραδοσιακό φαγητό από ντόπιους. Στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες, μειώνεις και τους ρύπους που απαιτούνται για μεταφορά των υλικών. Πολλές φορές θα βρεις και μοναδικά χειροποίητα σουβενίρ. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα ανακαλύψεις. Τα εισαγόμενα (‘Made in China’) προϊόντα έχουν σημαντικά περισσότερους ρύπους, επειδή για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται ‘φτηνά’ υλικά.

5. Επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό όμως για σκέψου λίγο μόνο τα βασικά: μια μπουκάλα, ένα ποτήρι του καφέ (αναδιπλούμενο) και ένα καλαμάκι bamboo. Πολλές χώρες προσφέρουν πόσιμο τρεχούμενο νερό όπου μπορείς να γεμίσεις το μπουκάλι σου. Και αν πας για Ελλάδα, ένα καλαμάκι για το πρωινό φραπέ θα σου δώσει άλλο αέρα. 

Στην πορεία του να γίνεις και συ ένας Green-foot Traveller, ίσως κάνεις το ταξίδι σου λίγο πιο περιπετειώδες. Στην τελική θα γλιτώσεις και λίγα ευρουλάκια για το επόμενο σου ταξίδι.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Γίνε και εσύ ένας ‘Green-foot Traveller’