Loading

Γιατρέ… δεν είμαι καλά!

Ξυπνάς μια (καλή;) μέρα και δεν μπορείς να κουνηθείς από το κρεβάτι. Νιώθεις το κεφάλι σου βαρύ, ζαλίζεσαι, σε πονάει η πλάτη σου, τα πόδια σου κουρασμένα, δεν σε υπακούν για να κινηθείς και όταν παίρνεις την απόφαση να σηκωθείς τελικά, ακούς όλο σου το σώμα να κάνει ‶κρακ κρακ″. Αυτή η κούραση συνεχίζει να σε καταβάλει για το υπόλοιπο της μέρας, είσαι συνεχώς κουρασμένος και δεν έχεις όρεξη, αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζεις τη ρουτίνα σου σέρνοντας τον εαυτό σου. Και αυτό το μοτίβο του πόνου και της εξάντλησης διαρκεί για μέρες, μήνες.

Φτάνει λοιπόν μία στιγμή, που αντιλαμβάνεσαι, πως η κατάσταση παράτραβηξε και κάτι πρέπει να κάνεις! Έτσι αποφασίζεις να πας στο γιατρό σου και του εξηγείς τι σου συμβαίνει. Σου κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις, όλες οι αναλύσεις φαίνονται μια χαρά και πολύ πιθανόν ο γιατρός να σου πει ‶πήαινε στο καλό μάνα μου, τίποτε εν έχεις″. Αλλά εσύ ξέρεις ότι κάτι πάει Χ με σένα και διερωτάσαι τι συμβαίνει στο σώμα σου.

gesundheitstrends.com

Μήπως τελικά έχεις υπερκόπωση;

Η υπερκόπωση δεν είναι απλά μια φάση 2-3 ημερών που είσαι κουρασμένος. Είναι παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διαρκή ψυχοσωματική εξάντληση. Πηγή πρoέλευσης αυτής της κατάστασης είναι η υπερβολική και στρεσογόνα εργασία, η έντονη σωματική καταπόνηση και η έλλειψη ξεκούρασης. Λίγο οι υψηλές απαιτήσεις και ωράρια της δουλειάς, λίγο οι οικογενειακές υποχρεώσεις και άλλα καθήκοντα και κάτι το στρες για το αν θα τα προλάβεις όλα, προξενούν μία μεγάλη κόπωση. Όταν όμως αυτή η κόπωση είναι επίμονη και προοδευτική μετατρέπεται σε υπερκόπωση και δεν είναι αντιστρέψιμη μετά από μία συνηθισμένη μέρα ξεκούρασης.

s3-prod.adage.com

Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα και τι συμβαίνει στο σώμα σου;

Το ανθρώπινο σώμα αντιδρά σε κάθε αντίξοη και ανθυγιεινή συνθήκη και τα βιολογικά μας αντανακλαστικά, τα οποία ουσιαστικά είναι υπεύθυνα για την ρύθμιση των σπλάγχνων δίνουν εντολή στα ζωτικά όργανα να υπερλειτουργήσουν με κίνδυνο να προκληθεί πρόωρη γήρανση τους και να εξαντληθούν. Επίσης κάτω από συνθήκες αυξημένων εργασιακών απαιτήσεων και άγχους, ο οργανισμός εκκρίνει σε μεγάλες ποσότητες ορμόνες του stress (π.χ. γλυκοκορτικοειδή ορμόνες), η αρτηριακή πίεση αυξάνεται (όχι πάντα) και ο αριθμός των καρδιακών παλμών μεγαλώνει (ταχυκαρδία).

inquirer.com

Τρόποι προστασίας

Γι’ αυτό πρέπει να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας και όλα τα σημάδια που κρούουν τον κώδωνα κινδύνου. Φυσικά τα συμπτώματα της υπερκόπωσης δεν πρέπει να συγχέονται με αυτά της απλής κούρασης. Εάν λοιπόν πιστεύετε ότι έχετε υπερκόπωση, σίγουρα εμφανίσατε αρκετά από τα ακόλουθα συμπτώματα:

–  Νιώθετε 24 ώρες το 24ωρο κουρασμένοι ασχέτως με το αν κοιμηθήκατε αρκετές ώρες.

–  Διακατέχεστε από μία διαρκή υπνηλία και καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης.

–  Αρνητική συμπεριφορά στις προσωπικές σας σχέσεις (ευερεθιστότητα και εκνευρισμός), συναισθηματικό κενό, θλίψη.

–  Αδυναμία συγκέντρωσης.

–  Γενικευμένη ατονία και παρεμπόδιση σωματικών δραστηριοτήτων της καθημερινότητας.

–  Ανεξήγητοι πόνοι στο σώμα, μυαλγίες, γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

i0.wp.com

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την υπερκόπωση, αφού οι ανάγκες κάθε ατόμου είναι διαφορετικές. Αρχικά χρειάζεται να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο γιατρό (συνήθως παθολόγο) που θα αντιληφθεί τι σας συμβαίνει. Η θεραπεία πρέπει να είναι συμπτωματική και να έχει στόχο την επαναφορά της ψυχοσωματικής ευεξίας του ασθενή. Ο ασθενής πρέπει να μείνει για μέρες ολόκληρες σπίτι για να ξεκουραστεί, να αποβάλει κάθε ίχνος άγχους και όχι απλά να μειώσει τις ώρες εργασίας. Ακόμη η ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον ειδικό, η σωστή διατροφή και σωματική άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της υγείας του ασθενή.

Μην αμελείτε τους εαυτούς σας και να είστε επιεικείς με τις ανάγκες του σώματος σας. Γιατί όπως είπε κάποτε ο Ιπποκράτης (πατέρας της Ιατρικής) «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν»!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου:supraleitungmethode.ch

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Γιατρέ… δεν είμαι καλά!