Loading

Γιατί βρίσκω χαλαρωτικό να παρακολουθώ εγκληματικά ντοκιμαντέρ;

Πολλοί είναι αυτοί, ανάμεσά τους κι εγώ όπου πολλές φορές μετά από μια κουραστική μέρα, αράζουμε στον καναπέ παρέα με ποπ-κορν και σειρά ή ταινία με εγκλήματα. Το ξέρω ακούγεται περίεργο και ίσως ούτε συνηθισμένο, κι όμως ισχύει. Γιατί όμως χαλαρώνουμε και κυρίως όταν αφορά αληθινά εγκλήματα, και στρεφόμαστε στο μακάβριο για ξεκούραση;

Ένας από τους κυριότερους λόγους είναι η περιέργεια της εξερεύνησης η οποία κάνει την παρακολούθηση αυτή ακόμη πιο συναρπαστική. Λόγω του ότι γνωρίζεις πως αυτό έγινε στην πραγματικότητα, μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς πέραν από τη σφαίρα της μυθοπλασίας αφού ως αληθινό περιστατικό είναι πιθανό, γιατί όχι να το ζήσεις και εσύ. Έτσι, προσπαθείς να λύσεις το έγκλημα, να ανακαλύψεις τον δολοφόνο και να τον καταδικάσεις.

Επίσης, ο τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλος των δραστών είναι πολύ διαφορετικός, όπως και η ζωή τους πολλές φορές σε σχέση με εμάς, αφού έχουν να σκεφτούν τον τρόπο δολοφονίας, το που θα κρύψουν το πτώμα, το πως θα καλύψουν τα ίχνη τους κ.α., γεγονός που μας εξιτάρει και μας καθηλώνει. Ωστόσο όμως, υπάρχουν και οι φορές όπου είναι ολόιδιοι με εμάς, ή με τον γείτονά μας, όλα είναι τόσο φυσιολογικά….μέχρι να ακουστεί ο πυροβολισμός ή να καρφωθεί το μαχαίρι. Και εκεί είναι που η αδρεναλίνη χτυπά κόκκινο αφού κανείς δεν το περίμενε. Ανακαλύπτουμε πράγματα που ποτέ δεν θα σκεφτόμασταν να κάνουμε μόνοι μας. Η όλη πλοκή, το μυστήριο, τα απαγορευμένα πάθη, τα ένοχα μυστικά, οι καυγάδες, και η ένταση πυροδοτούν το σκηνικό, και το κάνουν ακόμα πιο απολαυστικό.

lawyer-monthly.com

Το πιο ωραίο σημείο όμως από όλα, είναι η εξιχνίαση και η σύλληψη που σου δίνει μια ανακούφιση παρόλο που γνωρίζεις πολύ καλά πως είσαι στο σπίτι σου ασφαλείς και δεν κινδυνεύεις από το σενάριο που διαδραματίζεται μπροστά σου. Βιώνεις ωστόσο το φόβο, τη φρίκη, και μπορεί να νιώσεις και την απειλή, αλλά γνωρίζεις πως είσαι στο σπίτι σου, άνετος και σε γνώριμο περιβάλλον. Τα αληθινά περιστατικά μας βοηθούν είτε άμεσα είτε έμμεσα, λαμβάνοντας ιδέες για το πως μπορούμε εάν βρεθούμε σε παρόμοια θέση να προστατευτούμε.

Είναι στη φύση μας εξάλλου να συνδεόμαστε με ποινικά αδικήματα και ενστικτωδώς να θέλουμε να ανακαλύψουμε το «ποιος», «τι», «πότε», και «πού», έτσι ώστε να καταλάβουμε καλύτερα τι ωθεί τον δράστη να δράσει, και να αποφύγουμε τέτοια περιστατικά. Όλα αυτά σε συνδυασμό, αφού στην αρχή μας εξιτάρουν και μας αγχώνουν, στη συνέχεια μας ηρεμούν και μας χαλαρώνουν, βοηθώντας μας να πέσουμε για ένα ξεκούραστο ύπνο!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: minutemediacdn.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Γιατί βρίσκω χαλαρωτικό να παρακολουθώ εγκληματικά ντοκιμαντέρ;