Loading

Γιατί το να είσαι δεδομένος δεν είναι απαραίτητα κακό

Ως ένας άνθρωπος που νιώθει συναισθηματικά πλήρης βρισκόμενος  μέσα σε μία σχέση και απολαμβάνει τη συνθήκη αυτή όταν του δίνεται η ευκαιρία να τη ζήσει, γίνομαι συχνά παρατηρητής τόσο του εαυτού μου μέσα στη συνθήκη αυτή, όσο και των γύρω μου. Είναι αρκετές οι φορές που με πιάνω να εγκλωβίζομαι μέσα σε κλισέ φράσεις και αναχρονιστικές πεποιθήσεις που αφορούν στις σχέσεις και στην πραγματικότητα, όχι μόνο δεν τις βελτιώνουν, όχι μόνο δεν φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, αλλά διαπιστώνω πως τους απομακρύνουν τόσο που με τρομάζει και με κάνει να απορώ για την «υποταγή» τους σε αυτές. Έτσι, λοιπόν, τελευταία με απασχολεί αρκετά η πλέον ταιριαστή φράση με την έναρξη μιας ερωτικής γνωριμίας/σχέσης που δεν είναι άλλη από το «Δε θέλω να με έχει δεδομένη/ο».

Και το σκηνικό πάνω-κάτω ακολουθεί συνήθως την εξής πορεία: Kανονίζεις να βγεις με έναν άνθρωπο που για τους δικούς σου λόγους θέλεις να γνωρίσεις καλύτερα και ελπίζεις ο χρόνος που θα περάσετε μαζί να κυλήσει όμορφα. Σου άρεσε, πέρασες υπέροχα, θέλεις να τον ξαναδείς και είσαι αρκετά τυχερός, γιατί νιώθεις πως είναι αμοιβαίο. Οι μέρες που περνούν, σε βρίσκουν να θέλεις να του μιλάς, να μαθαίνεις νέα του, να τον βλέπεις όσο πιο συχνά γίνεται. Ωστόσο, στο μυαλό σου στριφογυρνάει κάθε φορά που πας να το επιδιώξεις, εκείνη η φράση που σε αναγκάζει να μην το δείξεις και τόσο, να μην αισθανθείς και πολλά, να παριστάνεις πως δε σε αφορά και ιδιαίτερα. Ανησυχείς, διστάζεις, αλλά εξακολουθείς μέσα σου να θες να εκφραστείς και πας δειλά-δειλά να κάνεις το βήμα. Έπειτα, έρχεται εκείνος ο φίλος σου που θεωρεί χρέος του να σου επισημάνει πως δεν πράττεις σωστά, πως βιάζεσαι και πρέπει να προσέχεις, γιατί αν θεωρηθείς δεδομένος θα πληγωθείς.

quoteideas.com

Άραγε, έχουμε αναρωτηθεί ποτέ τι καταφέρνουμε τελικά όταν ακολουθούμε πιστά τις «εντολές» που μας έμαθαν; Aπό πότε όλοι οι άνθρωποι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και γιατί, ενώ επιμένουμε πως ο καθένας μας είναι ξεχωριστός, δρούμε όλοι πανομοιότυπα; Ίσως αν υπήρχε ένα εγχειρίδιο με οδηγίες χρήσης ανθρώπων και σχέσεων να ήταν αρκετά διευκολυντικό, όμως αν δεχτούμε πως αυτό είναι αδύνατο και καταλάβουμε πως η απλότητα και η ειλικρίνεια στις κινήσεις και τη συμπεριφορά μας είναι ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουμε αυτό που επιθυμούμε, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αισθανθούμε απελευθέρωση. Κάθε σχέση, κάθε γνωριμία είναι ένα ρίσκο, όμως αν νιώθεις ότι αξίζει, πάρτο και ας φας τα μούτρα σου. Κανείς ποτέ δε θα σου εγγυηθεί ότι η έκβαση των κινήσεων σου θα είναι επιτυχημένη, όμως στ’ αλήθεια, νομίζω ότι οι φορές που όλοι μας προσπαθήσαμε και επιδιώξαμε κάτι ή κάποιον που θέλαμε πολύ, είναι κι εκείνες που αφήνουν την καρδιά μας στο τέλος της ημέρας λίγο πιο ήρεμη και ζεστή, ακόμα και αν η κατάληξη δεν άγγιξε τις προσδοκίες μας.

healingeffect.gr

Πάρε, λοιπόν, το τηλέφωνο που σκέφτεσαι όταν θέλεις να τον ακούσεις, μην τηρείς σειρά προτεραιότητας στις φορές που έχεις ξεκινήσει εσύ την επικοινωνία όταν θες να μάθεις αν είναι καλά, μην κολλάς να της προτείνεις εσύ για τρίτη συνεχόμενη φορά να βρεθείτε. Αν κάποιος αποφασίσει να εκμεταλλευτεί την αλήθεια σου,σετελική ανάλυση, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε σένα είναι να καταλάβεις πως δεν ήταν και τόσο αμοιβαίο και κάπως έτσι να ανοίξει ο χώρος για τον άνθρωπο που θα είναι έτοιμος να δεχτεί με λαχτάρα το ενδιαφέρον σου και να στο ανταποδώσει.

Είναι υπέροχο οι σύντροφοί μας να γνωρίζουν το μέγεθος της αγάπης μας, τα συναισθήματά μας, ότι μπορούν να υπολογίσουν σε εμάς, ότι γι’ αυτούς, εφόσον το αξίζουν, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την προσωπική μας υπέρβαση. Ας μη στερούμε σε εκείνους και πόσο μάλλον στον ίδιο μας τον εαυτό, την ευκαιρία για μια σχέση ξεκάθαρων και ειλικρινών συναισθημάτων. Δεν ξέρω για σας, εγώ όμως όταν ρωτάω τον άνθρωπο μου αν ξέρει πόσο τον αγαπώ και μου απαντάει πως το ξέρει, γιατί το νιώθει, αισθάνομαι ευτυχισμένη.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: awakengr.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Γιατί το να είσαι δεδομένος δεν είναι απαραίτητα κακό