Loading

Γιατί το γκολφ θεωρείται άθλημα των πλουσίων;

Αγαπημένοι μου sportybeez,

Για πολλούς, το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα των φτωχών γιατί, για να παίξει κανείς, αρκεί μια μπάλα και παρέα. Όμως, υπάρχουν αθλήματα που είναι για λίγους και πλούσιους. Ένα από αυτά είναι το γκολφ!

Η ιστορία του γκολφ

Κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος για το πότε και πού πρωτοεμφανίστηκε το γκολφ. Ακούγεται ότι το γκολφ το διέδωσαν ψαράδες των ανατολικών ακτών της Σκωτίας. Το γκολφ αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1457 ως ένα παιχνίδι που παιζόταν στη Σκωτία. Το παιχνίδι ήταν τόσο δημοφιλές, που ο τότε Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας, Ιάκωβος Β’, έκδοσε απαγορευτικό διάταγμα, ώστε οι υπήκοοι του να δαπανούν περισσότερο χρόνο στην τοξοβολία, άθλημα το οποίο θεωρούσε  σημαντικό για την άμυνα της αυτοκρατορίας του! Η πρώτη λέσχη γκολφ ιδρύθηκε στη Σκωτία το 1744 με ονομασία «Εταιρεία των Εντιμότατων Παικτών Γκολφ του Εδιμβούργου».                      

Πώς παίζεται το γκολφ;

perierga.gr

Τα γήπεδα του γκολφ είναι από γρασίδι και διαθέτουν τρύπες οι οποίες είναι οι στόχοι και σημειώνονται με σημαιάκια. Τα τερέν είναι ανισόπεδα με αρκετές διαφοροποιήσεις για να αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας. Κάθε γύρος του γκολφ βασίζεται στο παίξιμο ενός αριθμού τρυπών σε μια συγκεκριμένη σειρά. Ένας γύρος αποτελείται από 18 τρύπες, που παίζονται από μία φορά, ενώ υπάρχει και σύντομο παιχνίδι με 9 τρύπες. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να μπει η μπάλα στις τρύπες, χτυπώντας την με το μπαστούνι. Ο κάθε παίχτης μπορεί να έχει μαζί του μια τσάντα με το πολύ 14 μπαστούνια. Το παιχνίδι του γκολφ αναδεικνύει νικητή είτε εκείνον που πέτυχε τις τρύπες με τα λιγότερα χτυπήματα συνολικά, είτε εκείνον που έχει πετύχει τις πιο πολλές τρύπες από τον άλλο παίχτη.

Γιατί το γκολφ είναι για τους πλούσιους;

Το γκολφ είναι ακριβό και αποκλειστικό άθλημα. Είναι ακριβό λόγω του κόστους του εξοπλισμού, της στολής και των εξόδων των μαθημάτων/συνδρομής. Η συνδρομή σε ένα γήπεδο του γκολφ κυμαίνεται από 5.000 δολάρια μέχρι και 500.000 δολάρια. Για παράδειγμα, στο Archefields Links που βρίσκεται στη Σκωτία, όπου λειτουργεί κέντρο γκολφ φτιαγμένο από τη Nike, η συνδρομή είναι στα 11.500 δολάρια ενώ στο Liberty National, που βρίσκεται στο New Jersey, η συνδρομή είναι στα 392.000 δολάρια!

Caption: Ο Bill Clinton

thesun.co.uk

Το γκολφ είναι ένα αποκλειστικό άθλημα γιατί, πέραν του ότι το υψηλό κόστος το κάνει προσιτό μόνο στους πλούσιους,  τα λεγόμενα «country clubs» είναι εκλεκτικά στα μέλη τους και δεν δέχονται τον οποιοδήποτε. Είναι επίσης αποκλειστικό επειδή το γκολφ είναι πραγματικά δύσκολο να το παίξεις. Σε συνδυασμό, δημιουργείται μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι που παίζουν γκολφ τείνουν να είναι πλούσιοι και «υψηλού επιπέδου».

Πολλοί διάσημοι είναι λάτρεις του γκολφ! Μερικοί από αυτούς είναι ο Michael Jordan, ο Justin Timberlake, ο Πρίγκιπας Κάρολος και οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Bill Clinton και Barack Obama!

Tiger Woods

pga-tour-res.cloudinary.com

Ο Tiger Woods είναι ο πιο διάσημος αθλητής γκολφ. Είναι θρύλος του γκολφ, αφού διατήρησε την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη για περισσότερο από 11 χρόνια. Το 1997 έγινε ο νεαρότερος γκόλφερ που κέρδισε μεγάλο τουρνουά αφού κατέκτησε το US Masters.

Αγαπημένοι μου sportybeez, το γκολφ είναι αδιαμφισβήτητα ένα άθλημα ειδικά για τους πλούσιους (π.χ. επιχειρηματίες, πρόεδρους και όχι μόνο!). Εάν θέλετε να δοκιμάσετε το γκολφ μπορείτε να πάτε στο Elea Golf Course που βρίσκεται κοντά στην Πάφο, αλλά, σας διαβεβαιώ ότι θα πρέπει να βάλετε το χέρι σας πολύ βαθιά στην τσέπη!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: buzzfeed.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Γιατί το γκολφ θεωρείται άθλημα των πλουσίων;