Loading

Γιατί τα τυχερά παιχνίδια είναι τόσο εθιστικά;

svg20 Δεκεμβρίου, 2022HealthybeezBee freeΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Ο εθισμός στον τζόγο, γνωστός και ως  παθολογικός τζόγος, είναι μια διαταραχή ελέγχου των παρορμήσεων. Συγκεκριμένα, τα άτομα αδυνατούν να αντισταθούν στις ακατάπαυστες  παρορμήσεις  που αφορούν την ενασχόληση τους με τα τυχερά παιχνίδια. Πρόκειται για εξαρτητική συμπεριφορά, η οποία είναι πανομοιότυπη με άλλους εθισμούς, όπως είναι το αλκοόλ και οι ψυχοδραστικές ουσίες. Μάλιστα,  τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μόλις το 10% θα αναζητήσει βοήθεια και θεραπεία, σε επιπολασμό που κυμαίνεται γύρω στα 0,2% με 5,3%.

Τα τυχερά παιχνίδια περιλαμβάνουν:

 • Λαχεία
 • Κουλοχέρηδες/ καζίνο
 • Στοιχήματα σε αθλητικά/ ιπποδρομίες
 • παιχνίδια με χαρτιά
 • Ποντάρισμα σε παιχνίδια δεξιοτήτων
 • Τυχερά παιχνίδια στο Διαδίκτυο
 • Κερδοσκοπικές επενδύσεις υψηλού κινδύνου, όπως ημερήσιες συναλλαγές και μετοχές.

pixabay.com

Συμπτώματα:

 • Το άτομο έχει συνέχεια στο μυαλό του τον τζόγο και σκέφτεται τρόπους για να κερδίσει περισσότερα χρήματα.
 • Πλέον έχει ανάγκη να στοιχηματίζει μεγαλύτερα ποσά , για να νιώσει την ίδια ευχαρίστηση.
 • Προσπαθεί επανειλημμένα να ελέγξει τις επιθυμίες του, χωρίς αποτέλεσμα.
 • Νιώθει ευερεθιστότητα όταν προσπαθεί να περιορίσει τον τζόγο.
 • Χρειάζεται να νιώσει την “ηδονή” από τα τυχερά παιχνίδια ,για να ανακουφιστεί από πιθανά συναισθήματα ανικανότητας, ενοχής, άγχους ή κατάθλιψης.
 • Οι πιθανές απώλειες χρημάτων πυροδοτούν επιθυμίες ανάκτησης χαμένων ποσών.
 • Ψεύδεται στον κύκλο του για την έκταση της κατάστασης.
 • Καταφεύγει σε κλοπές ή αναζήτηση οικονομικής βοήθειας.

Αιτίες:

Παρόλο που δεν υπάρχουν εμπεριστατωμένες επιστημονικές αναφορές για τα αίτια του παθολογικού τζόγου, υπογραμμίζονται μερικοί παράγοντες κινδύνου που μπορεί να επηρεάσουν την ευαλωτότητα του ατόμου:

 1. Ψυχολογικοί παράγοντες: άτομα που έχουν προβλήματα με τον τζόγο, συχνά αντιμετωπίζουν καταχρήσεις ουσιών, διαταραχές προσωπικότητας, κατάθλιψη ή άγχος. Παράλληλα, υπάρχουν συσχετισμοί με την διπολική διαταραχή, OCD και ADHD.
 2. Περιβαλλοντικοί παράγοντες: εάν ένα άτομο συναναστρέφεται με έναν πάσχοντα από οικογενειακό ή φιλικό κύκλο, παρουσιάζει περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων.
 3. Ηλικία/ Φύλο: συχνά εμφανίζεται σε νεότερους και μεσήλικες άντρες , χωρίς να απορρίπτονται άλλα ηλικιακά φάσματα. Οι γυναίκες παρόλο που βρίσκονται σε λιγότερα ποσοστά, εθίζονται ευκολότερα και με γρηγορότερους ρυθμούς.
 4. Προσωπικοί παράγοντες: μερικά στοιχεία της προσωπικότητας, όπως είναι η ανταγωνιστικότητα, η εργασιομανία και η παρορμητικότητα, φαίνεται να αυξάνουν το ρίσκο για τέτοιες συμπεριφορές.
 5. Φαρμακευτικοί Παράγοντες: Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του Πάρκινσον και του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, σπάνια έχουν ως παρενέργεια ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένου και του τζόγου.

Συνέπειες:

 • Οικονομικά προβλήματα/ χρεοκοπία
 • Εμπλοκή σε νομικά ζητήματα ή φυλάκιση
 • Δυσλειτουργικές σχέσεις ή επαγγελματική αποτυχία
 • Κακή υγιεινή
 • Αυτοκτονικός ιδεασμός

Γιατί ο τζόγος μπορεί να γίνει τόσο εθιστικός;

Όπως συμβαίνει με τις εθιστικές ουσίες ( πχ. Κοκαΐνη) , έτσι και ο εθισμός στον τζόγο ωθεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η συχνή και επαναλαμβανόμενη χρήση κάνει το σώμα να αναπτύσσει ανοχή. Δηλαδή, το άτομο αναγκάζεται να στοιχηματίσει περισσότερα ποσά ή να επιδιώκει πιο ακραίες επενδύσεις, για να νιώσει την ίδια ευχαρίστηση με παλιότερα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργούν και οι υπόλοιποι εθισμοί, οι οποίοι απαιτούν ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες ουσίας για να βιώσουν την ίδια ευφορία. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι οι παθολογικοί τζογαδόροι και οι χρήστες ναρκωτικών εμφανίζουν πολλές ομοιότητες στις γενετικές προδιαθέσεις, που αφορούν τον έλεγχο παρορμήσεων και ανταμοιβής. Εκτός αυτού, όταν γίνεται προσπάθεια διακοπής των συγκεκριμένων ενεργειών , τα άτομα υποφέρουν από δύσκολα συμπτώματα στέρησης, που κάνουν ευάλωτη την υποτροπή.  

rehabtoday.com

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι ο εθισμός στον τζόγο αποτελεί ένα εξαιρετικά σοβαρό είδος εξάρτησης που επιφέρει πλήγμα όχι μόνο στο ίδιο το άτομο, αλλά και στο άμεσα ενδιαφερόμενο περιβάλλον του. Για αυτό τον λόγο η παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση , ώστε η  αντιμετώπιση να είναι ευέλικτη. Παρόλα αυτά η διαταραχή είναι θεραπεύσιμη, αρκεί να προϋπάρχει ο γνώμονας της επίγνωσης και της προθυμίας για ουσιαστική αλλαγή.

**Εάν εσύ ή κάποιο άτομο από το περιβάλλον σου, παρουσιάζει προβλήματα εθισμού στο στοίχημα ή/και τα τυχερά παιχνίδια, μπορείς να ζητήσεις βοήθεια στο 1454/ 1456.

Πηγές : mayoclinic.org, osmosis.org, psychguides.com


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: thegamehunter.co.uk

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Φοιτήτρια ψυχολογίας και αρθρογράφος στον ελεύθερο μου χρόνο. Συχνά συνδυάζω τις δυο αυτές ενασχολήσεις μου. Λατρεύω τα έξυπνα αστεία, τα γλυκά και τις σπαζοκεφαλιές. Ωστόσο, το βασικότερο χαρακτηριστικό μου γνώρισμα θα έλεγα είναι η δημιουργικότητα μου, την οποία ευελπιστώ να ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου…

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
 • 01

  Γιατί τα τυχερά παιχνίδια είναι τόσο εθιστικά;