Loading

Γιατί σταμάτησαν να μου αρέσουν τα Χριστούγεννα;

svg20 Δεκεμβρίου, 2021Bee freeΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΠΙΠΠΑ

Καλά διάβασες στον τίτλο. Δεν μου αρέσουν τα Χριστούγεννα! Πριν βιαστείς να με ‘κατακρίνεις’ δώσε μου την ευκαιρία να σου εξηγήσω παρακάτω γιατί. Ναι στολίζω, φτιάχνουμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες και κάνουμε όλα τα τελετουργικά. Παρόλ’ αυτά κάθε χρόνο δεν θέλω να έρθουν αυτές οι μέρες. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στα φετινά Χριστούγεννα. Δεν ξέρουμε πως θα είναι. Σίγουρα δεν θα είναι σαν τα άλλα. Θα τα καταφέρουμε όμως, αρκεί να είμαστε ψύχραιμοι και θετικοί. Θα αναφερθώ γενικά για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

kittystryker.medium.com, www.pinterest.co.uk

Χριστούγεννα ως παιδί

Όταν είσαι μικρός ανυπομονείς για τα Χριστούγεννα. Διακοπές. Περιμένεις τα δώρα από τον Άϊ Βασίλη, ανυπομονείς να έρθει κόσμος στο σπίτι ή να πάτε εσείς κάπου, να δεις τους φίλους σου, τα ξαδέλφια και γενικά για όλη την οικογενειακή ατμόσφαιρα που έχουμε συνηθίσει τις μέρες των Χριστουγέννων. Όσο μεγαλώνεις δεν υπάρχει Άϊ Βασίλης, οι οικογενειακές συναθροίσεις αρχίζουν να μην σ’ αρέσουν τόσο. Ξαφνικά αρχίζεις να έχεις άλλες προσδοκίες και επιθυμίες. Και εδώ ήρθαμε στο πυρήνα του προβλήματος. Οι προσδοκίες.

Προσδοκίες VS Πραγματικότητα 

Το πρόβλημα ξεκινά από τις προσδοκίες για τα Χριστούγεννα. Κάθε χρόνο τα ίδια. Κάνω σχέδια, θέλω να κάνω πολλά πράγματα, ίσως κάποιο ταξίδι, αλλά να ξεκουραστώ κιόλας, να δω την οικογένειά μου και τους συγγενείς μου. Και και και. Εν τέλει, καταλήγουμε να περνάμε κάθε χρόνο τα ίδια Χριστούγεννα. Που δεν είναι είναι άσχημα, αλλά όταν κάνεις σχέδια και τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει και έχεις προσδοκίες ότι αυτές οι γιορτινές μέρες θα είναι κάπως ξεχωριστές και τελικά, τίποτα ξεχωριστό. Τίποτα διαφορετικό. Εκτός από ένα τεράστιο στολισμένο δέντρο στο σαλόνι και μια ντουζίνα γλυκά τίποτα άλλο. Για να μην αναφερθώ στους καλεσμένους. Αν έχεις καλεσμένους στο σπίτι το μόνο που δεν θα κάνεις είναι να ξεκουραστείς. Καθάρισμα, φαγητά γλυκά. Όλα αυτά ακούγονται πολύ αρνητικά το ξέρω. Αλλά στη δική μου περίπτωση όλα αυτά είναι πραγματικότητα. Μάλλον καλό είναι να μη σχεδιάζεις και να αφήνεις τα πράγματα να κυλίσουν μονά τους -δεν ξέρω- γιατί μετά απογοητεύεσαι.

Μελαγχολία

Δεν αντέχω να βλέπω Χριστουγεννιάτικα στολίδια και φωτάκια και στολισμένα καταστήματα και σπίτια από τον Νοέμβριο. Αυτό το είχα από πάντα. Σε αυτούς που μου λένε, βάλε να ακούσεις κανένα Χριστουγεννιάτικο τραγουδάκι, να μπεις στο κλίμα και θα δεις θα σου αρέσουν μετά. Βάλε να δεις καμία ωραία Χριστουγεννιάτικη ταινία. Όχι! Δεν μου αρέσουν τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, δεν μου αρέσουν οι Χριστουγεννιάτικες ταινίες. Όλα αυτά μου προκαλούν μελαγχολία. Μ’ αρέσει να κάθομαι στο σαλόνι με ζεστή σοκολάτα και να βλέπω το δέντρο με τα φωτάκια. Αυτό! Αλλά ακόμη και αυτή την στιγμή παρόλο που μ’αρέσει, είμαι μελαγχολική. Δεν ξέρω εάν πάει κάτι λάθος με εμένα και αν είμαι η μοναδική που αισθάνεται έτσι.

 Θετική σκέψη και πώς θα νιώσω καλύτερα

Με όλα τα παραπάνω παρουσιάζω μια διαφορετική οπτική για τα Χριστούγεννα, τη δική μου. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι είμαι κακόκεφη καθ’ όλη την διάρκεια των γιορτών ή ότι υπάρχει αρνητισμός. Αλλά σαν περίοδος δεν είναι και η καλύτερή μου. Επειδή πάντα όμως θέλω να κλείνω θετικά θα σας πω τι κάνω για να νιώσω καλύτερα τις γιορτές και να μην μελαγχολήσω. Αρχικά, προσπαθώ να μην έχω πολλές προσδοκίες που εν τέλει μπορεί να μην καταφέρω να τις κάνω πραγματικότητα. Αφήνω τις μέρες να κυλάνε και να κάνω μικρά και εφικτά σχέδια. Βοηθά πολύ να είσαι με την οικογένειά σου, με ανθρώπους που αγαπάς και σ’αγαπούν, να περνάτε χρόνο μαζί που ίσως στην καθημερινότητα, να μην βρίσκεστε τόσο.  Ετοιμάστε μαζί το τραπέζι των Χριστουγέννων, ανταλλάξτε δώρα και ευχές, κάντε οτιδήποτε σας κάνει χαρούμενους. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε όλοι να περνάμε όσο γίνεται καλύτερα, να ζούμε την κάθε στιγμή και όσο κλισέ και αν ακούγεται να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε. Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης και αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε κυρίως εμείς ‘οι περίεργοι’ που δεν μας αρέσουν.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: istockphoto.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Γιατί σταμάτησαν να μου αρέσουν τα Χριστούγεννα;