Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο ξέρεις σίγουρα ότι ανήκεις στο είδος Homo sapiens. Γιατί Homo sapiens? Γιατί είμαστε οι μόνοι επιζώντες του γένους ανθρώπων, ενώ άλλοι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερα δυνατότερα κορμιά και μεγαλύτερους εγκεφάλους? Υπάρχουν κι άλλα χαρακτηριστικά εκτός από την ευφυία που μας ανέβασαν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας?

cdn.cnngreece.gr/
Ακόμα και χωρίς την εξυπνάδα μας οι ανθρώποι κατέχουμε 3 χαρακτηριστικά που μας ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα ζώα. Ένα από αυτά είναι ο ιδρώτας. Παρόλο που πολλοί από εμάς απεχθανόμαστε τη γυμναστική γι’ αυτό το λόγο ο ιδρώτας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση των προγόνων μας. Μπορεί τα μισά θηλαστικά να είναι πολύ πιο γρήγορα από τους ανθρώπους εντούτοις με την μεγάλη αντοχή μας μπορούμε να τρέξουμε αποστάσεις πολύ μεγαλύτερες, φτάνοντας έτσι το λαχανιασμένο θήραμα.
Ο άνθρωπος μπορεί να ρίξει αντικείμενα μακρύτερα, δυνατότερα και με περισσότερη ακρίβεια από τα υπόλοιπα ανθρωποειδή. Άλλα ανθρωποειδή με μακρύτερα χέρια και κοντύτερα πόδια, θα πέσουν στο πάτωμα αν πετάξουν κάτι δυνατά. Και φυσικά ποιος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου? Ο σκύλος? Τα βακτήρια στο πεπτικό μας σύστημα μας βοηθούν να αποκομίσουμε πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τροφές από άλλα ζώα ικανοποιώντας τις ανάγκες του εγκεφάλου μας σε θρεπτικά συστατικά.
Αρχικά όταν οι Αυστραλοπήθικοι ξεκίνησαν να περπατούν στα δύο πόδια είχαν πλέον την δυνατότητα να μεταφέρουν καρπούς με τα χέρια. Μόλις έμαθαν ότι οι πέτρες έσπαζαν κόκκαλα, έτρωγαν τον μυελό από τα κόκκαλα κουφαριών που άφηναν πίσω τους ύαινες και λιοντάρια. Πειραματιζόμενοι με τα ξύλα έφτιαξαν το κοντάρι, το καλύτερο εργαλείο της ανθρωπότητας μέχρι την ανακάλυψη του μπαρουτιού. Σύντομα ανακάλυψαν ότι το κρέας τους παρείχε πολύ περισσότερες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά από ότι τα φρούτα κάτι που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.
Αφού μερικοί μετανάστευσαν στην Ευρώπη επήλθε η εποχή των παγετόνων. Για να επιβιώσουν το κρύο οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να γίνουν πιο ογκώδεις. Αυτοί οι άνθρωποι έγιναν γνωστοί ως οι Νεάντερταλ. Οι Σάπιενς πίσω στην Αφρική είχαν να αντιμετωπίσουν μια Αφρική ξηρότερη και πιο άγονη από ποτέ, καθιστώντας τους είδος προς εξαφάνιση με πλυθησμό λιγότερο των 10,000.
Όταν οι Σάπιενς αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη που είχε μπόλικο θήραμα, έπρεπε να ανταγωνιστούν τους Νεάντερταλ. Οι Νεάντερταλ ήταν οι δυνατότεροι άνθρωποι που υπήρξαν ποτέ. Είχαν μεγαλύτερα κρανία, επομένως μεγαλύτερους εγκεφάλους, πιο χοντρά κόκκαλα και δυνατότερους μύες.

blueskytv.gr
Οπόταν τίθεται το ερώτημα ‘πως κατάφεραν οι αδύναμοι Σάπιενς να νικήσουν τους Νεάντερταλ?’ Όπως φαίνεται η σωματική υπεροχή των Νεάντερταλ ήταν το αδύνατο τους σημείο. Στο κηνύγι μαμούθ και ρινόκερων οι Νεάντερταλ και οι Σάπιενς είχαν διαφορετικές στρατηγικές. Οι Νεάντερταλ ήταν αρκετά γρήγοροι για να καρφώσουν από κοντά τα θηρία με τα κοντάρια τους και είχαν τόσο δυνατά κορμιά που μπορούσαν να δεκτούν χτυπήματα χωρίς να πεθάνουν.
Οι μικρότεροι Σάπιενς θα πέθαιναν με ένα κτύπημα από μαμούθ ή ρινόκερο και έτσι αναγκάστηκαν να ρίχνουν τα κοντάρια τους από μακριά. Επιπρόσθετα οι Σάπιενς ήταν πολύ πιο κοινωνικοί, με μεγαλύτερες αγέλες, με πιο εξειδικευμένες εργασίες. Τα μεγαλύτερα κορμιά των Νεάντερταλ χρειάζονταν περισσότερο φαγητό κάτι στο οποίο οι Σάπιενς ήταν καλύτεροι πλέον.
Αφού οι Σάπιενς νίκησαν τους Νεάντερταλ ανάπτυξαν περισσότερο την γεωργία, την τοξοβολία και την ιστιοπλοία χαρίζοντας τους δυνατότητες αδιανόητες για οποιοδήποτε άλλο ζώο. Αφού πλέον δεν υπήρχαν φυσικοί εχθροί για τους Σάπιενς η μεγαλύτερη τους απειλή ήταν από το ίδιο τους το είδος. Οι διαμάχες μεταξύ ανθρώπων αποτελούν την μεγαλύτερη τους αδυναμία μέχρι και σήμερα.

i1.prth.gr
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: mixanitouxronou.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment