Loading

Γιατί οι γυναίκες είναι το ισχυρό φύλο και γιατί ζουν περισσότερο από τους άνδρες!

svg2 Σεπτεμβρίου, 2020SciencebeezΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

Αυτός/η που είπε ότι οι άντρες είναι το ισχυρό φίλο πρέπει να συνέκρινε τα φύλα αποκλειστικά από φυσικής άποψης. Και όχι αγαπητές μου, νοητικά είμαστε ίσοι. Δυστυχώς όμως για εμάς τους άντρες, δεν είμαστε ούτε το πιο ωραίο, ούτε το πιο δυνατό φύλο.

Γιατί οι γυναίκες είναι το ισχυρό φύλο και γιατί οι αιωνόβιες είναι διπλάσιες από τους αιωνόβιους;

Οι συνηθέστερες λαϊκές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα είναι του τύπου ‘οι άντρες αναλαμβάνουν τους πολέμους’, ‘οι άντρες κάνουν δυσκολότερες και πιο ριψοκίνδυνες δουλειές’, ‘η τεστοστερόνη οδηγεί σε πιο βίαιες συμπεριφορές’, ‘οι γυναίκες αναλαμβάνουν την ανατροφή των παιδιών ενώ οι άντρες φυτεύουν τον σπόρο και μπόρουν να πάνε μόνοι κατάδυση ή πεζοπορία στα βουνά’.

Παρόλο που οι παραπάνω απαντήσεις φαίνονται βάσιμες, στην πραγματικότητα αποτελούν σχεδόν ασήμαντους παράγοντες για τη μακροζωϊα. Αυτό γιατί ο βιολογικός παράγοντας διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο από τα καθήκοντα του φύλου στην κοινωνία!

Unguarded X Chromosome Hypothesis

Σε έρευνα του Royal Society αναφέρεται ότι κατα μέσο όρο τα θηλυκά ζώα, πτηνά, ψάρια, έντομα ζουν κατά μέσο όρο 17.6% περισσότερο από τα αρσενικά. Το πείραμα ελεγχόμενων πληθυσμών διεξήχθη σε 229 διαφορετικά είδη, από 99 οικογένειες, 38 τάξεις και 8 κλάσεις.

Οι γυναίκες έχουν το φυλετικό ζεύγος χρωμοσωμάτων ΧΧ και οι άντρες το ΧΥ. Όπως φαίνεται και στην εικόνα το φυλετικό χρωματόσωμα Υ των αρσενικών είναι μικρότερο και περιέχει λιγότερα γονίδια από το Χ χρωματόσωμα. Εξαιτίας του διπλού χρωματοσώματος Χ, αν παρουσιαστεί κάποια βλάβη στο DNA σε ένα από τα γονίδια των χρωματοσωμάτων των θηλυκών, το άλλο θα λειτουργήσει σαν εφεδρικό αντίγραφο, εντοπίζοντας γρηγορότερα το σφάλμα και διορθώνοντας το.

Βέβαια τα ανθρώπινα κύτταρα και αρσενικών και θηλυκών είναι γεμάτα αμυντικούς μηχανισμούς εναντίων γενετικών βλαβών, αλλά ακόμα ένα φυλετικό χρωματόσωμα είναι αρκετό για να επαναφέρει τις λειτουργίες του πυρήνα σε φυσιολογική δράση γρηγορότερα.

Loss Of chromosome Y (LOY)

Σύμφωνα με δημοσίευση του Nature, κάποιοι άντρες παρουσιάζουν σε μεγάλες ηλικίες μια σωματική μετάλλαξη η οποία προκαλεί απώλεια του φυλετικού χρωματοσώματος Υ σε ερυθρά αιμοσφαίρια. Έτσι αντί του φυσιολογικού γονότυπου 46ΧΥ διαθέτουν στείρο 45Χ0. Ένας παράγοντας που προκαλεί LOY είναι η ηλικία. Η μετάλλαξη παρατηρείται στο 10% των 60χρονων, στο 20% 80χρονων και στο 50% των 90χρονων. Το κάπνισμα τετραπλασιάζει την πιθανότητα αυτής της πάθησης. Παρόλο που η πάθηση του  παρουσιάζεται στα ερυθροκύτταρα και όχι στα κύτταρα οργάνων είναι συνυπέυθυνη για πολλές παθήσεις και καρκίνων των ανδρών. Αναφορικά,  καρκίνους του προστάτη, ορθοκολικού, κύστης, όρχεων αλλά και άλλων παθήσεων όπως νόσο Άλσχάϊμερ, μυϊκή αποσύνθεση, σχιζοφρένεια, αυξημένες αυτοκτονικές τάσεις, αυτοάνοσες επιπλοκές, διαβήτης και καρδιαγγειακά επεισόδια.

Το συμπέρασμα είναι ένα. Ο φεμινισμός δεν είναι αρκετός, ούτε  όμως και δίκαιος. Το πατριαρχικό μοντέλο της κοινωνίας στέρησε από την κοινωνία πολλούς ενδεχόμενους επιστήμονες του θηλυκού φύλου και την ενδεχόμενη προσφορά τους στην κοινωνία. Επιπλέον προκάλεσε περισσότερες αρρώστιες και αφαίρεσε τη ζωή από τους ευπαθέστερους άντρες γρηγορότερα λόγω επικίνδυνων συνθηκών στο εργατικό περιβάλλον.

Η NASA αναφέρει ότι οι γυναίκες αποτελούν καλύτερους αστροναύτες. Είναι ελαφρύτερες, έχουν πιο αργό μεταβολισμό και αποθηκεύουν περισσότερο λίπος. Έχουν καλύτερη παρατηρητικότητα, αυξημένη προσοχή και συγκέντρωση. Και μετά από τις 2 πρόσφατες ανακαλύψεις, μικρότερες πιθανότητες για ανάπτυξη καρκίνων από την ακτινοβολία του διαστήματος.

Ας ενθαρρύνουμε λοιπόν τις σκληροτράχηλές γυναίκες μας να πέρνουν περισσότερα ρίσκα και να εργαστούν σε δυσκολότερες και πιο επικίνδυνες δουλειές. Ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες θα ζήσουν περισσότερο από τους άντρες, γιατί έχουν μάθει να τα καταφέρνουν καλά σε ότι κάνουν!!

Πηγές :
1.Lars Forsberg 2018, TedXUppsala University
2.https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsbl.2019.0867

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: w2wtoday.com

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

Πρέπει να σε κυριαρχήσει το δέος. Όρμα σε ότι σε κάνει να νιώθεις άβολα. Μίλα σε ανθρώπους που φοβάσαι να μιλήσεις. Η ακούραστη μονόδρομη ροή του χρόνου αυξάνει την εντροπία του σύμπαντος και μειώνει τη θερμοκρασία του. Γι' αυτό ζέστανε όσες ψυχές προλαβαίνεις.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Γιατί οι γυναίκες είναι το ισχυρό φύλο και γιατί ζουν περισσότερο από τους άνδρες!