Πολλές θεωρίες έχουν ειπωθεί όσο αφορά τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και για τα αίτια που θα τον προκαλέσουν. Πέραν από τα οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης, το υδατικό πρόβλημα φαίνεται να επηρεάζει όλες τις πιο πάνω κατηγορίες στις πλείστες χώρες.
Θα έλεγε κανείς ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα οδηγούσαν σε ένα Γ’ Π.Π. Γιατί συγκεκριμένα το υδατικό πρόβλημα; Χωρίς το νερό δεν μπορεί να υπάρξει η φύση, η τροφή, το οξυγόνο. Και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ζωή. Χωρίς νερό δεν θα υπάρχει ποιότητα ζωής.
Ας αναφέρουμε όμως συνοπτικά από τι προκαλείται το υδατικό πρόβλημα, ποιες οι συνέπειες, ποιες χώρες επηρεάζονται περισσότερο από αυτό και γιατί αποτελεί οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα.
Αίτια:
- Η κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλείται από την αύξηση των καυσαερίων στην ατμόσφαιρα από τα εργοστάσια και τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς. Ως εκ τούτου δημιουργείται η τρύπα του όζοντος η οποία επιτρέπει περισσότερες ακτίνες του ήλιου να εισέρχονται στη Γη.
- Σύμφωνα με πηγές, το 70% της παγκόσμιας χρήσης του νερού πηγαίνει στη γεωργία. Την ύδρευση (παροχή νερού για κοινές ωφέλειες), την άρδευση (παροχή νερού σε καλλιεργούμενο έδαφος) και την εκτροφή ζώων.
greenagenda.gr
- Η καταστροφή των δασών (κόψιμο δέντρων και πυρκαγιές).
- Η λανθασμένη διαχείριση του νερού από τον καθένα μας ξεχωριστά, λόγω αμέλειας και αδιαφορίας, οδηγεί στο να σπαταλούνται και να χάνονται τεράστιες, πολύτιμες ποσότητες νερού.
philenews.com
- Η αυξημένη αστικοποίηση, δηλαδή η συσσώρευση περισσότερων ανθρώπων στις πόλεις αύξησε τη ζήτηση για το νερό με αποτέλεσμα τη μεταφορά ολοένα μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού.
Συνέπειες:
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων, η λειψυδρία, η ξηρασία καθώς και ανεξέλεγκτες πλημμύρες.
- Σημαντική επιβάρυνση στα υδατικά συστήματα, με αποτέλεσμα το νερό να αποτελεί «είδος προς εξαφάνιση».
- Καταστρέφοντας ένα δάσος, άμεσα διαταράσσεται και το υπέδαφος και μαζί με αυτό και τα υπόγεια ύδατα.
- Σήμερα περίπου 40% από τους ανθρώπους που ζουν στη γη δεν έχει επαρκές νερό ακόμα και για υποτυπώδη υγιεινή.
- Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την κατανάλωση μολυσμένου νερού ή με ξηρασία.
- Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από μολυσμένο νερό ή από την έλλειψη νερού παρά από μία εμπόλεμη ζώνη.
liberal.gr
Λύσεις υπάρχουν και έχουν πραγματοποιηθεί, παρόλα αυτά δεν είναι αρκετές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Με τη σπατάλη και ως εκ τούτου την έλλειψη καθώς και τη μόλυνση του νερού, οι πολυπληθής χώρες θα χρειάζονται περισσότερες ποσότητες καθαρού – πόσιμου νερού. Έτσι, το καθαρό νερό θα πρέπει να «μοιραστεί» για τις ανάγκες πολλών χωρών.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πιο πάνω συνέπειες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον ανταγωνισμό στις καλλιέργειες και στην ενέργεια, ειδικότερα στις πόλεις που αναπτύσσονται ραγδαία. Με τον ανταγωνισμό αυτό, κάποιοι θα επωφεληθούν και κάποιοι άλλοι θα ζημιώσουν, κάτι το οποίο θα επηρεάσει την οικονομία και τον πληθυσμό της χώρας τους.
Ανάμεσα στους επηρεαζόμενους βρίσκεται η Ευρώπη, η Αφρική, η Ασία, η Λατινική Αμερική, η Βραζιλία. Δεν θα μπορούσε να λείπει και η μεγάλη δύναμη, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ένα τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το πλήγμα που βίωσε η Καλιφόρνια από το 2016 μέχρι το 2020, εξαιτίας των πυρκαγιών που είχε σχεδόν κάθε χρόνο. Μία αστραπή ή ένας κεραυνός είναι αρκετά για να προκαλέσουν μια πυρκαγιά με τη βοήθεια της ξηρασίας.
ant1.com.cy
Το νερό θεωρείται πλέον «ο διάφανος χρυσός». Στην ίδια κατάταξη με τον «μαύρο χρυσό» και το ατόφιο χρρυσάφι, θα αποτελέσει στόχος για τις χώρες-κράτη και θα περάσει από σκληρή διεκδίκηση. Μπορεί να μην πραγματοποιηθεί μάχη ‘επί του πυρός’, αλλά θα δωθεί σκληρή μάχη διαπραγματεύσεων, επίκληση συμφερόντων και πολιτικών στρατηγικών.
Καιρός είναι, λοιπόν, να εκτιμήσουμε έμπρακτα την πολυτέλεια της παροχής νερού και να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι το νερό δεν είναι και ούτε θα είναι για πάντα δεδομένο στη ζωή μας.
Ακολουθεί μία μονόλεπτη ταινία από δύο Έλληνες φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο διεθνή διαγωνισμό για το περιβάλλον «Ένα λεπτό για να σώσεις τον κόσμο», που διοργανώθηκε στο Λονδίνο στις αρχές Νοεμβρίου 2009.
πηγές άρθρου: dw.com, ecozen.gr, medsos.gr, blogs.sch.gr, euronews.com, hydrologies.wordpress.com
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευεση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: psaroudakis.wordpress.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment