Loading

Γιατί μόνο οι γκέι «προκαλούν»?

Ζούμε σε μια κοινωνία που τις περισσότερες φορές δεν είναι αποδεκτό να εκφραζόμαστε έτσι όπως ακριβώς νιώθουμε. Είμαστε καταδικασμένοι να εκφραζόμαστε έτσι όπως μας έμαθαν, έτσι όπως η κοινωνία μας αποδέχεται και όχι διαφορετικά. Γιατί εάν επιλέξεις να συμπεριφερθείς με ένα τρόπο «κοινωνικά μη αποδεκτό», εκείνη τη στιγμή αυτόματα γίνεσαι μέλος στη νοητή ομάδα που κατασκεύασε η κοινωνία, αυτή των «διαφορετικών».

Μπορεί να μην το συνειδητοποιείς, αλλά η κοινωνία μας είναι έτσι δομημένη ώστε να αποδέχεται μόνο τους «συνηθισμένους» ανθρώπους. Δεν αποδέχεται για παράδειγμα έναν άνθρωπο ο οποίος ντύνεται «διαφορετικά», βάφεται ενώ δεν «πρέπει», εκφράζεται στο κρεβάτι του «διαφορετικά» και γενικά προβάλλει ένα τρόπο ζωής προς τα έξω πολύ «διαφορετικό» από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.

Ρωτάω τώρα εγώ λοιπόν, γιατί να ορίζουμε εμείς τι είναι το «φυσιολογικό» και να καταδικάζουμε έναν άνθρωπο στη μιζέρια και στη δυστυχία γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να εκφραστεί έτσι όπως νιώθει; Γιατί γινόμαστε εμπόδιο στις ζωές των άλλων; Το τραγικό είναι ότι αυτοί που έξω θέλουν να δείχνουν ότι υποστηρίζουν αυτούς τους ανθρώπους είναι οι ίδιοι που εάν στο δρόμο ή σε ένα χώρο συναντήσουν αυτά τα άτομα, τα αντιμετωπίζουν ως κάτι ξένο και κατώτερο. Ποιος είσαι εσύ που θα ορίσεις πώς θέλει να ονομάζεται κάποιος, πώς θέλει να αυτοπροσδιορίζεται, να ντύνεται;

nomadicboys.com

Θέλω όμως συγκεκριμένα να εστιάσω τη προσοχή μου στο άρθρο αυτό στα γκέι (gay) άτομα, δηλαδή τους άντρες που έλκονται αποκλειστικά από άντρες και συγκεκριμένα αναφέρομαι στους γκέι που ενώ κατά τη γέννηση τους τους έχει αποδοθεί ως φύλο το αντρικό, εκφράζονται με θηλυπρεπή τρόπο. Δηλαδή, μιλούν με τρόπο γυναικείο, βάφονται, ντύνονται με γυναικεία αντί με αντρικά ρούχα και γενικά συμπεριφέρονται τις περισσότερες φορές σαν να είναι γυναίκες.

Τα άτομα αυτά λόγω του ότι εκφράζονται με τέτοιο τρόπο προς τα έξω, δέχονται συνεχώς αρνητικά έως και αισχρά σχόλια. Με ποιο σκεπτικό δέχονται επίθεση; Προσβάλλουν λένε το αντρικό φύλο. «Ένα αγόρι δεν βάφεται και δεν φοράει γυναικεία ρούχα».

Η αντιμετώπιση από τους ανθρώπους δηλώνεται σε μια και μόνο φράση όταν ερωτώνται για τη γνώμη τους, «δεν έχω πρόβλημα, αρκεί να μην με ενοχλούν». Ωραία, αφού δεν έχεις πρόβλημα τότε γιατί σχολιάζεις το πως ντύνονται ή εάν τους αρέσει το μακιγιάζ; Ή γιατί τους ακολουθείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού δεν σου αρέσει η εικόνα τους; «Μα προκαλούν». Αν δεν γουστάρεις να τους βλέπεις απλά μην τους ακολουθάς και μην ασχολείσαι μαζί τους.

pinterest.com

Πάμε τώρα στον παραλληλισμό. Φαίνεται να μοιάζει άστοχος αλλά όχι, αν το σκεφτείς καλά δεν είναι. Είναι ένας παραλληλισμός που κάνω συνέχεια στο μυαλό μου όταν βλέπω τα άτομα αυτά. Εάν αυτή ακριβώς την εικόνα είχε και μια γυναίκα αντίστοιχα θα εκφραζόσουν με τον ίδιο τρόπο; Γιατί ένας ετεροφυλόφιλος όταν βλέπει μια γυναίκα στα social media να ανεβάζει φωτογραφίες σχεδόν γυμνή και «τίγκα» στο μακιγιάζ δεν το σχολιάζει αρνητικά; Ή μήπως πλέον το γυμνό και το πρόσωπο «τίγκα» στο μακιγιάζ είναι τέχνη; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι ετεροφυλόφιλοι άντρες θεωρούν τους γκέι προκλητικούς ενώ αντίστοιχα τις γυναίκες όχι. Τι διαφορετικό έχουν μεταξύ τους για να τους κρίνεις διαφορετικά; Οι γυναίκες που προβάλουν σαν πρότυπο το γυμνό και συνάμα ότι γυναίκα σημαίνει μόνο σώμα τι τις κάνει ως προς το γυναικείο φύλο;

«Η κριτική σου πάντα να στηρίζεται στο ήθος και στις αρχές του ανθρώπου και όχι στις σεξουαλικές του προτιμήσεις ή στο ντύσιμο του. Ανθρώπους μας κάνει το μυαλό και η συμπεριφορά μας»

Τροφή για σκέψη. Ο καθένας είναι ελεύθερος να ζήσει όπως γουστάρει, να ντυθεί όπως γουστάρει και να βαφτεί εάν γουστάρει. Η αντιμετώπιση σου προς τους ανθρώπους φρόντισε να είναι η ίδια ασχέτως με το φύλο, το χρώμα, τη σεξουαλικότητα.

Και να θυμάσαι, προτού κρίνεις τα άτομα αυτά, ρώτησε τον εαυτό σου εάν η κριτική σου θα ήταν η ίδια εάν έβλεπες στη θέση τους μια γυναίκα.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: wikimedia.org

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Γιατί μόνο οι γκέι «προκαλούν»?