Είναι αδιαμφισβήτητα το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Είναι κάτι ξεχωριστό, κάτι μαγικό. Η Premier League αποτελεί την κορυφή των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων. Και αν η Αγγλία είναι η Μέκκα του ποδοσφαίρου, τότε η Boxing Day είναι … η ιερή μέρα.
Tι σημαίνει όμως αυτή η μέρα;
Η επόμενη μέρα των Χριστουγέννων, η οποία είναι και επίσημη αργία στην Αγγλία αλλά και στις χώρες της Κοινοπολιτείας με χριστιανικό πληθυσμό. Η ονομασία της ημέρας προέρχεται από το έθιμο από τον 19ο αιώνα όταν οι πιο εύπορες ομάδες πληθυσμού συνήθιζαν να κάνουν δώρα στους πιο ευάλωτους οικονομικά. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ήταν η μέρα που οι υπηρέτες οι οποίοι δεν μπορούσαν να γιορτάσουν την γέννηση του Χριστού καθώς δούλευαν το έκαναν την επόμενη ημέρα.

1 μέρα, το απόλυτο υπερθέαμα!
20 ομάδες της πρώτης τη τάξη κατηγορίας της Αγγλίας 10 μεγάλες αναμετρήσεις και όλα αυτά συμπυκνωμένα σε μια μόνο ημέρα. Τι κι αν οι συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι… αστρονομικές; Η Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν φαίνεται να πτοάται και τηρεί το αρχαιότερο ποδοσφαιρικό έθιμο. Η 26η Δεκεμβρίου αποκτά διαφορετικό χρώμα στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς μετά τους εορτασμούς των Χριστουγέννων οι Βρετανοί φορούν τα χαρακτηριστικά κόκκινα σκουφάκια του Αγίου Βασίλη και απολαμβάνουν τις έτσι και αλλιώς θεαματικές αναμετρήσεις . Βλέπετε, εκεί δεν υπάρχουν γιορτές και αργίες για τους ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές. Εκεί ζουν για το ποδόσφαιρο μικροί, μεγάλοι γυναίκες και παιδιά.

Πού οφείλεται η επιτυχία;
Η Ισπανία και η Γαλλία ξεκουράζονται, η Γερμανία και το Βέλγιο διανύουν το καθιερωμένο χειμερινό διάλειμμα λόγω του τσουχτερού κρύου. Οπότε έρχεται η Αγγλία να μας αποζημιώσει πλήρως για όλα τα πρωταθλήματα μαζί! Και φυσικά η κατώτερες κατηγορίες του νησιού δεν θα μπορούσαν να απέχουν από την μεγάλη γιορτή!
To ποδόσφαιρο στα καλύτερά του! Οι ποδοσφαιριστές ετοιμάζονται σωματικά και ψυχικά λίγο καλύτερα για αυτή την μέρα. Τα βλέμματα των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων στρέφονται εξ ολοκλήρου στο νησί.
Εξάλλου δεν είναι κρυφό το γεγονός ότι είναι η αγωνιστική με την μεγαλύτερη θεαματικότητα ανά το παγκόσμιο. Και τα αποτελέσματα είναι συνήθως πιο… θεματικά! Η εικόνα από την ανάλογη εορταστική ημέρα του 1963 μιλά από μόνη της..

Kaμία σαν την… Αγγλία!
Η επιτυχία της ημέρας φαίνεται να έχει επηρεάσει και την Ιταλία καθώς από το 2018 έχει εισάγει και αυτή την boxing day στο πρόγραμμα των υποχρεώσεών της. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως θα υπάρξει φέτος καθώς σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να είχε την απήχηση που ανέμενε η Ιταλική ομοσπονδία και έτσι ακύρωσε την φετινή, Ιταλική boxing day.

Πάντως και φέτος η boxingday όπως και κάθε χρονιά μας πρόσφερε σπουδαίες συγκινήσεις και όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες για να απολαύσουν το θέαμα της αγωνιστικής στην Premier League, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως είναι το καλύτερο και κυρίως το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στον κόσμο!
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment