Όταν ακούμε φυματίωση, έρχεται στο νου μας μια ασθένεια του παρελθόντος, η οποία στις μέρες μας έχει εξαλειφθεί και σπάνια εμφανίζεται. Είναι αυτή όμως η πραγματικότητα;
Τι είναι και που εμφανίζεται;
Η φυματίωση αποτελεί μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, η οποία οφείλεται σε στο βάκιλλο του Koch ή όπως είναι πιο γνωστό μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Αν και στις πλείστες ανεπτυγμένες χώρες έχει πλέον εξαφανιστεί, σε χώρες όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι περιορισμένα και το βιοτικό επίπεδο χαμηλό, η φυματίωση ανθίζει. Αυτή η ασθένεια ευδοκιμεί σε τέτοιες χώρες λόγω του υποσιτισμού, της χαμηλής προφύλαξης που υπάρχει αλλα και των χαμηλών επιπέδων που υπάρχει στις παροχές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ιατρικής φροντίδας. Έτσι δεν μπορεί να περιοριστεί και για λόγους που θα αναλύσουμε παρακάτω περνά απο άνθρωπο σε άνθρωπο. Ευαίσθητοι πληθυσμοί αποτελούν επίσης οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη καθώς και οι χρήστες κορτιζόνης.

dialogos.com.cy
Τρόπος μετάδοσης:
Πριν μπούμε στην ανάλυση της ασθένειας να αναφέρω τον τρόπο μετάδοσης και τα δύο είδη της, την λανθάνουσα και την πλήρη ασθένεια. Ο βάκιλλος μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων στον αέρα απο άτομα τα οποία τον φέρουν και φτερνίζονται, βήχουν ή μιλούν. Ένα άτομο το οποίο ειναι υγιές μπορεί να καταπολεμήσει το βακτήριο και αυτό να ζει στον οργανισμό του χωρίς να τον αρρωσταίνει. Ένα άτομο με λανθάνουσα φυματίωση δεν αισθάνεται άρρωστο και ούτε παρουσιάζει κάποια συμπτωματολογία. Ωστόσο όταν αρχίσει για κάποιο λόγο ο βάκιλλος να πολλαπλασιάζεται τότε το άτομο περνά στην κατάσταση πλήρους ασθένειας.

iatronet.gr
Συμπώματα:
Τα βακτήρια της φυματίωσης συνηθέστερα αναπτύσσονται στους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:
-Άσχημος βήχας που διαρκεί τρεις εβδομάδες ή περισσότερο
-Πόνος στο στήθος
-Βήχας με αίμα ή πτύελα (βλέννα από βαθιά μέσα στους πνεύμονες)
Άλλα συμπτώματα της νόσου της φυματίωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:
-Αδυναμία ή κόπωση
-Απώλεια βάρους
-Απώλεια της όρεξης
-Κρυάδες
-Πυρετός
-Εφίδρωση τη νύχτα
Διάγνωση και θεραπεία:
Και κάπου εδώ φτάνουμε στην διάγνωση και την θεραπεία. Η διάγνωση της φυματίωσης είναι σχεδόν γνωστή σε όλους μας αφού όταν ήμασταν παιδιά είχαμε κάνει το δερματικό τεστ mantoux. Στην εξέταση αυτή χορηγούμε φυματίνη στο δέρμα μας και ζωγραφίζουμε ενα κύκλο για να ξέρουμε που το χορηγήσαμε. Αν υπάρχουν αντισώματα εναντίον της ουσίας αυτής (που σημαίνει ότι υπάρχει ο βάκιλλος μέσα στον οργανισμό μας) τότε το δέρμα σκληραίνει στην περιοχή αυτή κσι μπορούμε να πούμε ανάλογα και με την διάμετρο της σκλήρυνσης αυτής αν ο ασθενής πάσχει ή όχι απο φυματίωση.

hu.trendexmexico.com
Στη διάγνωση μπορεί και πρέπει να μπει και η μικροβιολογιακή εξέταση των πτυέλων του ασθενούς για εξακρίβωση της ασθένειας. Η θεραπεία της αποτελεί ενα σχήμα από πολλά αντιφυματικά φάρμακα για 6 μέχρι 9 μήνες και η πρόγνωση της είναι πολύ καλή, εφόσον η νόσος διαγνωστεί έγκαιρα και σε αρχικά στάδια.
Πρέπει όμως ασθενείς που πάσχουν απο φυματίωση να είναι τυπικοί στην κατανάλωση των φαρμάκων τους και σε περίπτωση υποτροπής να επισκέπτονται τους ειδικούς ιατρούς φυματιολόγους.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: iatropedia.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment