Loading

Φύγε με τα όνειρα ενός 20άρη και επίστρεψε με τις εμπειρίες ενός 40άρη!

Brno, Τσεχία 2017 | Erasmus Exchange Programme

Όλα άρχισαν με μια ιδέα, ένα στόχο, μια απόφαση και 1875986 αιτήσεις!!!

Μια πόλη για την οποία δεν είχα ακούσει ποτέ, σε μια χώρα την οποία δεν είχα επισκεφτεί ποτέ. ‘‘Πάω Εράσμους σε μια άκυρη πόλη, μιας άκυρης χώρας’’ έλεγα στους φίλους μου και γελούσα…

…Μα λίγους μήνες μετά, κατάλαβα πως αυτή η άκυρη πόλη, μιας άκυρης χώρας, έγινε το δεύτερο μου σπίτι. Ένα σπίτι στη μέση του πουθενά, κάπου στην κεντρική Ευρώπη, στο τσουχτερό κρύο της Τσεχίας. Ένα σπίτι, το οποίο βάλθηκα να μοιράζομαι με μια άγνωστη Ισπανίδα, η οποία από τις πρώτες κιόλας βδομάδες έγινε ένας αγαπημένος μου άνθρωπος.

Είναι πολλά τα οποία ενώνουν τους Ερασμίτες. Ένα μάτσο ευτυχισμένοι νέοι που δοκιμάζουν τις αντοχές τους, σε κάθε πτυχή του εαυτού τους. Ένα μάτσο νέοι που δεν τους αρκεί να γνωρίζουν μονάχα τον τόπο τους, μα θέλουν να εξερευνήσουν την κάθε γωνιά αυτού του κόσμου.

Και κάπως έτσι πάει… Αιτήσεις, interviews, χαρτολόι και πολλή άγχος. Κλείνεις τα εισιτήρια και φθάνεις στον προορισμό σου. Ένα ψάρι έξω απ’τα νερά του. Ξεκινάς να εξερευνάς την πόλη, το καινούριο πανεπιστήμιο και τους καινούριους ανθρώπους με τους οποίους βάλθηκες να συναναστρέφεσαι.

Ο χρόνος κυλά και εσύ ζεις τις εμπειρίες μιας ολόκληρης ζωής σε μόνο κάτι μήνες. Γνωρίζεις νέες κουλτούρες και αλλάζεις τρόπο σκέψης για ό,τι αφορά τον κόσμο. Ταξιδεύεις σε αμέτρητες χώρες και δένεσαι με άτομα από κάθε πόλη του πλανήτη. Στην κάθε μια ξεχωριστά αφήνεις και ένα κομμάτι του εαυτού σου, που ελπίζεις κάποτε να συναντήσεις ξανά. 

…Οι ημέρες θα περάσουν, τα χρόνια θα φύγουν και μια μέρα οι γύρω σου θα δουν μερικές φωτογραφίες και θα σε ρωτήσουν «Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;» Και εσύ θα χαμογελάσεις με αόρατα δάκρυα και θα τους απαντήσεις «Είναι οι άνθρωποι με τους οποίους πέρασα τις καλύτερες μέρες της ζωής μου».

. . .Σε μια άκυρη πόλη, μιας άκυρης χώρας που έγινε το σπίτι μας!

Αν είσαι λοιπόν ένας upforanything φοιτητής, αυτή είναι η ευκαιρία της ζωής σου.

Τι; Είσαι ακόμα εδώ; ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΦΥΓΕ! Φύγε για να δεις πως είναι ο κόσμος έξω απ’ το σπίτι σου. Φύγε να δεις άλλες ηπείρους, άλλους τόπους, άλλες κουλτούρες. Φύγε για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, νέα συστήματα. Φύγε για να βρεις τον εαυτό σου, να δεις ποιος και τι θες να γίνεις.

Φύγε. Γιατί κανένα πτυχίο και κανένα πανεπιστήμιο δε θα σου δώσει τις γνώσεις που σου δίνει ένα ταξίδι. Κανένας δάσκαλος δεν μπορεί να σε διδάξει καλύτερα απ’ την ίδια τη ζωή και τις εμπειρίες της.

Φύγε, γιατί μια Κύπρος που κρίνει την επαγγελματική σου αποκατάσταση απ’ τις ‘γνωριμίες’ των δικών σου, δεν είναι ικανή να σε αναδείξει ως άνθρωπο. Φύγε γιατί τα πρωτοσέλιδα με τη βία στα γήπεδα δεν είναι αυτά που πρέπει να διαβάζουν τα παιδιά σου. Φύγε γιατί στα 40 σου η κουλτούρα του ‘χαλαραααα’ θα σε πείσει πως ακόμα έχεις όλη τη ζωή για σπουδές μπροστά σου. Φύγε.

Φύγε και γύρισε πίσω μόνο όταν νιώσεις πως είσαι πραγματικά γεμάτος. Γεμάτος με νέες ιδέες, απόψεις, οράματα και στόχους. Επίστρεψε μόνο όταν έχεις αλλάξει μέσα σου. Γιατί μόνο τότε θα μπορέσεις να φέρεις την αλλαγή και στον τόπο μας.

Φύγε με τα όνειρα ενός 20άρη και επίστρεψε με τις εμπειρίες ενός 40άρη.

Αν είσαι νέος, ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΦΥΓΕ.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΧΡΥΣΤΑΛΛΑ ΣΑΒΒΙΔΗ

Κάτοικος του κόσμου. Μια ζωή στην πρίζα με μια βαλίτσα στο χέρι. Λατρεύω τα ταξίδια, τον αθλητισμό, ό,τι είναι παράξενο, μοναδικό, υπερβολικό και extreme. Αγαπώ τα μάτια, τα έξυπνα λόγια και τις συζητήσεις ψυχής. Δίνω μεγάλη βάση στα γέλια από καρδιάς, και κυρίως σε αυτούς και αυτά που τα προκαλούν. 2 πράγματα: Σκληρή δουλειά και όρεξη για ζωή!

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Φύγε με τα όνειρα ενός 20άρη και επίστρεψε με τις εμπειρίες ενός 40άρη!