Loading

Φρίντα Κάλο: ένα ελεύθερο πνεύμα σε ένα εγκλωβισμένο σώμα!

Φρίντα Κάλο. Ένα όνομα, μια ιστορία. Η Μεξικάνα ζωγράφος έζησε μια ζωή γεμάτη εμπόδια, που της στοίχισαν πολλά, όμως με φαντασία και ένα πινέλο στο χέρι κατάφερε να διεκδικήσει την θέση της στους σπουδαιότερους ζωγράφους όλων των εποχών.

Η Φρίντα Κάλο, λοιπόν, γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1907 στο Κογιοακάν του Μεξικού.  Στα έξι της χρόνια αρρώστησε από πολιομυελίτιδα, και έτσι το ένα της πόδι ήταν μικρότερο από το άλλο και ημιπαράλυτο.

feet, what do i need you for when i have wings to fly?”

Το 1925, καθώς ανέβαινε στο λεωφορείο, ένα τραμ συγκρούστηκε με το λεωφορείο. Πέρασε από μεγάλη διαδικασία πολλαπλών εγχειρήσεων, ώσπου της ανακοινώθηκαν τα μαντάτα που συνόδευαν θλίψη και απογοήτευση για το υπόλοιπο της ζωής της. Το γεγονός αυτό την οδήγησε σε ένα ακόμη πιο θλιβερό: οι ιατροί της ανακοίνωσαν πως δεν θα μπορούσε να αποκτήσει παιδιά.

«i am not sick. I am broken. But i am happy to be alive as long as i can paint.” 

Καθώς ανάρρωνε από το ατύχημα το 1926, η Φρίντα ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής, όμως επειδή οι γονείς της αδυνατούσαν να την υποστηρίξουν οικονομικά, ξεκίνησε να ζωγραφίζει για βιβλία Ιατρικής.

Το 1929 παρουσίασε τα έργα της στον τοιχογράφο Ντιέγκο Ριβέρα, με τον οποίο ήδη γνωρίζονταν. Ερωτεύτηκαν αμέσως και το ίδιο έτος έγινε ο γάμος τους.

Η Φρίντα μετακόμισε στις ΗΠΑ μαζί με τον σύντροφο της για επαγγελματικούς λόγους του Ντιέγκο. Όλοι την ήξεραν ως η γυναίκα του Ντιέγκο και κανένας ως ανεξάρτητη ζωγράφο.

Το 1938 ο Αντρέ Μπρετόν  γνώρισε το ζευγάρι, και εκθαμβώθηκε τόσο πολύ από τα έργα της Φρίτνας, που την κάλεσε να παρευρεθεί σε μια έκθεση στο Παρίσι όπου εκεί θα βρίσκονταν κι άλλοι σουρεαλιστές ζωγράφοι.

Το 1939 χώρισε τον σύζυγό της, και έμενε στο «Γαλάζιο σπίτι» στο Μεξικό, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Διατηρούσε επίσης εξωσυζυγική σχέση με τον Νίκολας Μάρεϊ με τον οποίο γνωρίστηκε στην Νέα Υόρκη. Το 1940 χώρισε με τον Νίκολας και επέστρεψε στον Ριβέρα, όπου παντρεύτηκαν ξανά.

“I tried to drown my sorrows, but they learned to swim”

Η Φρίντα σε όλη της την πορεία ως καλλιτέχνης επισήμαινε ότι τα έργα της δεν ήταν όνειρα αλλά η δική της ζωή.

Πολλά σπουδαία βιβλία κυκλοφορούν για την Φρίντα όπως και ταινίες. Η μορφή της είναι επιβλητική και σύμβολο γυναικείας δύναμης. Όπως και να έχει, η Φρίντα Κάλο είναι ένα διαχρονικό είδωλο.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Φρίντα Κάλο: ένα ελεύθερο πνεύμα σε ένα εγκλωβισμένο σώμα!