Loading

Φορέστε τη μάσκα σας κύριε!

Θα έλεγε κανείς πώς μετά από ένα χρόνο ακριβώς που ο Κορωναίος μπήκε στην ζωή μας και με την δεύτερη καραντίνα να συνεχίζεται με επιστήμονες και λοιμωξιολόγους να κρούουν τον κίνδυνο για το τρίτο επιδημικό κύμα, θα είχαμε συνηθίσει τα μέτρα υγιεινής που μας έχουν επιβληθεί καθώς και να έχουμε αντιληφθεί την καίρια σημασία τους.

Κι όμως ακόμα υπάρχουν ανάμεσα μας  και οι αρνητές της μάσκας ή εκείνοι που την φορούν λάθος, οι οποίοι είναι και αρκετά ευέξαπτοι σε οποιαδήποτε παρατήρηση γίνει από τρίτο. Δεν θα αναφερθώ σε επιστημονικά δεδομένα, δεν θα αναλωθώ σε ανάλυση των ανθρώπων αυτών ούτε και της σκέψης τους. Σε αυτό που θέλω να σταθώ κυρίως είναι ότι οποιαδήποτε κρίση περνάει το πολίτευμα της Δημοκρατίας, ευθύνη δεν έχουν μόνον οι κυβερνώντες αλλά και οι κυβερνώμενοι.

Με το πρωταρχικό δικαίωμα της ψήφου, οι πολίτες εκτός ότι συμμετέχουν στην πιο άμεση δημοκρατική πράξη που υφίσταται, ταυτόχρονα αναλαμβάνουν και την ευθύνη της επιλογής τους όταν εκλέγεται μια νέα κυβέρνηση. Μία άλλη όμως έκφανση της δημοκρατίας και βασική της αρχή είναι ότι εκεί που τελειώνουν τα δικαιώματα τα δικά μου αρχίζουν τα δικαιώματα του συμπολίτη μου, αρχή που κάνει φανερό το στοιχείο του σεβασμού που υποτίθεται ότι πρέπει να υπάρχει σε μία κοινωνία.

Και αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο στο οποίο θέλω να σταθώ! Στον σεβασμό.  Μάσκα δε θα βάλεις επειδή μόνο θέλεις να προστατέψεις τον εαυτό σου ή την οικογένεια σου.  Θα βάλεις επειδή σαν μέτρο είναι πλέον υποχρεωτικό και όλοι οι υπόλοιποι το ακολουθούμε ευλαβικώς. Ακόμα και αν πιστεύεις ότι δεν σε προστατεύει ή ότι δεν απειλείται η υγεία σου, το να μην αντιλαμβάνεσαι την υποχρέωση σου να σεβαστείς το δικαίωμα του συμπολίτη σου είναι η αρχή της δημοκρατικής κρίσης. Είναι εκείνη η στιγμή που θέλεις να έχεις δικαιώματα αλλά όχι υποχρεώσεις, είναι εκείνη η στιγμή που υπονομεύεις ένα από τα πιο βασικά στοιχεία του πολιτεύματος σου, τον πολίτη και ενεργό ψηφοφόρο, δηλαδή τον ίδιο σου τον εαυτό!

Στην τελική, το να τηρείς τα μέτρα που έχουν επιβληθεί δεν χρειάζεται να είναι θέμα προς συζήτηση, αφού ούτε ζημιώνεσαι κάπου προσωπικά ούτε βλάπτεις τον εαυτό σου. Αντιθέτως, δρας δημοκρατικά και θέτεις πρωτίστως την ευθύνη που έχεις εσύ ο ίδιος.

Τα λαϊκά δικαστήρια που δημιουργούνται σε κάθε τράπεζα, σούπερ μάρκετ, εισόδους αναμονής σχετικά με την αποτελεσματικότητα ή όχι της μάσκας και γενικώς των μέτρων που έχουν ληφθεί, είναι λογικό να δημιουργούνται.  Άλλωστε η αγωνία του κόσμου είναι απολύτως κατανοητή και οι συνέπειες που ήδη έχουμε βιώσει αρκετά τραγικές για να μην απασχολούν τους ανθρώπους γύρω μας . 

Το λογικό δεν είναι να μην ακολουθείς τους κανόνες υγιεινής και να αντιδράς σε κάτι που αν μη τι άλλο ακόμα και αν δεν πιστεύεις ότι δεν σου κάνει καλό, τουλάχιστον δεν σε ζημιώνει ! Την αντίδραση σου ή την διαφωνία σου ή και τον σκεπτικισμό σου μπορείς να την εκφράσεις και με άλλους τρόπους, οι οποίοι θα σέβονται και όλους τους υπόλοιπους .


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: chapelboromedia.s3.amazonaws.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Φορέστε τη μάσκα σας κύριε!