Loading

Φιλία: Το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή μας

svg12 Οκτωβρίου, 2022Bee freeΧΛΟΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Από πολύ μικρή ηλικία ο άνθρωπος αρχίζει να συνειδητοποιεί την υπέρτατη αξία της φιλίας. Καθώς τα χρόνια κυλούν, ο καθένας μας βιώνει τη φιλία με διαφορετικό τρόπο, αφού η σημασία της παρουσίας φίλων στη ζωή μας γίνεται όλο και πιο προφανής και αρχίζει να αποκτά μία άλλη διάσταση.

Αμέτρητα είναι τα αποφθέγματα, οι φράσεις και τα γνωμικά που έχουν γραφτεί για τη φιλία. «Το να περπατάς με έναν φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως», είπε η Helen Keller. Και πράγματι, η ύπαρξη αληθινών φίλων είναι η μεγαλύτερη ευλογία στη ζωή μας. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να συναντήσει κανείς στον δρόμο του έναν πραγματικό φίλο; Και πόσο απλό είναι για τον καθένα μας, να κτίσει «στέρεες» φιλίες που θα αντέξουν στον χρόνο και θα τον συντροφεύουν για πάντα;

flowmagazine.gr

Όπως σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, έτσι και στη φιλία, δεν υπάρχουν μονάχα όμορφες και ευχάριστες στιγμές. Όλες οι φιλικές σχέσεις περιλαμβάνουν ενδεχομένως και στιγμές με εντάσεις, αντιπαραθέσεις ή παρεξηγήσεις και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και υγιές. Κάθε άνθρωπος μπορεί άθελά του να πληγώσει έναν φίλο ή να πληγωθεί ο ίδιος από αυτόν. Το ζήτημα είναι κατά πόσο η συγκεκριμένη φιλία θα καταφέρει να υπερβεί κάθε δοκιμασία, κάθε εμπόδιο και να παραμείνει «ζωντανή» με το πέρασμα του χρόνου. Σίγουρα κάτι τέτοιο προϋποθέτει δουλειά και από τις δύο πλευρές και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Οι «τρικυμίες» τις οποίες μία φιλία έχει καταφέρει να ξεπεράσει είναι αυτές που ενδυναμώνουν τη σχέση μεταξύ των δύο φίλων και την καθιστούν περισσότερο ποιοτική.

Αρκετά συχνά οι άνθρωποι επιχειρούν, μέσω των ερωτικών ή των οικογενειακών τους σχέσεων, να αναπληρώσουν το κενό που δημιουργεί η απουσία φίλων από τη ζωή τους. Αυτό, όμως, δεν είναι εφικτό, εφόσον όλα όσα η φιλία μάς προσφέρει είναι μοναδικά και αναντικατάστατα. Αρκετοί άνθρωποι μεγαλώνουν σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον και αναπτύσσουν όμορφες σχέσεις με μέλη της οικογένειάς τους. Εκείνο, όμως, που διαφοροποιεί τη φιλία και την κάνει μαγική και ξεχωριστή, είναι ότι εμείς έχουμε την ελευθερία να επιλέξουμε τους φίλους με τους οποίους θέλουμε να συμπορευθούμε. Αντίθετα, τα συγγενικά μας πρόσωπα προϋπάρχουν και δεν συμβαδίζουμε μαζί τους έπειτα από δική μας επιλογή.

medium.com

Είναι γεγονός ότι η παρουσία φίλων συμβάλλει σημαντικά στην ψυχική ισορροπία και κατ’ επέκταση, στην ευτυχία και την πληρότητα ενός ανθρώπου. Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά τα οποία καθιστούν έναν φίλο ιδανικό; Δύο από τα πιο ουσιώδη «συστατικά» της πραγματικής φιλίας μεταξύ δύο ανθρώπων είναι ο σεβασμός του ενός προς τον άλλον και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Αληθινός φίλος είναι αυτός που μας κάνει κάθε στιγμή να αισθανόμαστε ο εαυτός μας, καθώς αποδέχεται κάθε πτυχή της προσωπικότητάς μας. Επιπλέον, ένας καλός φίλος φροντίζει πάντα να μας αφιερώνει χρόνο και να κάνει αισθητή την παρουσία του στη ζωή μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μας ακολουθεί σε κάθε μας βήμα. Ο πραγματικός φίλος είναι καλός ακροατής, εχέμυθος, έμπιστος, ειλικρινής και συνάμα διακριτικός.

in2life.gr

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που θα βρεθούν στον δρόμο μας, αλλά οι αληθινοί μας φίλοι, αυτοί που εμείς θα επιλέξουμε ως συνοδοιπόρους και θα μοιραζόμαστε μαζί τους τα συναισθήματά μας, είναι πολύ λίγοι και ανεκτίμητοι. Όπως λέει άλλωστε και η φράση, «Ένας αληθινός φίλος χαίρεται με τη χαρά σου και πονάει με τον πόνο σου. Αν τον βρεις είσαι τυχερός, αν τον έχεις είσαι πλούσιος και αν τον χάσεις, φτωχός».

Πηγές: enallaktikidrasi.com, pillowfights.gr


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: medium.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Φιλία: Το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή μας