Loading

Φαντάζεσαι τον εαυτό σου να μεγαλώνει με δίδυμο αδελφό/ή;

svg8 Σεπτεμβρίου, 2020HealthybeezΛΕΝΟΣ ΜΑΣΤΡΟΥ

Δεν θα σας βάλω να σκεφτείτε πώς θα ήταν η ζωή σας αν είχατε δίδυμο αδερφό ή αδερφή. Θα σας πω να σκεφτείτε αν ΚΑΝΑΤΕ ΔΙΔΥΜΑ. Ωχ!

Η κληρονομικότητα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να κυοφορήσει μία γυναίκα δίδυμα. Υπό κανονικές περιπτώσεις, η πιθανότητα να μείνει μια γυναίκα έγκυος με δίδυμα είναι 1,5%, αλλά με οικογενειακό ιστορικό διδύμων οι πιθανότητες διπλασιάζονται, δηλαδή γίνεται 3%. Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό.

Υπάρχουν δύο είδη διδύμων. Τα μονοζυγωτικά, δηλαδή αυτά που μεγαλώνουν στον ίδιο αμνιακό σάκο και μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό και τα διζυγωτικά που μεγαλώνουν σε δύο διαφορετικούς σάκους που μοιάζουν σαν δύο αδέρφια.

Όλοι έχουμε ακούσει όμως ότι τα δίδυμα παιδιά είναι σαν να έχουν ένα εγκέφαλο. Λέγεται πως ακόμα και αν είναι μακριά τα αδέλφια, όταν πονάει ο ένας, το νοιώθει και ο άλλος. Όταν είναι χαρούμενος πάλι γίνεται το ίδιο.

i.pinimg.com

Τα δίδυμα συνήθως ζουν σε μια εσωτερική σύγκρουση, ιδιαίτερα σε μικρότερες ηλικίες. Από τη μια έχουν τον βιολογικό και ψυχολογικό σύνδεσμο μεταξύ τους, αλλά από την άλλη, όπως ο καθένας μας, έχουν την ανάγκη να ανεξαρτητοποιηθούν και να μην είναι για πάντα κάποιοι που έχουν ακόμα ένα άτομο το ίδιο με αυτούς.

Ιδιαίτερα οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι τα δίδυμα παιδιά τους δεν είναι τα ίδια και πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν δύο διαφορετικά παιδιά. Το καθένα έχει διαφορετικές κλίσεις και διαφορετικά ενδιαφέροντα. Και αυτό φυσικά πρέπει να γίνεται σε όλα τα παιδιά της οικογένειας. Κανένας μας δεν είναι ίδιος με τον άλλο.

Όταν φτάνει η στιγμή για να πάνε στο σχολείο, πέφτει και η συζήτηση για το αν στο σχολείο πρέπει να φοιτούν στην ίδια τάξη ή όχι.  Η άποψη μου είναι να βρίσκονται σε διαφορετική τάξη, ούτως ώστε να νοιώσουν κι αυτοί την ελευθερία τους, χωρίς συνέχεια να τους συγχύζουν οι καθηγητές και συμμαθητές τους.

health.thewest.com.au

Γενικότερα, επειδή τα δίδυμα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους μαζί, μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους καλύτερα από ότι με άλλους ανθρώπους. Μαθαίνουν πώς να διαβάζουν τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του προσώπου του άλλου, καταλήγοντας πολλές φορές στη δημιουργία δικής τους γλώσσας. Το μόνο αρνητικό σε αυτό, είναι ότι στην πορεία τους είναι τόσο εύκολο να επικοινωνούν μεταξύ τους, που μπορεί να καθυστερήσει την επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο.

Όταν βλέπεις και τα δίδυμα σε πολύ μικρή ηλικία να είναι ντυμένα ακριβώς το ίδιο, με τα ίδια χρώματα και το ίδιο στυλ είναι πολύ χαριτωμένο. Αυτό όμως στην πορεία πρέπει σε ένα βαθμό να περιοριστεί ή/και να σταματήσει, διότι δυσκολεύει τη διαφοροποίηση των παιδιών όσο μεγαλώνουν. 

Απλά σκεφτείτε πώς είναι να μαθαίνεις να αγγίζεις, να μιλάς, να γελάς, να περπατάς και όλα όσα μαθαίνεις καθώς μεγαλώνεις ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ μαζί με ένα άλλο άτομο. Σε όλα μαζί. Ο δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ τους είναι κάπως μυστήριος, αλλά και μαγικός. 

verywellfamily.com

Πέραν του μαγικού αυτού κόσμου, τα δίδυμα αδέρφια συχνά έχουν και ζήλια μεταξύ τους. Θυμάμαι τα ξαδέρφια μου που μεγαλώσαμε μαζί τα οποία είναι δίδυμα, διζυγωτικά, να τσακώνονται συνεχώς. Τώρα βέβαια είναι πολύ αγαπημένοι αλλά σε μικρότερη ηλικία γινόταν χαμός. Η αντιμετώπιση από τους γονείς, τα ατομικά χαρακτηριστικά και η λειτουργικότητα της οικογένειας, είναι μερικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επεισόδια ζήλιας.

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ακολουθά τη δική του πορεία. Γιατί να μη συμβαίνει αυτό και με τα δίδυμα;

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: images.ctfassets.net

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Φαντάζεσαι τον εαυτό σου να μεγαλώνει με δίδυμο αδελφό/ή;