Loading

Φαινόμενο του θερμοκηπίου: Ευλογία ή κατάρα για τον πλανήτη;

svg8 Σεπτεμβρίου, 2020SciencebeezΧΛΟΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Το γνωστό σε όλους μας «φαινόμενο του θερμοκηπίου», αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα που συσχετίζονται με το περιβάλλον. Τι ακριβώς αφορά, όμως, το εν λόγω φαινόμενο και γιατί πρέπει να μας απασχολεί; Είναι ωφέλιμο και ευεργετικό για τον πλανήτη ή μήπως μπορεί να επιφέρει τεράστιες καταστροφές;

Λίγα λόγια για το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Τα λεγόμενα «αέρια του θερμοκηπίου», τα οποία βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, εγκλωβίζουν ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη, ενώ το υπόλοιπο εκπέμπεται από τη Γη και διαφεύγει προς το διάστημα. Το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί το βασικότερο από τα αέρια του θερμοκηπίου. Ως αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου, ένα ποσό θερμότητας παγιδεύεται στον πλανήτη μας, προκαλώντας ήπια αύξηση της θερμοκρασίας του.

4.bp.blogspot.com

Η σημασία του φαινομένου του θερμοκηπίου για την επιβίωσή μας

Τις πλείστες φορές ακούμε τις αρνητικές συνέπειες που είναι δυνατό να προκύψουν από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και το έχουμε στο μυαλό μας ως ένα ιδιαίτερα δυσμενές και επικίνδυνο φαινόμενο. Μήπως, όμως, υπάρχουν και λόγοι για τους οποίους το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι εξαιρετικά σημαντικό; Μήπως γνωρίζατε ότι αν δεν υπήρχε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καμία μορφή ζωής δε θα μπορούσε να επιβιώσει στον πλανήτη μας;

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μία φυσική διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται στη Γη ούτως ή άλλως, χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου. Εξαιτίας του συγκεκριμένου φαινομένου, η Γη διατηρείται ζεστή και η μέση θερμοκρασία της είναι περίπου 15οC. Στην απουσία των αερίων του θερμοκηπίου, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα ήταν -20οC και επομένως δε θα υπήρχε ζωή, τουλάχιστον όπως εμείς τη γνωρίζουμε.

Πότε μπορεί να αποβεί καταστροφικό το φαινόμενο του θερμοκηπίου και γιατί;

Δυστυχώς, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και ιδίως η εντατική καύση των ορυκτών καυσίμων, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου -και κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα- στην ατμόσφαιρα, γεγονός που συνέβαλε στην ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Επιπρόσθετα, γνωρίζουμε ότι τα φυτά, μέσω της λειτουργίας της φωτοσύνθεσης, απορροφούν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Όμως, η αποψίλωση των δασών, οδήγησε σε σημαντική μείωση των φυτικών οργανισμών στον πλανήτη, με αποτέλεσμα να δεσμεύονται μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Το γεγονός αυτό συνέτεινε επίσης στην αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η οποία φυσικά ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Γιατί, όμως, είναι κακό να εντείνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου; Η ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου, που παρατηρείται ολοένα και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, προκαλεί αύξηση του ποσοστού στης θερμότητας που παγιδεύεται στη Γη, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία της Γης να αυξάνεται πέραν των φυσιολογικών ορίων.

Αν η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής συνεχιστεί με τόσο έντονους ρυθμούς, θα ακολουθήσει ένας μεγάλος αριθμός καταστροφικών επιπτώσεων για τον πλανήτη. Αρχικά, θα προκληθεί τήξη των πολικών πάγων, γεγονός που θα οδηγήσει σε ανύψωση της στάθμης της θάλασσας και καταστροφή πολλών γόνιμων περιοχών. Σε άλλες περιοχές αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ οι περίοδοι ξηρασίας, ως αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης των βροχοπτώσεων. Επιπρόσθετα, θα παρατηρείται ολοένα και συχνότερη εμφάνιση καυσώνων, πλημμυρών, αλλά και άλλων έντονων καιρικών φαινομένων, τα οποία μέχρι τώρα θεωρούνταν σπάνια.

freepik.com

Ποια είναι η λύση;

Η κλιματική αλλαγή είναι θέμα που αφορά τον καθένα από εμάς. Όλοι, λοιπόν, επιβάλλεται να προβούμε στην εφαρμογή δράσεων, που έχουν ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η συστηματική δενδροφύτευση αποτελεί μία ιδιαίτερα αποτελεσματική δράση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι η αύξηση των φωτοσυνθετικών οργανισμών οδηγεί στην ελάττωση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και συνεπώς σε περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ας κάνουμε κάτι! Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία και επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπισή της!

Χλόη Ιωαννίδου

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: mde.biologia.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Φαινόμενο του θερμοκηπίου: Ευλογία ή κατάρα για τον πλανήτη;