Loading

Φαινόμενα διαφθοράς στον αθλητισμό

svg21 Σεπτεμβρίου, 2020SportybeezΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΕΗΣ

Ο αθλητισμός είναι πλέον ένας εκ των πιο επικερδών χώρων και όλο και περισσότεροι άνθρωποι επενδύουν ασύλληπτα ποσά, προσδοκώντας σε περαιτέρω αύξηση των μετοχικών τους κεφαλαίων.

Η εμπορευματοποίηση του σχεδόν σε όλα τα επίπεδα, επέφερε ριζικές αλλαγές στον χώρο με τα οφέλη να είναι αναμφισβήτητα αρκετά, όπως η βελτίωση υποδομών και συνθήκων άθλησης, ο σεβασμός αυτών που βλέπουν το προϊόν. Τα αρνητικά επακόλουθα φαίνεται όμως να επισκιάζουν τα θετικά, καθώς ίσχυσε η ρήση “Όπου υπάρχει χρήμα υπάρχει διαφθορά”. Τα παραδείγματα πάρα πολλά, αλλά θα εστιαστούμε σε αυτά που τάραξαν τα… φαινομενικά ήσυχα νερά του αθλητισμού.

sgamingzionm.gamblingzion.com

Calciopolis-Το πισωγύρισμα του Ιταλικού ποδοσφαίρου

Η Serie A, στις αρχές της νέας χιλιετίας αποτελούσε την Μέκκα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Μια φουρνιά με απίστευτους παίκτες, τόσο Ιταλούς όσο και μη. Μερικά ονόματα για να καταλάβουμε για τι μιλάμε; Ronaldo Nazario, Paolo Maldini, Javier Zanetti, Alejandro Del Piero, Kaka, Francesco Totti. Και ποιον να αφήσεις πίσω. Πολλά ευρωπαϊκά κύπελλα κατέληγαν στους Ιταλικούς συλλόγους. Μέχρι που είδε το φως της δημοσιότητας μια αδιανόητη αποκάλυψη που ενέπλεκε τους παράγοντες της Γιουβέντους για δραστηριοποίηση τους σε προσυμφωνημένους αγώνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αφαίρεση δύο πρωταθλημάτων του συλλόγου, το 2004 και 2005 και τον υποβιβασμό στην δεύτερη κατηγορία με τις Μίλαν, Λάτσιο, Φιορεντίνα και Ρεγκίνα να δέχονται πιο ήπιες τιμωρίες, καθώς κρίθηκαν επίσης ένοχες. Η εθνική ομάδα της Ιταλίας, μέσα σε ένα κλίμα συσπείρωσης κατάφερε να σηκώσει στα γήπεδα της Γερμανίας το Mundial 2006, αλλά τίποτα δε θα ήταν το ίδιο μετά από αυτό, καθώς πολλά αστέρια του ποδοσφαίρου αναζήτησαν την τύχη τους σε άλλα μεγάλα πρωταθλήματα.

Το… αγορασμένο Παγκόσμιο Κύπελο

Και μιας και μιλήσαμε για το Παγκόσμιο Κύπελο του 2006, ούτε εκεί υπήρξε διαύγεια στις διαδικασίες ανάληψης της διοργάνωσης, καθώς το 2015 μετά από ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Spiegel» ενοχοποιεί τη Γερμανία και συγκεκριμένα τον  προέδρο της επιτροπής διεκδίκησης Φρανζ Μπεκενμπάουερ, αλλά και τον σημερινού πρόεδρο της γερμανικής ομοσπονδίας Βόλφγκανγκ Νίερμπας, για δωροδοκίες διόλου ευκαταφρόνητων ποσών, εξαγοράζοντας έτσι τέσσερις ψήφους Ασιατών παραγόντων, ούτως ώστε να κερδίσει οριακά τη Νότια Αφρική στην ψηφοφορία του 2000 με το τελικό 12-11.

dailyexpress.com

Ζωγράφιζε στο γήπεδο, την έβαψε στα διοικητικά.

Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δωροδοκίες και εκβιασμοί είναι, μεταξύ άλλων, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν επτά υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA, όταν η FBI εισβάλλει στα γραφεία της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου κεντρικής Αμερικής στο Μαϊάμι, μετά από ένταλμα της Interpol τον Μάιο του 2015. Ο σπουδαίος παλαίμαχος άσος της Juventus, St Etienne και τότε πρόεδρος της UEFA, δεν γλιτώνει από τη σωρεία συλλήψεων και μαζί με τον Σεπ Μπλάτερ για υποθέσεις σκοτεινών καταβολών μεγάλων ποσών όταν ο Γάλλος εκτελούσε χρέη συμβούλου του Μπλάτερ.

nbcsports.com

Ο χώρος του αθλητισμού και δη το ποδόσφαιρο ως δημοφιλέστερο αλλά και εμπορικότερο άθλημα, έχει χάσει την παλιά, ρομαντική αίγλη του, όταν η διαφθορά και η φιλαργυρία υψηλόβαθμων στελεχών ήταν άγνωστες έννοιες για τους φιλάθλους.

Για αυτές τις στιγμές αγαπήσαμε το ποδόσφαιρο, ως το παιχνίδι που ενώνει λαούς και όχι τσέπες. Μπορούμε να το έχουμε πίσω;

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: ejwagner-crimehistorian.com

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΕΗΣ

Είμαι ο Δημήτρης και μαζί μου θα διαβάζετε απόψεις, ιστορίες και εμπειρίες μου μέσα σε ένα κράμα νοσταλγίας, ρομαντισμού και αυθορμητισμού. Θα παρατηρήσετε στα άρθρα μου ότι διατηρώ έντονο το αθλητικό ύφος, λόγω της ιδιαίτερης αγάπης μου για τον αθλητισμό οπότε... καλή σας τύχη!

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Φαινόμενα διαφθοράς στον αθλητισμό