Loading

Expectations VS reality: The Havana experience

Αγαπημένοι μου travelbeez,

Το σημερινό μου άρθρο αφορά αποκλειστικά  κάποιες προσδοκίες που έχουμε πάνω κάτω όλοι μας από ένα ταξίδι στην Κούβα και ποια είναι η πραγματικότητα όπως εγώ την είδα και έζησα, έτσι ώστε να σας βοηθήσω να είστε προετοιμασμένοι και να απολαύσετε στο μέγιστο το ταξίδι σας! Φυσικά, αυτά που θα πω και θα γράψω είναι υποκειμενικά, οπότε καλό θα είναι να ακούσω και τις δικές σας απόψεις ή ακόμη καλύτερα να τα ζήσετε και να κρίνετε οι ίδιοι!

1.  Κόστος της ζωής

Expectation: Η Κούβα είναι πολύ φτηνός προορισμός.

Reality: Το κόστος ζωής για τους τουρίστες είναι όπως στην Κύπρο ή στην Ελλάδα, γι’ αυτό καλά είναι να πάρετε μαζί σας αρκετά μετρητά!

Tip: Στην Κούβα οπωσδήποτε να κάνετε παζάρι στα ταξί (π.χ. για να πάμε στην παλιά πόλη από το ξενοδοχείο Nacional το παζάρεμα ξεκινούσε από 15 CUC και το ρίχναμε σε 8 CUC στην καλύτερη περίπτωση).

2. Φαγητό

Expectation: Στην Κούβα θα τρώω συνέχεια αστακούς.

Reality: Τα γεύματα που περιλαμβάνονταν στο οργανωμένο μας ταξίδι ήταν μόνο χοιρινό με ρύζι. Tα θαλασσινά προσφέρονταν στην προαιρετική εκδρομή στο Κάγιο Μπλάνκο που δεν κατάφερα να πάω τελικά. Βέβαια, αυτά τα γεύματα ίσως προσφέρονταν περισσότερο στις οργανωμένες εκδρομές, λογικά σε ατομικά ταξίδια θα δείτε περισσότερους αστακούς!

Tip 1: Οπωσδήποτε να ψάξετε από πριν επιλογές για εστιατόρια για να δοκιμάσετε ωραίο φαγητό και κανένα αστακό!

Tip 2: Στα ξενοδοχεία στο Βαραδέρο συνιστώ να δοκιμάσετε τα εστιατόρια που προσφέρουν μπουφέ γιατί εκεί υπάρχουν πολλές επιλογές και το φαγητό τους είναι συνήθως καλύτερο από άλλα εστιατόρια που μπορεί να υπάρχουν στο ξενοδοχείο (π.χ. ιταλικό εστιατόριο).

Tip 3: Tο all inclusive στο ξενοδοχείο μας στο Βαραδέρο ήταν σχετικό αφού υπήρχαν cocktail που δεν δικαιούμασταν (π.χ. Pina Colada – από τα γνωστά ποτά της Κούβας!) και περιοχές που ήταν διαθέσιμες μόνο για εκείνους με το αναβαθμισμένο βραχιολάκι.

3. Ποτό

Expectation: Δεν θα δοκιμάσω ποτό με παγάκια.

Reality: Δοκίμασα ποτό με παγάκια στην Αβάνα (π.χ. στο ξενοδοχείο, σε γνωστά bars) και στο μπαρ στην τοιχογραφία της Προϊστορίας και ήταν ασφαλές αλλά καλύτερα να το αποφύγετε αλλού.

Tip 1: Πάντα να αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό και μην δοκιμάσετε το νερό της βρύσης.

Tip 2: Προσοχή: στα ξενοδοχεία πολλές φορές τείνουν να σας παρουσιάζουν το νερό της βρύσης για εμφιαλωμένο, οπότε να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στο τι παίρνετε.

4. Κουβανέζικος χορός

Expectation: Στην Αβάνα θα βλέπω παντού ντόπιους να χορεύουν στους δρόμους.

Reality: Δεν είδα κανένα ντόπιο να χορεύει στους δρόμους παρά μόνο κάποιους performers στην παλιά Αβάνα. Εάν είστε τυχεροί εσείς ίσως να τους πετύχετε!

5.  Κουλτούρα της Κούβας

Expectation: Ο κόσμος αν και φτωχός είναι χαρούμενος.

Reality: Γενικά θα δείτε ότι ο πλείστος κόσμος δεν είναι και τόσο χαρούμενος, ίσως λόγω της φτώχειας τους.

Επίσης, έχουν και τη νοοτροπία του “δημοσίου υπαλλήλου” με αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα μας (π.χ. περιμέναμε 1 ώρα να έρθει βάρκα για να πάμε από το νησί πίσω στην στεριά και ως εκ τούτου το μουσείο που θα επισκεφτόμασταν στη συνέχεια είχε κλείσει).

Επιπρόσθετα, επειδή ο κόσμος είναι πολύ φτωχός συχνά θα σας ζητούν λεφτά. Εμένα μου έτυχε στο μουσείο ρουμιού στην Αβάνα μια ντόπια να ζητά λεφτά για να βγάλω φωτογραφία με ένα άγαλμα που βρισκόταν εκεί απλά γιατί καθόταν δίπλα του (τα λόγια είναι περιττά). Προσωπικά ένιωθα συχνά το συναίσθημα ότι εκμεταλλεύονται τους τουρίστες (π.χ. τιμές του ταξί, να πληρώνεις πάντα για να πάεις τουαλέτα, να δίνεις tips μετά από live μουσική ακόμη και στο ξενοδοχείο κ.τ.λ).

6. Μουσεία

Expectation: Θα δω τοΜαυσωλείο και μουσείο του Che, ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της χώρας.

Reality: Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Μαυσωλείο και μουσείο του Che να είναι κλειστό όταν το επισκεφτείτε (π.χ. να πέσει το ρεύμα, όταν βρέξει έστω και λίγο το απόγευμα) και απλά να πάτε μια σύντομη βόλτα στην μικρή πλατεία με το άγαλμα του Che. Ξανά, η νοοτροπία του δημόσιου υπαλλήλου που ψάχνει αφορμές για να μη δουλεύει!

Tip: Για να προλάβετε να δείτε κανένα μουσείο στην Κούβα καλύτερα να πηγαίνετε το πρωί και σίγουρα πριν τις 4 που κλείνουν.

7. Wifi

Expectation: Δεν θα ασχολούμαι ιδιαίτερα με το internet (πράγμα που δεν με χάλασε εξαρχής αφού δεν περνώ και πολύ χρόνο στα social media).

Reality: Η πρόσβαση στο internet από το ξενοδοχείο που μείναμε στην Αβάνα (Nacional) είναι απεριόριστη, αφού θα σας δώσουν μια κάρτα με τους κωδικούς για το wifi και θα έχετε πρόσβαση σε όλο το χώρο του ξενοδοχείου δωρεάν. Βέβαια η σύνδεση δεν είναι τόσο καλή, αλλά τη δουλειά σου την κάνεις!

Αυτό δεν ισχύει στα άλλα ξενοδοχεία που μείναμε στο Σιενφουέγκος και στο Βαραδέρο αφού έπρεπε να αγοράσω κάρτες (€1 για 1 ώρα ή €3 για 2 ώρες) και η πρόσβαση είναι περιορισμένη μόνο στο lobby του ξενοδοχείου.

8. Ο Καιρός

Expectation: Ήλιος και θάλασσα.

Reality: Εντάξει γνωρίζεις ότι πας σε τροπικό κλίμα αλλά όχι και μόλις προσγειωθείς στη χώρα να ξεσπάσει μπόρα! Κάπως έτσι χάσαμε την πρώτη μας μέρα, λόγω βροχής. Ευτυχώς τις υπόλοιπες ο καιρός μας έκανε τη χάρη. Καλού κακού πάρε και κανένα μπουφανάκι.

9. Οργανωμένο ταξίδι

Expectation: Το πρόγραμμα φαίνεται γεμάτο και θα δω πολλά πράγματα.

Reality: Γενικά λόγω της κουλτούρας τους να είστε προετοιμασμένοι ότι δεν θα δείτε όλα τα αξιοθέατα που λέει το πρόγραμμα (βλέπε σημείο 5 και 6 πιο πάνω).

Επιπρόσθετα, μετά που το έψαξα λίγο κάποιοι εξωτικοί τόποι (π.χ Cayo Largo) δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των οργανωμένων ταξιδιών. Από την άλλη δεν μπορώ να φανταστώ να πάω μη οργανωμένο ταξίδι σ’ αυτή τη χώρα – κουράζομαι μόνο με τη σκέψη να πρέπει να κανονίσω μόνη μου τις μεταφορές από ένα μέρος σε άλλο λόγω της ιδιαίτερης κουλτούρας τους.

Γενικά συνιστώ ένα ταξίδι στην Κούβα απλά είναι καλύτερα να πάτε χαλαροί στο ταξίδι σας γνωρίζοντας το τι θα “αντιμετωπίσετε” για να μην χαλαστείτε από τα απρόοπτα του ταξιδιού σε ένα υποτίθεται οργανωμένο ταξίδι. Η Κούβα έχει μια ιδιαιτερότητα ως χώρα και ως σύστημα και καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι για αρκετά απρόοπτα που πρόκειται να συμβούν, γιατί είναι κάτι που δεν μπορείς εσύ ή το ταξιδιωτικό γραφείο που σου διοργανώνει την εκδρομή να ελέγξεις τόσο καλά.

Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο το άρθρο μου!

See you soon beez!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Expectations VS reality: The Havana experience