Loading

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία της;

Εκατομμύρια είναι μέχρι σήμερα οι γεννήσεις των παιδιών που επήλθαν μέσω της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η συγκεκριμένη μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έδωσε -και εξακολουθεί να δίνει- την ευκαιρία τεκνοποίησης σε μεγάλο αριθμό ζευγαριών, τα οποία είχαν έρθει αντιμέτωπα με την υπογονιμότητα.

Μέχρι να πραγματοποιηθεί η εμφύτευση ενός εμβρύου, προηγείται μία ακολουθία πολύπλοκων βιοχημικών διαδικασιών και σίγουρα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προσδιορίσει κανείς, είτε ποσοτικά είτε ποιοτικά, όλους τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξή της. Υπάρχει, ωστόσο, κάτι που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες για επιτυχή εμφύτευση του εμβρύου, μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση;

Ας δούμε ορισμένους παράγοντες οι οποίοι είναι δυνατό να συνεισφέρουν στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης:

1. Διατροφή:

Σύμφωνα με πολλές μελέτες, οι διατροφικές συνήθειες της γυναίκας, τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όσο και κατά την περίοδο προετοιμασίας που προηγείται, είναι δυνατό να ενισχύσουν την πιθανότητα μίας επιτυχούς εμφύτευσης του εμβρύου. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα φρούτα μπορούν να συντείνουν στη δημιουργία ευνοϊκότερου περιβάλλοντος στο ενδομήτριο, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες της γυναίκας να μείνει έγκυος. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιφέρει η συχνότερη κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βρίσκονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και το αβοκάντο, καθώς και η μείωση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζαχαρούχων τροφών. Συνεπώς, η μεσογειακή διατροφή αποτελεί το ιδανικό πρότυπο διατροφής, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή ωοκυττάρων (ωαρίων) καλύτερης ποιότητας, αλλά και στην αύξηση των πιθανοτήτων έναρξης μίας εγκυμοσύνης. Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διατροφικές συνήθειες του άντρα παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο, καθώς μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των σπερματοζωαρίων.

hospital.gr

2. Κάπνισμα / Κατανάλωση αλκοόλ:

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με σκοπό να προσδιορίσουν την επίδραση του καπνίσματος στη γονιμότητα, έδειξαν ότι το τσιγάρο μπορεί να βλάψει τα ωοκύτταρα της γυναίκας, εφόσον πολλές από τις χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε αυτό, είναι δυνατό να προκαλέσουν μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό (DNA). Επίσης, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το κάπνισμα έχει «ενοχοποιηθεί» για την ελάττωση του αριθμού των ωοκυττάρων τα οποία είναι δυνατό να ληφθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και για τη μείωση που παρατηρείται στο πάχος της διαφανούς ζώνης τους (προστατευτικό στρώμα, που περιβάλλει τα ωοκύτταρα). Επιπλέον, πολλές μελέτες κατέδειξαν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης βλαβών στις ωοθήκες, ενώ παράλληλα μπορεί να επιφέρει διαταραχές στην ομαλή λειτουργία των ωαγωγών (σαλπίγγων), γεγονός που δημιουργεί αυξημένες πιθανότητες τόσο για εξωμήτρια κύηση, όσο και για αποβολή.

Αναμφίβολα, λοιπόν, το κάπνισμα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την υπογονιμότητα, εφόσον ελαττώνει όχι μόνο τις πιθανότητες γονιμοποίησης του ωοκυττάρου, αλλά και τις πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης του εμβρύου, στην περίπτωση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Κατά τον ίδιο τρόπο, στους άντρες, το τσιγάρο μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες στα σπερματοζωάρια, οδηγώντας στη δημιουργία μεταλλάξεων στο DNA τους, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σύντροφό τους, καθιστώντας την παθητική καπνίστρια.

Πέραν του τσιγάρου, έχει δειχθεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ ελαττώνει σημαντικά τις πιθανότητες μίας γυναίκας να μείνει έγκυος, ακόμη και στις περιπτώσεις στις οποίες δεν φαίνεται να παρατηρείται κάποιο άλλο πρόβλημα που να συσχετίζεται με την υπογονιμότητα. Συστήνεται, λοιπόν, στα ζευγάρια τα οποία επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, να μην καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες σύλληψης, μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

zougla.gr

3. Ψυχολογία:

Το στρες μπορεί να βλάψει σε μεγάλο βαθμό τον οργανισμό μας και φυσικά μπορεί να επιδράσει αρνητικά και στη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος και κατ’ επέκταση στη γονιμότητα. Επομένως, οι γυναίκες που ετοιμάζονται να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι σημαντικό -καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας- να ασχολούνται με δραστηριότητες που τις βοηθούν να χαλαρώσουν και που επιδρούν θετικά στη διάθεσή τους, εφόσον η καλή ψυχολογία παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της προσπάθειας.

Αν σκέφτεσαι, λοιπόν, να προχωρήσεις σε εξωσωματική γονιμοποίηση, να θυμάσαι ότι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ, αλλά και η θετική σκέψη, είναι παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τις πιθανότητές σου να τα καταφέρεις!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: tovima.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Εξωσωματική γονιμοποίηση: Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία της;