Loading

Εξερευνώντας την Βόρεια Κρήτη!

Αποχαιρετώντας λοιπόν τα Χανιά (-εάν δεν διάβασες το άρθρο για τα Χανιά, τότε σου λείπουν οι μισές πληροφορίες, οπόταν πάτα εδώ-), συνειδητοποιήσαμε πως η Κρήτη εδώ και πέρα ξεκινούσε. Γιατί οκ, μας άρεσαν τα Χανιά αλλά κατανοήσαμε πως υπάρχουν και πολύ πιο όμορφα και ανεξερεύνητα μέρη απ’ αυτά των τουριστικών οδηγών.

Γι’ αυτό και σε αυτό το σημείο θέλω να σταθώ στο ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ στην Κρήτη! Καταρχάς πρόκειται για ένα μεγάλο νησί, που δύσκολα μπορείς να εξερευνήσεις ΧΩΡΙΣ αυτοκίνητο. Θεωρώ πως αν έχεις 5-6 μέρες στη διάθεσή σου, να μην περιοριστείς στα ίσως πιο δημοφιλή Χανιά ή στο Ηράκλειο, αλλά να κινηθείς και λίγο πιο Βορειοανατολικά, γιατί όχι και πιο Νότια του νησιού. Ξέρω και άτομα που έκαναν το γύρο της Βόρειας Κρήτης σε 3 μέρες με καλό προγραμματισμό! Μην πέσεις στην παγίδα του τουρίστα, που θεωρεί πως η Κρήτη είναι μόνο τα Χανιά. Με το αυτοκίνητο μάλιστα, θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις στάσεις όπου σ’ αρέσει, να ορίζεις το δικό σου πρόγραμμα αναλόγως, να ξεκουράζεσαι αν δεν οδηγείς, να αποφύγεις την υπερβολική ζέστη και το συνωστισμό. Προσοχή όμως, οι Κρητικοί είναι λίγο φουτούλληδες και ορισμένοι δρόμοι, δεν είναι δρόμοι!!! ?Για παράδειγμα στη διαδρομή μας προς την παραλία «Μπάλος» είχαμε σκαλώσει κάπου ανάμεσα στις πέτρες, στους χωματόδρομους που χώραγαν μόνο έναν, στα αυτοκίνητα και στις κατσίκες, και δεξιά μας γκρεμός. Απ’ την άλλη στο Ηράκλειο μπήκαμε αρκετές φορές μονόδρομο ή σε λάθος λωρίδα, αλλά ευτυχώς είχαμε έναν εξαιρετικό οδηγό, ψύχραιμο και όλα καλά! Μιας και το αναφέρω, μπρούλη οδηγέ μας, σε ευχαριστούμε!

Ρέθυμνο

Επόμενη στάση, Ρέθυμνο! Το Ρέθυμνο μας άρεσε πολύ, το περπατήσαμε και σκεφτήκαμε ότι κάναμε λάθος που κλείσαμε την επόμενη μας διαμονή Ηράκλειο, μιας και το Ρέθυμνο ήταν νεανικό, φοιτητικό και ό,τι έπρεπε για να βγαίναμε κάπου χαλαρά το βραδάκι. Καλά οργανωμένα μπιτσόμπαρα στη σειρά, πολλές επιλογές και καλή εξυπηρέτηση αλλά η θάλασσα εκεί δε λέει και πολλά! Απ’ την άλλη τα στενά πολύ γραφικά, ωραία η θέα από ψηλά στο κάστρο και ειδυλλιακά στο λιμάνι του Ρεθύμνου που είναι τα εστιατόρια. Αν πήγαινα ξανά Κρήτη, θα το σκεφτόμουν να μείνω στο Ρέθυμνο.

Ηράκλειο

Πάντως στη συνέχεια καταλήξαμε στην πρωτεύουσα του νησιού, το Ηράκλειο. Θα το πω όσο πιο επιγραμματικά μπορώ. Δε μου άρεσε καθόλου! Αστική πόλη, γεμάτη βουή και αυτοκίνητα, λίγο πιο περίπλοκη η οδήγηση εκεί, τίποτα αξιόλογο όμως για να δεις, συγκριτικά πάντα με την υπόλοιπη Κρήτη! Μου θύμισε Αθήνα, αλλά ΟΚ, στα πολύ πιο low της. Άξιζε απλώς το Manitu, ένα μπαράκι που είχαμε πετύχει τυχαία το βράδυ, ψηλά, με θέα. Πέρνα απλά από αυτό και μετά skip Ηράκλειο!

Βέβαια θα μου πεις γιατί επιλέξατε το Ηράκλειο για τη δεύτερη διαμονή μας; Επειδή θα ήταν η βάση μας για να πάμε πιο βορειοανατολικά και επίσης επειδή από εκεί ήταν η πτήση της επιστροφής μας. Αν θέλετε να πάτε και στο ιστορικό μνημείο της Κνωσού, το Ηράκλειο προσφέρεται.

Ελούντα, Άγιος Νικόλαος, Σπιναλόγκα.

Επειδή η παρέα δεν είναι και πολύ των μνημείων, σεβάστηκα την γνώμη τους και επέμενα απλώς να πάμε στη Σπιναλόγκα. Αυτό δεν το διαπραγματευόμουν! Η διαδρομή μέχρι την Ελούντα και τον Άγιο Νικόλαο άξιζε τον κόπο! Η εκδρομή μας ήταν μονοήμερη και κάναμε στάσεις σε αρκετές περιοχές της βορειοανατολικής Κρήτης, όπου καταλάβαμε πως είναι πιο αγνή και λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό. Ο Άγιος Νικόλαος, ένα γραφικότατο μέρος στο οποίο η λίμνη ενώνεται με τη θάλασσα μας εντυπωσίασε. Η Ελούντα μας έμεινε στο μυαλό ως το hot spot των διασήμων, για τα πολυτελή της καταλύματα που από μακριά φάνταζαν ειδυλλιακά για να περάσεις ένα χλιδάτο καλοκαίρι αλλά και επειδή από εκεί κάναμε βαρκάδα προς το νησί της Σπιναλόγκας.

Η Σπιναλόγκα από την άλλη μας συγκλόνισε τόσο σαν ιστορία της λέπρας, αλλά και σαν φυσική ομορφιά. Στη Σπιναλόγκα μάλιστα κλείσαμε και ξεναγό (5 ευρώ το άτομο) μόλις φθάσαμε εκεί, που μας βοήθησε να εμπεδώσουμε καλύτερα κάποια πράγματα. Περπατώντας τη Σπιναλόγκα, σίγουρα θα ανατριχιάσεις ανακαλώντας στη μνήμη σου τις ιστορίες που είδες στη σειρά «Το Νησί». Να πας όπως και δήποτε!

Χερσόνησος

Στο δρόμο του γυρισμού, αποφασίσαμε να καθίσουμε πρώτη θέση σε ένα μπιτσόμπαρο στον Άγιο Νικόλαο, το “Amoodi” που μας πρότειναν οι ντόπιοι και μας άρεσε (με σέρβις στις ξαπλώστρες) αλλά να κάνουμε και μία στάση στη Χερσόνησο, περιοχή που μας πρότειναν κάποια κορίτσια στα Χανιά και είπαμε να τις εμπιστευτούμε. Και μίας και μιλάμε γι’ αυτό, καλά κάναμε γιατί η παρέα συμφώνησε πως η Χερσόνησος ήταν απ’ τα πιο ωραία μέρη που είδαμε στην Κρήτη. Ημασταν ανάμεσα στα Μάλια (κάτι σαν Αγία Νάπα της Κύπρου) και στη Χερσόνησο (κάτι σαν τον Πρωταρά της Κύπρου). Δε φαντάζεστε πόσοοοοοος κόσμος υπήρχε εκεί, πόσοιιι τουρίστες και πόσηηηη ομορφιά κυρίως. Τα μπαράκια-εστιατόρια ήταν κυριολεκτικά τοποθετημένα εκεί που σκάει το κύμα. Το Kahlua δε, που καθίσαμε εμείς στη δύση του ηλίου, ήταν απλώς ο ίδιος ο παράδεισος θα’ λεγα, ειδικά όταν κατέφθασαν και τα σούσι μας ?. Μην παραλείψετε λοιπόν σε καμία περίπτωση τη Χερσόνησο!

Ωχ, μόλις συνειδητοποίησα πως έφθασα -πάλι- τις 2000 λέξεις. Τι να κάνω όμως, που προσπάθησα να συμπυκνώσω ένα ταξίδι 7 ημερών σε μερικές λέξεις; Λοιπόν παιδιά, για να συνοψίσω: Η Κρήτη είναι υπέροχη. Είναι το ιδανικό μέρος για να κάνετε διακοπές οικονομικές και «χαλαρές», αν και η πρόσβαση στις παραλίες δεν είναι τόσο εύκολη, ειδικά στα Χανιά. Το φαγητό είναι απλά σοκαριστικά καλό σχεδόν παντού και αρκετές οι επιλογές για μπαράκια και διασκέδαση. ΟΜΩΣ αυτό στο οποίο όλοι συμφωνήσαμε είναι πως η Κρήτη δεν είναι μόνο τα Χανιά και μας έλειψε αρκετά το παραδοσιακό στοιχείο. Περιμέναμε, ξέρετε, να βγουν από κάπου εκείνοι οι Κρητίκαροι με τις παραδοσιακές στολές και τις μαντινάδες. Πουθενά στο ταξίδι μας δεν συναντήσαμε κάτι τέτοιο, δεν ξέρω αν υπάρχει πιο έντονο αυτό στα βουνά. Σας προειδοποιώ, μην απογοητευτείτε ?

Για τέλος, είμαι σίγουρος θα με ρωτήσετε: «Από κορωνοϊό, τι γίνεται στην Κρήτη;». Ένα θα σας πω και ελπίζω να καταλάβετε: «Κορωνο…ποιος;»

Καλό ταξίδι!!!


***Απαγορεύεται η χρήση των φωτογραφιών του άρθρου χωρίς τη συγκατάθεση του Beezdom.com

***Όλες οι φωτογραφίες ανήκουν στον αρθρογράφο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΟΥΛΗΣ

Πριν 5 χρόνια, δήλωνα επαναστάτης. Σήμερα δηλώνω απλά «θέλω την ησυχία μου» και μερικά... σούσι. Θυμώνω ακόμη με την αδικία, επιμένω ακόμη στην αλήθεια και ακόμη δεν έχω κοιλιακούς. Κάτσε λοιπόν καλά, και πού ξέρεις, ίσως το σύμπαν συνωμότησε για να βρεθείς σήμερα εδώ...

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Εξερευνώντας την Βόρεια Κρήτη!