Loading

Εσύ δοκίμασες το ChatGPT?

Τι είναι αυτό; Λοιπόν, προτού μπούμε στο ψητό, ας μπούμε πρώτα στο κρεοπωλείο και να αγοράσουμε την κότα. Με άλλα λόγια, ας μιλήσουμε αρχικά για την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτήν την έννοια θέλω να πιστεύω πως την έχετε ξανακούσει.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας κλάδος της πληροφορικής, ο οποίος χρησιμοποιώντας αλγόριθμους και στατιστικά μοντέλα, επιτρέπει στους υπολογιστές να μαθαίνουν από τα δεδομένα και να προβλέπουν ή να παίρνουν αποφάσεις χωρίς να έχουν ρητά προγραμματιστεί.

Παραδείγματα από την καθημερινότητά μας:

  • Τα βίντεο που μας προτείνονται στο YouTube ή οι ταινίες στο Netflix είναι αποτέλεσμα ενός τέτοιου αλγόριθμου, ο οποίος βάσει των προτιμήσεών μας, “επιλέγει” να μας παρουσιάσει κάτι το οποίο πιστεύει ότι είναι πιο πιθανόν να παρακολούθησουμε.
  • Η αναγνώριση προσώπου, η οποία υπάρχει σε αρκετές εφαρμογές, είναι και αυτή ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης. Έχοντας επεξεργαστεί ένα τεράστιο όγκο φωτογραφικών δεδομένων, το μοντέλο είναι ικανό να κάνει μία αρκετά καλή πρόβλεψη για το αν μία φωτογραφία απεικονίζει ένα πρόσωπο ή όχι.

Επομένως, τι είναι άρα το ChatGPT? Το ChatGPT είναι και αυτό ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το oποίο ειδικεύεται στη δημιουργία λόγου. Το ρωτάς, σου απαντά. Του ζητάς να σου γράψει κάτι, σου το γράφει. Παραδείγματος χάριν, το ρώτησα να μου πει τι γνωρίζει για την κλιματική αλλαγή και ιδού τι μου απάντησε:

Με άλλα λόγια, το ChatGPT είναι κάπως σαν το Google με αναβολικά! Όχι όμως είναι ικανό να σου “φτύσει” πληροφορίες, αλλά μπορεί κιόλας να αναλάβει και πιο δημιουργικά καθήκοντα. Να, εδώ του ζήτησα να μου γράψει ένα μικρό ποίημα για την τεχνητή νοημοσύνη*:

*Μπορείτε να του γράψετε και ελληνικά, καθώς αναγνωρίζει πολλές γλώσσες, αλλά η αλήθεια είναι ότι αδυνατεί να συντάξει ορθές προτάσεις τις πλείστες φορές, οπόταν είναι προτιμητέο να του γράφετε στα αγγλικά.

Όπως καταλαβαίνετε, οι δυνατότητές του είναι απεριόριστες. Μπορεί να συνομιλήσει μαζί σου, να σου προτείνει ιδέες, να γράψει κώδικα, να γράψει ποιήματα, να σου γράψει ένα άρθρο για τον εαυτό του… εεε… το τελευταίο αγνοήστε το!

Όλα τα πιο πάνω θέτουν βέβαια το εύλογο ερώτημα: ποιους θα μπορούσε το ChatGPT να αντικαταστήσει; Content writers, δημοσιογράφοι, προγραμματιστές, υπάλληλοι εξυπηρέτησης πελατών, ίσως ήδη να νιώθουν την καυτή ανάσα του τεχνολογικού τους ομόλογου.

Προσωπική μου άποψη: Δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε το ChatGPT ή το κάθε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ως αντικαταστάτη μας, αλλά ως σύμμαχό μας, ως ένα εργαλείο το οποίο θα μπορεί να διευκολύνει τα καθήκοντά μας. Εκεί που για παράδειγμα θα κοιτάς την λευκή κόλλα χαρτιού (ή την άδεια σελίδα της Word) έχοντας στερέψει από ιδέες, το ChatGPT θα έρχεται και θα σου λέει: να, ξεκίνα με αυτό, χρησιμοποία με ως το πρώτο σου draft, απλά μη με αντιγράφεις στα τυφλά.

Και επειδή, εδώ που τα λέμε, δεν ήξερα πώς να κλείσω αυτό το άρθρο, χρησιμοποίησα το ChatGPT να μου δώσει έμπνευση:

Σε μια κοινωνία η οποία εξελίσσεται τεχνολογικά μέρα με τη μέρα, εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT παίζουν μείζονα ρόλο στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος, αρκεί βέβαια να χρησιμοπούνται με τρόπο ασφαλή, ηθικό και ευεργετικό για όλους μας.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: mizanurrmizan.info

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΤΗΣ

Γιάννης, φυσικός, αναλυτής, συγγραφέας και μελισσό-αρθρογράφος. Αυτά βασικά χρειάζεται να ξέρετε για μένα. Τα υπόλοιπα επίθετα, μετοχές ή και φράσεις που τυχόν να με χαρακτηρίζουν θα τα ανακαλύψετε στην πορεία.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Εσύ δοκίμασες το ChatGPT?