ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ!
Ένα θέμα το οποίο είναι απόλυτα συνυφασμένο με την έννοια της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων των πολιτών του Κράτους, αφού πρόκειται για ένα θέμα που αφορά στην επιβίωσή όλων μας. Αδήριτη ανάγκη είναι, η παροχή μιας ολοκληρωμένης ενημέρωσης η οποία να ξεκινά από τα παιδιά, σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων στη χώρα μας, αλλά και για την προώθηση των αρχών της βιώσιμης διαχείρισης.
Έμμεσος και μακροπρόθεσμος, στόχος θα πρέπει πρωτίστως να είναι και η ανάπτυξη ενός αισθήματος ευθύνης στις μελλοντικές γενεές σε ότι αφορά τη διαχείριση αποβλήτων. Η σημασία της «πράσινης» κατανάλωσης, αλλά και της αποτελεσματικής διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή, αποτελούν τις βασικές ιδέες στις οποίες στηρίζεται η βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων.

Ειδικότερα η ανακύκλωση μπαταρίας αφορά την επαναφορά τους στο φυσικό και οικονομικό κύκλο για επαναχρησιμοποίηση, πράγμα που οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας. Συσκευές κουζίνας, τηλεκοντρόλ, ηλεκτρονικά παιχνίδια και σωρεία άλλων μηχανημάτων στο σπίτι λειτουργούν με τη χρήση μπαταριών. Φανταστείτε για λίγο μόνο, πόσες μπαταρίες χρησιμοποιούνται καθημερινά στο σπίτι του καθενός και πόσες καθημερινά καταλήγουν στα σκουπίδια και από κει και πέρα στα πιάτα μας λόγω της άγνοιας ή και της βαρεμάρας ή και τις αδυναμίας ή και της αδιαφορίας μας να τις ανακυκλώσουμε. Γιατί να το κάνουμε: γιατί είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στους εαυτούς και τα παιδιά μας. Να τους παραδώσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον. Για να απομακρύνουμε το καρκίνο από τους οργανισμούς μας, για να ανακυκλώσουμε το χημικό, ώστε να μην παράγουμε άλλο, για να λιγοστέψουμε τη σπατάλη ενέργειας.

Αξιόλογο είναι το γεγονός ότι, τα περισσότερα σχολεία έχουν εντάξει στο αναλυτικό τους πρόγραμμα και στις δραστηριότητες τους προγράμματα για καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και αλλαγής της συμπεριφοράς όλων μέσα στη σχολική κοινότητα, ώστε το σχολείο να γίνει ένα πραγματικά “Οικολoγικό Σχολείο”. Δημιουργείται και εφαρμόζεται έτσι, ένα Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο αφορά στη μείωση των σκουπιδιών, τη σωστή διαχείρισή τους και την επαναχρησιμοποίηση.
Σε κάθε περίπτωση το κλειδί είναι η ανακύκλωση.
Συγκεκριμένα οι μπαταρίες αποτελούν σήμερα μια πρόκληση περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική. Είναι διαπιστωμένο ότι, αποτελούν πηγή ρύπανσης με συνεχώς αυξανόμενες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια αυξημένη σπατάλη πόρων. Αναμφίβολα, οι θετικές επιπτώσεις που έχει η ανακύκλωση στην πράξη είναι τεράστιες. Συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων του φαινομένου του θερμοκηπίου, της ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων της τρύπας του όζοντος. Ανακυκλώνοντας τις μπαταρίες θα διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα θα μειωθεί η αισθητική οχληρία και η ρύπανση από την ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων, καθώς ο κάθε πολίτης θα μπορεί να παραδώσει εύκολα τα απόβλητα του σε ειδικό προσβάσιμο χώρο.
Αν δεν το κάνει αυτό σταδιακά και σύντομα οι μπαταρίες θα μολύνουν τη φύση, τις θάλασσες, τα ψάρια μας και από κει και πέρα θα καταλήξουν στο στομάχι μας.. άραγε πόσες έχουμε καταναλώσει στον οργανισμό μας μέχρι τώρα; Άραγε εσύ πόσες φορές το έχεις κάνει; Άραγε σκέφτηκες καμιά φορά να ανακυκλώσεις; Ή σου αρέσει σαν γεύση στο φαγητό; Σκέψου πριν πετάξεις, ανακύκλωσε τις πριν τις φας!

Είναι πραγματικά απαραίτητη και άμεση η εφαρμογή και ενδυνάμωση της στρατηγικής διαχείρισης όλων των μορφών αποβλήτων. Στρατηγική η οποία πρέπει να αποσκοπεί στη δημιουργία νέων δυνατοτήτων σε ότι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων με στόχο τη μείωση των ποσοτήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.
Πάνω απ’ όλα προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων και η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η ουσιαστική επένδυση στην περιβαλλοντική αγωγή του Πολίτη η οποία με τη σειρά της θα συμβάλει στην περαιτέρω επιτυχία των πιο πάνω.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment