Loading

Εσύ είσαι εσύ κι εγώ είμαι εγώ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου θα γνωρίζεις ανθρώπους τελείως διαφορετικούς από εσένα. Τόσο στον τρόπο ζωής όσο και στον τρόπο σκέψης. Θα δεις, από μικρή κιόλας ηλικία, πως οι ιδέες σου για τη ζωή, για τον άνθρωπο, για τα αθλητικά, για τα πολιτικά, για το σύμπαν, για τον Θεό, δε συμβαδίζουν με τις ιδέες που έχουν άλλοι και δεν αρέσουν σε όλους. Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για τα πάντα και ακόμα πιο διαφορετικοί χαρακτήρες.

Αυτό όμως δεν πρέπει να είναι κάτι το οποίο θα σε κρατήσει από το να συναναστραφείς με καινούργια άτομα, με άτομα που διαφέρουν από εσένα και βλέπουν αλλιώς τον κόσμο. Ο κάθε άνθρωπος έχει να σου προσφέρει κάτι ξεχωριστό. Ποτέ δε χάνεις κάτι από μια νέα γνωριμία. Άλλοι θα σου χαρίσουν γνώσεις, άλλοι θα σε βοηθήσουν να δεις αντικειμενικά μια κατάσταση, θα προσθέσουν επιχειρήματα στα δικά σου, θα σε παροτρύνουν να κάνεις έναν όμορφο διάλογο. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θα σε εκνευρίσουν, θα διαφωνήσουν μαζί σου μέχρι τελικής πτώσης και ίσως σου φερθούν με ασεβή τρόπο. Παρόλα αυτά πάντα βγαίνεις κερδισμένος. Όταν διαφωνείς και εκνευρίζεσαι με κάποιον, μαθαίνεις όλο και περισσότερο τον κόσμο γύρω σου. Καταλαβαίνεις πως ό,τι κι αν κάνεις δε μπορείς να αλλάξεις την γνώμη μερικών ανθρώπων.

Γιατί εσύ είσαι εσύ κι εγώ είμαι εγώ.

Είναι κάτι το οποίο οφείλεις να σεβαστείς και να υποστηρίξεις. Αν όλοι ήμασταν ίδιοι, αν όλοι είχαμε τις ίδιες απόψεις για τα πάντα, η συνύπαρξη μεταξύ μας δε θα είχε κανένα ενδιαφέρον, η ζωή θα ήταν βαρετή και θα επικρατούσε μια ατέρμονη πλήξη. Όταν γνωρίζεις πως ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, συνειδητοποιείς πως με κάθε νέα γνωριμία ανοίγεται μπροστά σου ένας καινούργιος κόσμος που μπορείς να εξερευνήσεις. Ιδέες και απόψεις που ίσως να μην έχεις ακούσει πουθενά. Και εκεί είναι το ενδιαφέρον! Στο να μην ξέρεις τι σου επιφυλάσσει ο καθένας, στο να μαθαίνεις τον άλλον ακόμα και αν τον έχεις δίπλα σου χρόνια. Γιατί ο άνθρωπος εξελίσσεται, ωριμάζει, αλλάζει ιδέες, απόψεις και ασχολίες. Κάποιος που ίσως γνώρισες δέκα χρόνια πριν, τώρα μπορεί να έχει αλλάξει όλο τον χαρακτήρα και τον τρόπο σκέψης του. Ποτέ δεν ξέρεις πως μπορεί να εξελιχθεί ένας άνθρωπος και τι έχει να σου προσφέρει.

Όλοι διαφέρουμε και αυτό έχει ενδιαφέρον! Η επίκριση δεν πρέπει να είναι η πρώτη σου αντίδραση. Έχουμε μάθει πολλές φορές να κρίνουμε κάποιον από την εξωτερική του εμφάνιση ή από τον τρόπο που νομίζουμε πως συμπεριφέρεται, χωρίς καν να μπούμε στη διαδικασία να τον γνωρίσουμε. Στεκόμαστε αρκετά στο περιτύλιγμα που χρησιμοποιεί ο καθένας για τον εαυτό του και πολλές φορές αρνούμαστε να δούμε πως κάτω από όλη αυτή την κάλυψη υπάρχει ένας άνθρωπος που ίσως δε διαφέρει και πολύ από εμάς. Γνώρισε τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Να κρίνεις κάποιον επειδή κάνει πρακτικά κάτι άσχημο, κάτι που επηρεάζει όντως αρνητικά εσένα και ολόκληρη την κοινωνία.

Μια θεμελιώδης αρχή που λείπει από τις σημερινές κοινωνίες και που θα έπρεπε να κατακτήσει ο άνθρωπος, είναι ο σεβασμός. Ο σεβασμός για τον συνάνθρωπο σου, για τις επιλογές και τη διαφορετικότητα του, για πράγματα που ακόμα και ο ίδιος ίσως να μη μπορείς να ενστερνιστείς και να κατανοήσεις πλήρως.

Ο καθένας κουβαλάει διαφορετικές εμπειρίες, έχει διαφορετικά όνειρα, στόχους και πιστεύω. Κανένας δε μεγάλωσε με τον ίδιο τρόπο με κάποιον άλλο, κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει τις ίδιες απώλειες, τις ίδιες απογοητεύσεις, κανείς δεν έχει βιώσει ακριβώς τα ίδια συναισθήματα. Η ζωή και τα γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ο καθένας τα εκλαμβάνει και τα ερμηνέυει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, σύμφωνα με τον δικό του χαρακτήρα και τη δική του κριτική ικανότητα. Αυτή ακριβώς όμως είναι η ομορφιά που περικλείει τον άνθρωπο: η διαφορετικότητα, η συνεχής εξέλιξη και διαμόρφωση του χαρακτήρα. Είναι σχεδόν αδιανόητο πως ο άνθρωπος αλλάζει μέχρι τη μέρα του θανάτου του.

Έχουμε ένα ολόκληρο σύμπαν που ανοίγεται μπροστά μας κάθε φορά που γνωρίζουμε κάποιον και είναι λυπηρό που αντί να το αγκαλιάσουμε και να μάθουμε από αυτό, τείνουμε να το περιθωριοποιούμε και να το κατακρίνουμε. Μη βιάζεσαι να βάλεις διαφορετικούς ανθρώπους στην ίδια κατηγορία. Προσπάθησε να σεβαστείς και να κατανοήσεις το άτομο που έχεις απέναντι σου. Η ενέργεια που βγάζεις στον κόσμο επιστρέφει πίσω στη ζωή σου, η καλοσύνη είναι δωρεάν και είναι από τα λίγα πράγματα που μπορείς να δώσεις απλόχερα και να μη σου λείψει ποτέ.

Μην ξεχνάς, εσύ είσαι εσύ κι εγώ είμαι εγώ. Εκεί είναι το ενδιαφέρον.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: logica.go

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Εσύ είσαι εσύ κι εγώ είμαι εγώ.