Loading

Ερωτικές (α)πιθανότητες.

Πες ότι ρίχνεις ένα κέρμα. Οι πιθανότητες να είναι κορώνα ή γράμματα είναι 50-50%. Πολλές φορές όμως η προσδοκία του να γυρίσει η κορώνα ή τα γράμματα, αυξάνει την πιθανότητα και τη δύναμη της θέλησης να έλθει το ζητούμενο. Αν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα το ζητούμενο να μην έλθει ποτέ και αντί για τα γράμματα που περίμενες, να έλθει κατακούτελα μία κορώνα στο κεφάλι, εντούτοις το αποτέλεσμα, ξέρεις, πώς θα είναι ένα απ’ τα δύο επειδή έχεις μάθει καλά να πιθανολογείς και να ζυγίζεις με μαθηματική ακρίβεια τα πάντα.

Κάπως έτσι είναι μάλλον και το παιχνίδι του έρωτα. Εκεί οι πιθανότητες δίνουν και παίρνουν, αλλά εσύ τις ενθαρρύνεις. Το αποτέλεσμα μπορείς να προβλεφθεί, αν επιστρατεύσεις το νόμο των πιθανοτήτων. Πες για παράδειγμα ότι είδες ένα κορίτσι, έχετε γνωριστεί, βγαίνετε και σ’ αρέσει. Λογικά υπάρχει μία έλξη, μία χημεία, και λογικά υπάρχει και η πιθανότητα να καταλήξετε μαζί στο τέλος και να γίνετε ζευγάρι, γιατί κατά ένα μεγάλο βαθμό, εσύ φρόντισες να είναι αυτή η πιθανότητα η επικρατέστερη. Ή τελοσπάντων έτσι σου έμαθε η κοινωνία πως πρέπει να γίνει, με αυτή τη «φυσική» τάξη των πραγμάτων. Έτσι με το «φρόντισες» εννοώ ότι δασκάλεψες αν θες, το μυαλό σου να πιστέψει αυτό.

Και αυτή ήταν μόνο μία πιθανότητα απ’ τις πολλές. Φαντάζομαι αντιλαμβάνεσαι πως μπορεί να μην τα βρείτε και να πάρετε χωριστούς δρόμους ή να ανακαλύψετε στην πορεία ότι δεν ταιριάζετε, ή ένας απ’ τους δύο να θέλει παραπάνω απ’ τον άλλον και τα λοιπά και τα λοιπά, που τα ξέρετε καλύτερα από μένα. Μα είναι και αυτά πιθανότητες, που ξέρουμε ότι μπορεί και να συμβούν και ίσως μετά από μία σειρά συμπεριφορών και γεγονότων να αρχίσουμε να τοποθετούμε σε πρώτο πλάνο, άρα πάλι να τις ενθαρρύνουμε να πραγματοποιηθούν. Μπορεί όμως και όχι.

Και μάλλον αυτό είναι και το αναμενόμενο της ανθρώπινης φύσης, να μην μπορεί να προβλέψει ακριβώς το αποτέλεσμα, γιατί αυτό δίνει ζωή. Η χαρά της ανακάλυψης, η απόρριψη, ο ενθουσιασμός, η απογοήτευση είναι μερικά από τα συναισθήματα που πιθανότατα προκύπτουν και προκαλούν σκαμπανεβάσματα στην ανθρώπινη ψυχολογία, εξαιτίας αυτών των πιθανοτήτων που ο άνθρωπος προσδοκεί.

Και τι θέλω να πω;

Πως, μπορεί οι πιθανότητες να προσπάθησαν να καταστούν μαθηματικό αξίωμα για να προσμετρηθεί μία ανθρώπινη προσδοκία, αυτό όμως που μάλλον έχουμε παραγνωρίσει είναι η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης να είναι μία πιθανότητα η επικρατέστερη και η δύναμη του ανθρώπου να την κάνει απιθανότητα. Με πιο απλά λόγια: υπάρχει η πιθανότητα στον έρωτα να χάσεις ή να κερδίσεις αλλά υπάρχει και η απιθανότητα να πραγματοποιηθεί κάτι απίθανο, γιατί η δύναμη του μυαλού μπορεί να οδηγήσει σ’ αυτό. Ο έρωτας είναι πέρα από κάθε λογική, δεν υπόκειται σε μετρήσεις και έχει τη δύναμη να δημιουργήσει μία απιθανότητα.

Για παράδειγμα πες ότι έχεις προβλέψει κάποια πράγματα σε αυτή τη σχέση που λέγαμε. Είναι φίφτυ φίφτυ που λέμε να πραγματοποιηθεί ένα αποτέλεσμα. Τι συμβαίνει όμως όταν μία ανώτερη δύναμη, ίσως το μυαλό, ίσως κάτι απροσδιόριστο, προκαλέσει κάτι που δεν υπολόγιζες και τ’ ανατρέψει όλα;

Και πού θέλω να καταλήξω;

Καλές οι πιθανότητες. Καλά τα Μαθηματικά. Καλοί οι υπολογισμοί. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα στη ζωή, που αν και υπάρχουν οι πιθανότητες να μην γίνουν, έρχεται καλώς ή κακώς εκείνη η φορά που μία απιθανότητα θα γίνει πιθανότητα και το αντίστροφο. Και όταν μία απιθανότητα γίνει πραγματικότητα, δεν υπάρχει μέση λύση: θα είναι τρικυμία, που θα σου ταράξει το είναι, μα αν χρειαστεί θα σε συμπαρασύρει μαζί της στον γκρεμό.

Είναι απίθανο να ζήσεις μία απιθανότητα, αλλά την επόμενη φορά που θα ρίξεις το κέρμα, σκέψου ότι μπορεί να γυρίσει κορώνα ή γράμματα, αλλά είναι και μία αμελητέα δύναμη, μία απίθανη δύναμη, κάπου εκεί στο μυαλό σου, που θέλει και μπορεί να δημιουργήσει μία τρίτη όψη σ’ αυτό το νόμισμα, μία απιθανότητα.

Και σκέψου τότε, πόσο απίθανο θα είναι να ζήσεις μία απιθανότητα, γιατί ούτε κι εσύ δεν το είχες υπολογίσει στις πιθανότητές σου…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΟΥΛΗΣ

Πριν 5 χρόνια, δήλωνα επαναστάτης. Σήμερα δηλώνω απλά «θέλω την ησυχία μου» και μερικά... σούσι. Θυμώνω ακόμη με την αδικία, επιμένω ακόμη στην αλήθεια και ακόμη δεν έχω κοιλιακούς. Κάτσε λοιπόν καλά, και πού ξέρεις, ίσως το σύμπαν συνωμότησε για να βρεθείς σήμερα εδώ...

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ερωτικές (α)πιθανότητες.