Όνειρο αλλιώς.
Κυριολεξία: Τι είναι το όνειρο;
Κυνικά και πεζά, το όνειρο είναι μια διαδοχή εικόνων, ιδεών, συναισθημάτων και αισθήσεων, η οποία προκύπτει ακούσια από τον ανθρώπινο νου κατά τη διάρκεια το ύπνου. Συνήθως τα όνειρα λαμβάνουν χώρα σε συνδυασμό με τη γρήγορη κίνηση των ματιών κατά τον ύπνο (Rapid Eye Movements ή REM). Βλέπουμε λοιπόν όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου REM που καταλαμβάνει το 20 – 25% της συνολικής διάρκειας του ύπνου. Παραδόξως, το περιεχόμενο και ο λόγος ύπαρξης των ονείρων δεν έχουν ποτέ πλήρως εννοηθεί από τον άνθρωπο. Αποτελούν ωστόσο αντικείμενο ποικίλων επιστημονικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών ερευνών.

wikipedia.org
Μεταφορική: Ως εδώ καλά, αλλά το όνειρο, τι είναι;
Με το πέρασμα του χρόνου η έννοια του ονείρου διευρύνθηκε αποκτώντας και τη μεταφορική σημασία μιας σημαντικής επιδίωξης ή ενός απραγματοποίητου στόχου ακόμα και ενός δημιουργήματος της φαντασίας, μιας πλάνης. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως χαρακτηρισμός για κάτι πολύ ωραίο. – Αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει-

futurecdn.net
Σύνδεση ονείρου πραγματικότητας από τον άνθρωπο: Όνειρο vs Πραγματικότητα
Ίσως το μυστήριο γύρω από την έννοια σε συνδυασμό με την ελλιπή αντίληψη πάνω στο θέμα και την ανάγκη του ανθρώπου για πλήρη επεξήγηση των πάντων οδήγησε στον αναπόφευκτο συσχετισμό ονείρου πραγματικότητας εξού και οι γνωστοί σε όλους μας ονειροκρίτες.
Όσο αφορά την εγκυρότητα τέτοιων ερμηνειών εναπόκειται στην κρίση του καθενός.
Ο Σίγκμουντ Φρόιντ, μελέτησε εις βάθος τη σχέση ονείρου-ανθρώπου και συσχετίζει τα όνειρα όχι άμεσα με την πραγματικότητα ως έχειν αλλά με τον μέσα κόσμο του ατόμου ο οποίος κατ’ επέκταση προβάλλεται στην εξωτερική πραγματικότητα. «Η ερμηνεία των ονείρων είναι η βασιλική οδός για την εξερεύνηση του υποσυνειδήτου» συνήθιζε να λέει. Έγραψε πολλά για την έρευνα του αυτή στο βιβλίο του «Η ερμηνεία των ονείρων» μεταξύ των οποίων την εξής θεωρία: Για να μπορέσει ο άνθρωπος να συνυπάρξει πολιτισμένα αναγκάζεται να καταπιέζει τις ορμές του. Έτσι το ασυνείδητό του γεμίζει με ανεκπλήρωτες επιθυμίες, οι οποίες εκφράζονται μέσω των ονείρων του.
Σχέση μεταφορικής έννοιας του ονείρου με τη στυγνή κυριολεξία της πραγματικότητας: Εσύ ονειρεύεσαι;
Όλοι οι άνθρωποι ονειρευόμαστε. Άλλοτε με τα μάτια κλειστά κι άλλοτε με τα μάτια ανοιχτά. Κάποτε τα όνειρά μας διαρκούν χρόνια και άλλοτε μόνο μερικά λεπτά. Όπως και να ‘χει η ουσία είναι ότι κάθε φορά φυλάμε τα όνειρα που κάνουμε -ή έστω ό,τι θυμόμαστε από αυτά- σε μια γωνιά του μυαλού μας και τα ανακαλούμε όταν προσπαθούμε απεγνωσμένα να βγάλουμε μια άκρη και να ερμηνεύσουμε τη ζωή μας.
Κι αν με ρωτάς κανένας ονειροκρίτης ή κανένας Φρόιντ δεν μπορούν να μας τα οριοθετήσουν; Γιατί; Γιατί είναι δικά μας. Αυτά που σκεφτόμαστε στον ύπνο μας ή στον ξύπνιο μας, αυτά που σχεδιάζουμε, είναι όλα μικρά κομματάκια του εαυτού μας που δε χωράνε σε καλούπια. Γι’ αυτό θυμώνουμε όταν μας τα στερούν.
Και στο κάτω κάτω, ξυπνήστε αυτούς που κοιμούνται, όχι αυτούς που ονειρεύονται!

blogspot.com
Δεν έχω καταλήξει αν τα όνειρα πρέπει όντως να πραγματοποιούνται ή αν η μαγεία τους είναι μόνο και μόνο η κατασκευή τους. Γιατί ό,τι άπτεται της πραγματικότητας, φθείρεται, μουχλιάζει.
Λες τα όνειρα να πρέπει να παραμένουν όνειρα για να μην σταματήσουμε να ονειρευόμαστε;
Πηγές:
star.gr, oneirokriths-oneira.gr, psychology-athens.com, wikipedia.org
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: youth-time.eu
What do you think?
Show comments / Leave a comment