Loading

Έρχεται το 6G!?

Μετά τα σκάνδαλα και τις παρεξηγήσεις για το πλέον υπαρκτό δίκτυο επικοινωνίας 5G, φωτιά έρχονται να ανάψουν πάλι οι υποψίες για μια πιο εξειδικευμένη έκδοση, το 6G. Χωρίς πανικό παρακαλώ… Το δίκτυο αυτό δεν έχει ακόμη εφευρεθεί αλλά υπάρχει σαν ιδέα, καθώς μεγάλες τεχνολογικές βιομηχανίες προωθούν την τεχνολογία αυτή σαν «concept» – μελλοντική ιδέα και συγκεκριμένα στις αρχές του 2030. Ας βάλουμε λοιπόν το επιστημονικό μας μυαλό και την φαντασία μας σε συγχρονισμό καθώς ανακαλύπτουμε τις πιθανότερες πτυχές αυτού του μελλοντικού και επαναστατικού δικτύου επικοινωνίας.

Πιο γρήγορο; Μα πόσο πλέον;!

Κι όμως. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικότερος λόγος το νέο δίκτυο 6G να ονομαστεί έτσι, αφού θα αποτελεί την έκτη και ταχύτερη έκδοση δικτύου τηλεπικοινωνιών που έχει εφαρμοστεί ποτέ. Σε σύγκριση με το δίκτυο 5G η μεταφορά δεδομένων αναμένεται να είναι ταχύτερη κατά 1000 φορές. Αυτή όμως, για το παρόν στάδιο, είναι η γενικότερη προσέγγιση σε αριθμό, αφού οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη τρόπο για μεταφορά τέτοιου όγκου δεδομένων σε παρόμοιο μήκος κυμάτων. Το βασικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι, όντως, το 6G θα είναι πολύ ταχύτερο. Κι αυτό δεν θα είναι μόνο προς όφελος των ινφλουένσερ.

Θα είναι ασφαλές ή να τρέξω να κρυφτώ;

Για πολλοστή φορά… Ναι! Μια ακτινογραφία είναι πιθανότερο να σου προκαλέσει προβλήματα υγείας (πράγμα απίθανο βέβαια). Και για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα ασφάλειας, ο Γενικός Οργανισμός Υγείας έχει χιλιάδες έρευνες βασισμένες στην ακτινοβολία από μικροκύματα, αποδεικνύοντας ότι το συγκεκριμένο μήκος κύματος είναι απολύτως ακίνδυνο. Αν δεν έχετε πειστεί, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μου για το δίκτυο 5G, για να πληροφορηθείτε για το τί εστί μήκος κύματος και πως λειτουργεί.

Ωχ…Θα έχουμε τα ίδια πάλι, όπως και με το 5G;

Αφού διαβάσατε μέχρι εδώ, σημαίνει ότι ενδιαφέρεστε για την σωστή, επιστημονική πλευρά του θέματος. Τα fake news δεν θα σταματήσουν ποτέ. Καιρός είναι, όμως, να ανακαλύψουμε τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτή την οθόνη και μεταλλική θήκη των 1000 ευρώ και… Εννοείται ότι αναμένεται περιβαλλοντιστές και άλλα κινήματα να ξεσηκωθούν, αλλά σας διαβεβαιώ ότι το συγκεκριμένο μήκος κύματος είναι απόλυτα ακίνδυνο. Δεν υπάρχει λόγος για εξεγέρσεις και επαναστάσεις για κάτι το οποίο αποτελεί άρτιο βοήθημα στην καθημερινότητά μας.

Νταξ καλέ, τι να το κάνω τόσο γρήγορο δίκτυο;

Ο χρόνος, όντως, εδώ είναι χρήμα. Η ταχύτητα δεν παίζει αποκλειστικά προσωπικό παράγοντα για τον καταναλωτή, στην συγκεκριμένη περίπτωση. Οι εταιρείες ανταπόκρισης έκτακτης ανάγκης, η μεταφορά δεδομένων από χώρα σε χώρα, η απευθείας σύνδεση μέσω βίντεο-κλήσης, οι αυτοματισμοί… Όλες αυτές οι τεχνολογίες δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν δεν υπήρχε αυτή η αστραπιαία ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ συσκευών και δορυφόρων.

Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν θα λειτουργήσει αποδοτικά;

Εδώ θα σας το χαλάσω λίγο. Το δίκτυο 6G, επαναλαμβάνω, είναι απλά μια ιδέα υπό ανακάλυψη, με σημείο στήριξης τα πιθανά ελαττώματα της πατέντας του δικτύου 5G. Μέχρι τότε, μπορούμε μόνο να περιμένουμε και να δημιουργούμε διάφορες εικασίες για τις διάφορες πτυχές του νέου δικτύου, καθώς και για την απόδοση του. Η γενικότερη εικόνα, όμως, φαίνεται αισιόδοξη και πρόσφορη.

Σε γενικότερες γραμμές το δίκτυο 6G αναμένεται ότι θα βελτιώσει και θα διευρύνει τις δυνατότητες μιας εκσυγχρονισμένης κοινωνίας, με την ανταλλαγή πληροφοριών να αποτελεί ελάχιστα αισθητό σημείο. Θα ήθελα να κρατήσετε μόνο αυτό στο μυαλό σας. Δεν υπάρχει τεχνολογική ιδέα που να έχει προκαλέσει κακό σε κάποιον, παρά μόνο αν ο χρήστης της ίδιας της ιδέας έχει κακόβουλες προθέσεις.

Πηγές: rte.ie, pcmag.com


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Έρχεται το 6G!?