Οι πληγές χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν. Δεν είναι μια απλή διαδικασία αλλά για όλα υπάρχει εξήγηση. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, όχι όμως πάντα. Και όχι beez δεν το έχω γυρίσει στο Lovebeez. Θα μιλήσουμε για επούλωση πληγών ναι. Αλλά πραγματικών πληγών. Από αυτές που τρέχει αίμα. Τι γίνεται όταν πέσεις στο πάτωμα και χτυπήσεις και τρέχει αίμα; Ποια είναι η διαδικασία πήξης του αίματος ούτως ώστε να αναπλασθεί το τραυματισμένο σημείο;
Η πήξη του αίματος είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός με κύριο σκοπό το «σταμάτημα» της αιμορραγίας με τη δημιουργία ενός θρόμβου.

vice.com
Προειδοποιώ θα δείτε κάποιες άγνωστες λέξεις αλλά θα προσπαθήσω να γίνω όσο πιο απλός γίνεται.
Τόπος σύνθεσης παραγόντων πήξης:
Το ινωδογόνο, η προθρομβινάση και γενικότερα όλοι οι ενδογενείς παράγοντες έχουν αποκλειστική παραγωγή από το συκώτι. Ένας άλλος παράγοντας, ο VIII μπορεί επίσης να παραχθεί και εκτός από το συκώτι, όπως για παράδειγμα από ενδοθήλια ή μεγαλοκύτταρα. Η προθρομβίνη και οι παράγοντες VII, IX, X απαιτούν την παρουσίας Βιταμίνης Κ για να παραχθούν.
Όταν ένα αιμοφόρο αγγείο τραυματιστεί είναι λογικό να καταλήξει σε αιμορραγία και έτσι το σώμα μας από μόνο του προσπαθεί να το αντιμετωπίσει. Γενικά, οτιδήποτε διαταράξει την κανονική λειτουργία του σώματος μας, το σώμα από μόνο του προσπαθεί να το διορθώσει. Για παράδειγμα, ο ιδρώτας, που είναι η αντίδραση του σώματος σε υψηλές θερμοκρασίες για να διατηρηθεί σε καλύτερα επίπεδα η θερμοκρασία του.
Όταν ο τραυματισμός είναι εκτεταμένος, παράγονται διάφορα συστατικά τα οποία προηγουμένως στο σώμα μπορεί να ήταν βιολογικά ανενεργά, τα οποία μόλις γίνει ο τραυματισμός ενεργοποιούνται. Ο μηχανισμός της πήξης αποτελείτε από ένα σύνολο διαδοχικών αντιδράσεων οι οποίες ενεργοποιούνται με σκοπό τη μετατροπή του διαλυτού ινωδογόνου σε αδιάλυτο καταλήγοντας σε πλέγμα ινικής. Ολόκληρη η διαδικασία για να δημιουργηθεί ο σταθερός θρόμβος και να σταματήσει η αιμορραγία περιγράφεται ακριβώς και περιληπτικά στο πιο κάτω διάγραμμα.

wikl.gr
Διάφορες ασθένειες σχετίζονται με αυτό. Οι ασθένειες αυτές εμφανίζονται όταν το αίμα δεν μπορεί να πήξει σωστά. Η πλειοψηφία τους είναι κληρονομικής φύσεως δηλαδή κληρονομούνται από τον γονιό στο παιδί. Παρόλα αυτά μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλων ασθενειών, ή από χαμηλό αριθμό ερυθρών κυττάρων, έλλειψης βιταμίνης Κ ή από παρενέργειες από διάφορα φάρμακα.
Για παράδειγμα η αιμοφιλία τύπου Α και Β είναι ασθένειες οι οποίες εμφανίζονται όταν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα παραγόντων πήξης στο αίμα. Μπορεί να προκαλέσουν βαριάς μορφής και ασυνήθιστη αιμορραγία μέσα στις αρθρώσεις. Παρόλο που η αιμοφιλία είναι σπάνια ασθένεια, μπορεί να προβεί σε μοιραία αποτελέσματα.
Έλλειψη παραγόντων που χρησιμοποιούνται στην διαδικασία πήξης, όπως οι παράγοντες II, V, VII, X και ΧΙΙ θεωρούνται επίσης ασθένειες που σχετίζονται με την αιμορραγία και είναι συνδεδεμένες με προβλήματα πήξης του αίματος. Τέλος μια άλλη ασθένεια η οποία είναι η πιο συχνή ασθένεια αιμορραγίας είναι η Von Willebrand’s disease, η οποία είναι κληρονομική. Η ασθένεια αυτή εμφανίζεται όταν στο αίμα δεν υπάρχει ή υπάρχει σε πολύ χαμηλά ποσοστά ο παράγοντας von Willebrand ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στον μηχανισμό πήξης του αίματος.
Σε περίπτωση σύγχυσης από τις ονομασίες των παραγόντων ή της διαδικασίας η οποία περιγράφεται συνοπτικά, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
Bee educated ?
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: real.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment