Loading

Ένα ταξίδι στο Νεπάλ

Η Ευανθία προκλήθηκε να μεταφερθεί από την #beefree στην #travelbeez και να γράψει το θέμα «Ένα ταξίδι στο Νεπάλ». Το θέμα της δόθηκε από έναν άλλο αρθρογράφο. Το ποιος την προκάλεσε, θα το μάθεις στο τέλος αυτού του άρθρου! Τι λες, να της αλλάξουμε κατηγορία; Δείξε μας πατώντας ένα μελισσο-reaction μετά το άρθρο!


Ότι ονειρευόμαστε με πάθος, επιβάλλεται να έχουμε το σθένος και τη δύναμη να το υλοποιούμε.

Γι’ αυτό στη ζωή μας, οι ανεκτίμητες στιγμές, αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη αξία, είναι εκείνες που έγιναν προέκταση από τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μας.

Ένα από τα πιο όμορφα και ξεχωριστά αυτού του αιώνα λοιπόν, είναι η δυνατότητα να επισκεπτόμαστε άλλες Χώρες και Πολιτισμούς, διαφορετικούς απ’ το δικό μας, έτσι ώστε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να γεμίσουμε το μαυροπίνακα μας με καινούργιες εμπειρίες. Εμπειρίες οι οποίες με λίγη πίστη και αγάπη προς τον εαυτό μας και τους γύρω μας,  μπορούν να γίνουν στάση ζωής αλλάζοντας μας ολόκληρη τη κοσμοθεωρία και κάνοντας μας να αναθεωρήσουμε για το πρόσκαιρο της δικής μας ζωής. Αποκτώντας έτσι, την απαραίτητη ελπίδα που μας χρειάζεται ώστε να βλέπουμε τον πλανήτη και τους ανθρώπους όλου του κόσμου με τον σεβασμό και την «ίση διαφορετικότητα που τους πρέπει»!

pinimg.com

Έτσι κι εγώ.. Θα ήθελα να επισκεφτώ μέρη που μπορούν να μου διδάξουν κάτι. Όχι απαραίτητα με μουσεία ή με αξιοθέατα, αλλά με την επαφή, με το διάλογο, με τον διαλογισμό, με την δοτικότητα και την αγκαλιά. Με τη φιλοξενία των ανθρώπων και τη συλλογή των δικών τους στιγμών, σε μία απόπειρα να μπω για λίγο στη ζωή τους και να αποκομίσω όσα μου κάνουν καλό. Με την ωριμότητα να μη κρατήσω όσα δε θα με πάρουν μπροστά, αλλά και να μη τα πετάξω, μιας και όλα είναι μαθήματα ζωής.. Μιας και μπορούμε να μάθουμε από τα πάντα που βλέπουμε γύρω μας.

plannepal.com

Κάμπιτα το όνομα της… Μια από τις πιο ευτυχισμένες μου μέρες, όταν κατάλαβα τη σημαντικότητα του να προσφέρεις χωρίς ανταλλάγματα. Αγαπώ ένα παιδί, χωρίς να το έχω γνωρίσει ποτέ. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της αλληλογραφίας μας. Γράμματα γεμάτα αγάπη, γεμάτα από τις εμπειρίες του παιδιού. Εμπειρίες τόσο ασήμαντες και δεδομένες για εμάς, που για αυτό είναι ο κόσμος του όλος! Το παιδί από την Ασία στο οποίο έγινα ανάδοχη μητέρα, προέρχεται από το Νεπάλ. Μια χώρα με πληθυσμό 29.609.623 κατοίκων, η οποία ξεχειλίζει από χρώματα, μυρουδιές, ήχους και ξωτικές γεύσεις.

planetware.com

Ένας λαός που σύμφωνα με αυτά που διαβάζω, διακρίνεται από καλοσύνη, απλότητα και σοφία. Μόνο μια τέτοια Χώρα μπορεί να επισκεφτεί ο καθένας για να συνδεθεί με διαφορετικούς ανθρώπους, μιας και οι άνθρωποι έχουν μεγάλη οικειότητα με τον κάθε επισκέπτη, δίνοντας του την αίσθηση πως είναι μέρος της γειτονιάς τους. Πρόσωπα φανερά ταλαιπωρημένα, μα ευχαριστημένα με αυτά που τους έδωσε η ζωή. Για αυτούς τους λόγους επιλέγω να επισκεφτώ αυτή τη Χώρα. Γιατί όσο φτωχοί και να είναι και όσες δύσκολες συνθήκες κι αν συναντήσω όταν τους επισκεφτώ, ξέρω πως θα είναι κάτι που δε θα έχω τη δυνατότητα να ξανακάνω στη ζωή μου με περίσσια ευκολία.

pinimg.com

Γι’ αυτό είναι τόσο όμορφο να συλλέγεις στιγμές και να τις απαθανατίζεις έτσι ώστε να μη τις ξεχάσεις ποτέ. Υπάρχει μία τρομερή ιδιαιτερότητα στις φωτογραφίες που μαζεύεις. Καμία φωτογραφία δεν είναι άχρηστη, μα δεν είναι όλες οι φωτογραφίες ικανές να σε διδάξουν κάτι. Για αυτό είναι αναγκαίο να βλέπεις πίσω από τα τοπία, μέσα από τους ανθρώπους, έτσι ώστε να ανακαλύψεις πόσο βαθιά μπορούν να φτάσουν τα συναισθήματα και πόσο ποιοτικές οι αναμνήσεις που θα έχεις για πάντα. Οι φωτογραφίες σε πολλές Χώρες είναι απαγορευμένες και ενοχλητικές. Αντίθετα οι Νεπαλέζοι δείχνουν να συναινούν σε αυτές  χωρίς να τους νοιάζει η φτώχεια στην οποία ζουν.

womankind.org.uk

Μετά από τη τρομερή περιπέτεια που έχει περάσει το Νεπάλ το 2015 από τον φονικό σεισμό που χτύπησε ανελέητα τη Χώρα, η οικονομία τους είχε καταστραφεί παντελώς. Υπήρχαν χιλιάδες νεκροί και τραυματίες, πολλά κατεστραμμένα σπίτια και πάνω από 8 εκατομμύρια πληγέντες. Η ανεπανόρθωτη ζημιά κοστολογήθηκε σε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.  Κάπως έτσι ο σεισμός έπληξε μια από τις πιο φτωχές Χώρες του κόσμου, που μαζί με τον εμφύλιο πόλεμο παλαιότερα, έγιναν οι λόγοι που κατέστησαν τη φτώχεια στο Νεπάλ.

voria.gr

Η Action Aid ξεκίνησε να δουλεύει στη Χώρα το 1982 και οι δράσεις της ξεκίνησαν το 2002. Μέσα στο πρόγραμμα αναδοχής παιδιού λοιπόν, εκτός από το παιδί, υπάρχει και η υποστήριξη των δικαιωμάτων των πολιτών, η πρόσβαση σε νερό και η βελτίωση των συνθηκών υγείας και εκπαίδευσης. Τα μέτρα βελτίωσης περιλαμβάνουν τα πηγάδια ύδρευσης έτσι ώστε να μην αναγκάζονται να περπατάνε χιλιόμετρα οι κάτοικοι για να μεταφέρουν το νερό.  Επίσης πολλά από τα χρήματα δίδονται σε ιατρικό εξοπλισμό και σε διάφορα φάρμακα. Επιπρόσθετα, γίνονται πολλές προσπάθειες για το πρόβλημα του αναλφαβητισμού με την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βελτιώνοντας τις σχολικές αίθουσες και δίνοντας υποτροφίες στα παιδιά.

stocksy.com

Μακάρι με την επίσκεψη μου,  να μπορώ κι εγώ να προσφέρω στους κατοίκους λίγα πράγματα, που για αυτούς θα είναι τα πάντα!

Κάνε την ευαισθησία σου δύναμη και όπλο σου. Γέμισε την με γνώση και προσφορά. Γίνε όλα αυτά που θα ήθελες να δεις στο κόσμο. Κι ας μη γίνουν ποτέ!

Για το ότι μια μέρα χωρίς πάθος, χωρίς όνειρα, είναι μια χαμένα μέρα.. Για το ότι άνθρωπος που ζει χωρίς να μοιράζεται και χωρίς να σκορπάει ελπίδα και χαμόγελο, είναι κι αυτός χαμένος μες της αυτοχειρίας του την εθελοτυφλία.  Για όλα αυτά λοιπόν και για πολλά ακόμα, δέχομαι τις προκλήσεις που μου δίνει η ίδια η ζωή, και φτιάχνω μόνη μου τη μοίρα μου, τις επιλογές, τα μέρη που θέλω να επισκεφτώ και τους ανθρώπους που θα ήθελα να συναντήσω με τη δυνατότητα να τους κάνω μέρος της δικής μου πορείας και χάραξης.. Γιατί, τα καλύτερα μέρη, είναι αυτά που δε πήγαμε ακόμη και οι καλύτεροι άνθρωποι, είναι αυτοί που δεν έχουν ιδέα πόσο υπέροχοι είναι.. Και σίγουρα εκεί έξω, υπάρχουν πολλοί  που αξίζουν να γίνουν συνεπιβάτες μας, ώστε να μας αλλάξουν τη ψυχική μας σύνθεση προς το ιδεατό.

Άνθρωπος που δίνει χωρίς να παίρνει, κάποια στιγμή θα πάρει πολύ περισσότερα από όσα έχει δώσει ποτέ!   

          Ε. Ευγενίου

thestrayphotographer.com

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: nutritionintl.org, pinimg.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ένα ταξίδι στο Νεπάλ