Loading

Εμβόλια: Ισχυρά όπλα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αναμφίβολα, η χρήση των εμβολίων έχει συμβάλει στην προστασία εκατομμυρίων ατόμων, αλλά και στη διάσωση αμέτρητων ανθρώπινων ζωών. Εκτός από τη διασφάλιση της υγείας των ατόμων που εμβολιάζονται, η χρήση των εμβολίων συνεισφέρει στην αποφυγή της μετάδοσης και κατ’ επέκταση της εξάπλωσης σοβαρότατων ασθενειών.

emvoliazo.gr

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης ενός εμβολίου στον ανθρώπινο οργανισμό;

Όταν ο οργανισμός μας έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με ένα μικρόβιο, γίνεται ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, η οποία οδηγεί στη σύνθεση ορισμένων πρωτεϊνών που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση του συγκεκριμένου μικροβίου. Οι εν λόγω πρωτεΐνες καλούνται αντισώματα ή ανοσοσφαιρίνες. Όμως, μέχρι να ολοκληρωθεί η παραγωγή και η δράση των αντισωμάτων, το άτομο εκδηλώνει τα συμπτώματα της νόσου, εφόσον πραγματοποιήθηκε φυσική προσβολή από ένα μικρόβιο, το οποίο μέχρι στιγμής ήταν «άγνωστο» για τον οργανισμό. Μετά την «εξόντωση» όλων των μικροβίων, μία ποσότητα αντισωμάτων παραμένει στο αίμα. Έτσι, αν στο μέλλον προσβληθούμε ξανά από το ίδιο μικρόβιο, τα αντισώματα θα υπάρχουν πλέον έτοιμα στον οργανισμό μας και το μικρόβιο θα καταπολεμηθεί πολύ γρήγορα, χωρίς να εκδηλώσουμε συμπτώματα της νόσου.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση του εμβολιασμού και γιατί το άτομο θεωρείται προστατευμένο όταν εμβολιαστεί;

Όπως αναφέρεται και πιο πάνω, η παραγωγή αντισωμάτων από έναν οργανισμό πραγματοποιείται μόνο όταν αυτός έρθει σε επαφή με το μικρόβιο. Και όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, το εμβόλιο περιέχει… μικρόβια!!! Πώς γίνεται λοιπόν να παραμένουμε υγιείς μετά τη χορήγηση του εμβολίου; Πώς είναι δυνατόν να μην εκδηλώνουμε τα συμπτώματα της αντίστοιχης ασθένειας, αφού εισάγουμε μικρόβια στον οργανισμό μας; Η απάντηση είναι απλή: Τα μικρόβια που περιέχονται στα εμβόλια και χορηγούνται με ένεση είναι νεκρά ή βρίσκονται σε απενεργοποιημένη μορφή και επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος να ασθενήσει το άτομο που εμβολιάζεται. Όμως, εφόσον ο οργανισμός μας βρίσκεται «αντιμέτωπος» με τα -νεκρά- μικρόβια, θα ενεργοποιήσει ακριβώς τις ίδιες διαδικασίες που θα πραγματοποιούνταν και στην περίπτωση που τα μικρόβια ήταν ζωντανά! Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η παραγωγή αντισωμάτων, χωρίς το άτομο να αρρωστήσει! Έτσι, αν μελλοντικά το άτομο προσβληθεί με φυσικό τρόπο από το συγκεκριμένο μικρόβιο, τα αντισώματα που είχε δημιουργήσει λόγω του εμβολιασμού θα δράσουν γρήγορα και θα καταστρέψουν το μικρόβιο, προτού προλάβουν να εμφανιστούν συμπτώματα της νόσου. Είναι συνεπώς εμφανές ότι τα εμβόλια δρουν με έναν ιδιαίτερα έξυπνο και αποτελεσματικό μηχανισμό.

Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά αντισώματα και ότι το καθένα από αυτά παρουσιάζει εξειδίκευση στην εξουδετέρωση ενός συγκεκριμένου μικροβίου. Επομένως, κάθε φορά που ο οργανισμός μας δέχεται διαφορετικό εμβόλιο, οδηγείται στη σύνθεση μοναδικών αντισωμάτων, κατάλληλων για την καταπολέμηση μόνο εκείνων των μικροβίων που περιείχε το συγκεκριμένο εμβόλιο.

tovima.gr

Γιατί είναι σημαντική η συνέχιση της χορήγησης εμβολίων για ασθένειες που έχουν εκλείψει από τη χώρα μας;

Είναι αλήθεια ότι πολύ σπάνια ακούμε για την εκδήλωση ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα και η ιλαρά. Αυτό κάνει κάποιους να αναρωτιούνται αν όντως τα εμβόλια για τις συγκεκριμένες νόσους εξακολουθούν να είναι χρήσιμα και αναγκαία για την υγεία μας. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι η σπανιότητα των ασθενειών αυτών οφείλεται ακριβώς στην αποτελεσματική πρόληψή τους λόγω των εμβολιασμών. Επιπρόσθετα, παρόλο που ορισμένες σοβαρές ασθένειες δεν εμφανίζονται πλέον στη δική μας χώρα, εξακολουθούν να υπάρχουν σε άλλα μέρη του κόσμου. Συνεπώς, σε περίπτωση που ξεκινήσει η μείωση των εμβολιασμών, οι μετακινήσεις θα ευνοήσουν την αναζωπύρωση και την εξάπλωση των σπάνιων αυτών μολυσματικών νόσων, οι οποίες στο παρελθόν επέφεραν τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η παραπληροφόρηση που υπήρχε -και εξακολουθεί να υπάρχει- αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, έχει επηρεάσει δυστυχώς αρκετούς γονείς οι οποίοι αποφεύγουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Ωστόσο, η κατάργηση της γενικευμένης χρήσης των εμβολίων μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη για την παγκόσμια υγεία, καθώς αναμένεται να οδηγήσει στην επανεμφάνιση σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων.

iatronet.gr

Η συνεισφορά της χρήσης των εμβολίων στην προστασία της δημόσιας υγείας σίγουρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μην ξεχνάμε και να μην υποβιβάζουμε την τεράστια σημασία της ύπαρξης των εμβολίων, για τη βελτίωση της υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: fda.gov

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Εμβόλια: Ισχυρά όπλα για την προστασία της δημόσιας υγείας.