Ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία που βασίζεται στην Ισότητα, στην Ελευθερία λόγου και έκφρασης και στην ελεύθερη βούληση. Οι αρχές αυτές εφαρμόζονται για να προστατεύουν όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής ταυτότητας. Παρόλα αυτά, πολλοί από εμάς δεν νιώθουμε ελεύθεροι να είμαστε πάντα ο γνήσιος εαυτός μας. Άνθρωποι βιώνουν καθημερινά επίκριση, αποδοκιμασία και συναισθηματική ή σωματική κακοποίηση σε όλα τα μέρη του πλανήτη λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων και της σεξουαλικής τους ταυτότητας.
Μεγαλώνοντας σε μια τόσο κλειστή κοινωνία όπως η Κύπρος, έβλεπα συνεχώς τους γύρω μου να κρίνουν άλλους λόγω της διαφορετικότητάς τους. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί ήταν τόσο δύσκολο να αποδεκτούν πως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικόςᐧ δεν μπορούν όλοι να χωρέσουν στο ίδιο καλούπι. Ευτυχώς, ανέπτυξα νωρίς την επιθυμία να ταξιδέψω εκτός Κύπρου κι έτσι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσω άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς και να κρατήσω το μυαλό μου ανοιχτό.
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ
Όπως γίνεται συνήθως σε μικρές και θρησκευτικές κοινωνίες, υπήρχε (και ίσως υπάρχει μέχρι σήμερα) μια γενική αποστροφή από την ομοφυλοφιλία ή οτιδήποτε έξω από τον ετεροφυλικό κανόνα. Παρά τη σημαντική πρόοδο της αναγνώρισης της ομοφυλοφιλίας, πολλοί δυσκολεύονται να αποδεκτούν ή να καταλάβουν την έννοια. Ομοφυλόφιλος είναι κάποιος που έλκεται ρομαντικά από ανθρώπους του ίδιου φύλου. Χρησιμοποιούνται επίσης άλλοι όροι, όπως η αμφιφυλοφιλία ή αμφισεξουαλικότητα και η πανσεξουαλικότητα. Ο πρώτος όρος αναφέρεται σε άτομα που έλκονται εξίσου από γυναίκες και άντρες, ενώ ο δεύτερος όρος περιλαμβάνει αυτούς που έλκονται από άτομα ανεξαρτήτως (σωματικού ή ψυχολογικού) γένους. Οι δύο αυτές έννοιες χρησιμοποιούνται συχνά ως όμοιες.
Έχοντας γνωρίσει αρκετά άτομα με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις, συμπεραίνω ότι δεν διαφέρουν και πολύ από εμένα. Αυτό που όλοι αναζητούμε είναι κάποιον να μας νοιάζεται και να μας δείχνει αγάπη και τρυφερότητα. Η εξωτερική εμφάνιση ή το φύλο είναι απλά επιφανειακά κομμάτια του γούστου του καθενός μας.
Πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η αμφιφυλοφιλία παρατηρείται παντού στο ζωικό βασίλειο. Επομένως, η φύση μας διδάσκει ότι οι μόνοι περιορισμοί που υπάρχουν είναι αυτοί που βάζουμε εμείς στον εαυτό μας (και κυρίως αυτούς που βάζει η κάθε κοινωνία στις προσωπικές μας επιθυμίες).
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Η σεξουαλική ταυτότητα αφορά το γένος στο οποίο νιώθει ότι ανήκει κάποιος. Συχνά παραβλέπεται η διάκριση από τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Όπως μας διδάσκει η βιολογία, καθένας μας έχει τα ανάλογα χρωμοσώματα που καθορίζουν το γένος μας (i.e. XY για θυληκό, XX για αρσενικό). Παρατηρήθηκε, όμως, ότι τα χρωμοσώματα δεν συμφωνούν πάντα με την ψυχολογική κατάσταση των ατόμων, κι έτσι δημιουργείται σύγχυση στις προτιμήσεις καθώς και στην ταυτότητα τους, όσων αφορά το φύλο.
Κατά την διάρκεια των σπουδών μου, παρακολουθούσα μαθήματα σχετικά με το φύλο (Gender and the Law), και είχα την τιμή να γνωρίσω μια τρανς γυναίκα που προσφέρθηκε να μας μιλήσει για την εμπειρία της. Μας περιέγραψε συνοπτικά ότι ένιωθε γυναίκα εσφαλμένα γεννημένη σε αντρικό σώμα. Εντυπωσιάστηκα από την δύναμη και το θάρρος που έδειξε καθώς μεγάλωνε μέσα σε ένα σώμα που δεν ένιωθε δικό της και αποφάσισε τελικά να το διορθώσει.

pinterest.com
ΤΙ ΕΙΝΑΙ «ΟΜΟΦΟΒΙΑ» ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ
Άνθρωποι με βαθιά ριζωμένα θρησκευτικά και κοινωνικά στερεότυπα σχετικά με τους ρόλους των δύο φύλων, αρνούνται να αποδεχτούν την πιθανότητα ομοφυλοφιλίας. Η έννοια αυτή έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα έχουν μάθει στη ζωή τους κι έτσι αδυνατούν να το καταλάβουν, προκηρύσσοντας αυθαίρετα οτιδήποτε διαφορετικό ως αφύσικο, παράλογο και μη αποδεκτό. Ομοφοβία, λοιπόν, είναι η ρατσιστική μεταχείριση ατόμων που ανήκουν στην ομάδα ΛΟΑΤ (λεσβία, ομοφυλόφιλος, αμφιφυλόφιλος, τρανς).
Ο χαρακτήρας και ο τρόπος σκέψης ενός ατόμου διαμορφώνεται από νεαρή ηλικία, επηρεαζόμενο κυρίως από το κοινωνικό περιβάλλον (γονείς, σχολείο, φίλοι και συγγενείς). Η εκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή μας, και δυστυχώς το εκπαιδευτικό σύστημα πολλών χωρών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για δημιουργικότητα, ανοικτότητα και προσωπικότητα.
Δυστυχώς, το σύστημα αγνοεί την σημαντικότητα της κριτικής σκέψης, της προσωπικής ανάπτυξης και της αποδεκτικότητας. Έτσι, μεγαλώνουμε πιστεύοντας πως πρέπει να σκεφτόμαστε και να δρούμε όπως όλοι οι άλλοι και να καταπιέζουμε την διαφορετικότητά μας, επειδή μόνο έτσι θα γίνουμε αποδεκτοί. Αυτή η λυπηρή νοοτροπία (που υιοθετείται από περισσότερες κουλτούρες απ’ ότι νομίζεις) ακρωτηριάζει την ανθρωπότητα, εφόσον η ποικιλία είναι το στοιχείο που κάνει τον κόσμο τόσο υπέροχο και μαγευτικό.

pinterest.com
Είναι δύσκολο να διακρίνεις σε πιο σημείο της ανθρώπινης εξέλιξης τοποθετήθηκαν τόσοι πολλοί κανόνες και όρια στην ελευθερία έκφρασης και ύπαρξης μας. Ο άνθρωπος είναι το πιο πολύπλοκο και πολύπλευρο ον που επιβιώνει στον πλανήτη γη. Πως είναι, επομένως, δυνατόν να χωράμε όλοι στο ίδιο σωματικό, ψυχικό και πνευματικό καλούπι;
Ο κόσμος θα ήταν απίστευτα βαρετός αν ήμασταν όλοι ίδιοι.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: rd.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment