Loading

Έλκος: Μάθε γιατί πονάς το στομάχι σου.

Το έλκος είναι στην ουσία μια πληγή, που συνήθως εμφανίζεται στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο και έχει ως κύριο σύμπτωμα τον εσωτερικό πόνο. Συγκεκριμένα συμβαίνει όταν το παχύ στρώμα  βλέννας, που είναι ένα γλοιώδης στρώμα που καλύπτει και προστατεύει είτε το στομάχι είτε το λεπτό έντερο, γίνεται λεπτότερο. Έτσι το στομάχι γίνεται πιο ευάλωτο αφού δεν προστατεύεται και το όξινο περιβάλλον στο εσωτερικό του στην ουσία ‘’τρυπάει’’ το ίδιο το στομάχι και δημιουργεί πληγή.

dr-delis.gr

Και επειδή πάντα τα εξηγώ όλα, θα πάρω τα πράγματα από την αρχή. Λοιπόν, το φαγητό από τον οισοφάγο καταλήγει στο στομάχι όπου παράγονται οξέα, τα οποία δεν είναι απαραίτητα για την πέψη αλλά τη βοηθούν. Οι τροφές αναμιγνύονται, καταλήγουν μετά στο λεπτό έντερο, όπου διάφορα ένζυμα που εκκρίνονται από το πάγκρεας και τα κύτταρα του εντέρου και διασπούν την τροφή. Απλά σας τα αναφέρω για να αντιληφθείτε πώς και γιατί εκκρίνονται τόσο δυνατά σε ισχύ ‘’υγρά’’, αλλιώς οξέα, τα οποία είναι ικανά να διασπάσουν την τροφή, πόσο μάλλον ένα λεπτό στρώμα το οποίο είναι το στομάχι και να του προκαλέσουν ουσιαστικά μια ‘’τρύπα’’ από την οποία αυτά τα υγρά θα διαπεράσουν. 

f-news.gr

Παρόλο που πλέον, αφού η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ, το έλκος στο στομάχι είναι θεραπεύσιμο, η μη έγκαιρη ανακάλυψη του μπορεί να αποβεί μοιραία.

Διάφοροι λόγοι μπορούν να προκαλέσουν έλκος.

Μιλώντας εκ πείρας (δεν είχα έλκος αλλά ήμουν στα πρόθυρα), το έλκος μπορεί ακόμη να προκληθεί και από την υπερβολική κατανάλωση καφέ. Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι η μακροχρόνια χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη (aka ibuprofen). Επίσης, η υπερέκκριση στομαχικών οξέων μπορεί να είναι κληρονομική ή να είναι αποτέλεσμα του κακού τρόπου ζωής, όπως υπερβολικό κάπνισμα.

Ένας κύριος λόγος που προκαλεί έλκος σε πολλούς συνανθρώπους μας, μιας και ζούμε σε μια ανταγωνιστική κοινωνία, είναι το άγχος. Τίποτα θετικό δεν μπορεί να βγει από το άγχος αλλά πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσουν όσοι περνούν αυτή την ‘’ασθένεια’’. Για τους γνώστες ή ακόμα και για τους καλοθελητές της μάθησης, το έλκος μπορεί να προκληθεί από το εληκοβακτηρίδιο αλλιώς ως Helicobacter pylori.

mediteam.gr

Τα συμπτώματα ενός ατόμου που πάσχει από έλκος είναι  τα εξής:

  • Φούσκωμα ή παλινδρόμηση
  • Πόνος στο στομάχι (obviously)
  • Χάσιμο βάρους
  • Καούρα
  • Ναυτία ή εμετός
  • Απώλεια όρεξης λόγω πόνου

Συνήθως το έλκος αντιμετωπίζεται με συνταγογράφηση από τον ιατρό σας και μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Η χορήγηση κατασταλτικής φαρμακευτικής αγωγής οξέων για χρονικό διάστημα 4-8 εβδομάδων, μπορεί να επιφέρει θεραπεία του έλκους. Επιπλέον, η χορήγηση αντιβιοτικών για μια εβδομάδα ταυτόχρονα με τα κατασταλτικά φάρμακα των οξέων, θεραπεύουν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, γεγονός που εμποδίζει την επανεμφάνιση του έλκους.

ΥΓ. Θα ήθελα να απολογηθώ εάν κάποια πράγματα δεν βγάζουν νόημα απλά προσπάθησα να τα εξηγήσω όσο πιο απλά μπορούσα. Όσοι έχουν science background θα καταλάβουν πόσο δύσκολο είναι να εξηγείς κάτι που ξέρεις με επιστημονικούς όρους σε απλά λόγια. 😊

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: onmed.bbend.net

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Έλκος: Μάθε γιατί πονάς το στομάχι σου.